Mój system operacyjny to: Windows 8 Ultimate.
Próbując zainstalować sterowniki system pluje się o podpis cyfrowy, próbowałem dosłownie wszystkiego, sposobu z Link Próbowałem także zainstalować sterowniki w trybie testowym ponieważ gdzieś na forum znalazłem ze wtedy nie wymaga system podpisów cyfrowych, jednak ten sposób również okazał się nieskuteczny. Jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem cieszyłbym się ze wskazówek jak go rozwiązać
Ja mogę powiedzieć że bez NAJMNIEJSZEGO problemu sposobem opisanym w linku, który podałeś zainstalowałem USBASP pod Win8 i to na różnych wersjach. Nie wiem w czym ty możesz mieć problem. Działa to i to NA PEWNO.
Na dzień dzisiejszy nie można powiedzieć, że USBasp działa pod Windows 8, bo normalnie nie działa. Jak się wyłączy podpisy cyfrowe to działa, tylko to jest już grzebanie w systemie. Jak ktoś chce używać systemu, który jest skonfigurowany jak dostarczony przez producenta, to USBasp na Windows 8 mu działać nie będzie.
Panu Mirkowi pewnie działa, bo ma wyłączone podpisy cyfrowe. Przerobiłem już kilka konstrukcji, także tych z Allegro i żadna nie działała wprost na świeżym Win8.
BTW twierdzenie, że te na Allegro są niby słabszej jakości niż Atnel to bzdura, w szufladzie mam od lat nawet chińską wersję i nie można jej nic zarzucić. To przecież banalnie prosty schemat, jak ktoś nie zepsuł płytki sam to nie ma się co popsuć.
Cóż, niestety systemy operacyjne Windows Vista i wzwyż są na tyle debilne, że wymagają tych głupkowatych podpisów sterowników. Osobiście pracuje od 2 lat na komputerach z wyłączonym podpisywaniem sterowników (W7) i nie mam żadnych problemów z komputerem i jego bezpieczeństwem.
A swoją drogą żeby nie mieć problemów lepiej zainwestować parę złotych więcej w AVR ISP MkII (klon na procesorku AT90USB162 - gotowy albo zrobić samemu - do jego pierwszego zaprogramowania nie potrzeba żadnego programatora - wszystko od razu idzie po USB)
BTW twierdzenie, że te na Allegro są niby słabszej jakości niż Atnel to bzdura, w szufladzie mam od lat nawet chińską wersję i nie można jej nic zarzucić. To przecież banalnie prosty schemat, jak ktoś nie zepsuł płytki sam to nie ma się co popsuć.
A widać, że zmyślasz o jakimś twierdzeniu tu opisanym bo nic takiego nigdzie nie pisałem ani nie mówiłem. Więc polecam ci słuchać uważniej poradników. Bo fakt wspominałem - ale nie że są gorszej jakości (chociaż i takie się zdarzają, bo np nie mają buforowania albo źle zrobione buforowanie) ... ale pewnie dla ciebie to bez znaczenia. Pomimo to nie przekręcaj moich słów proszę. A wspominałem że po takich "zakupach" najczęściej nic ludziom nagle nie chce działać, instalować się, i w ogóle same problemy - co sam kurczę potwierdzasz wyżej - czyli niejako przeczysz sam sobie. A tymczasem proszę - masz jeden z setek takich tematów tyle że świeży - zajrzyj sobie:
To jeszcze do tego wszystkiego rzekomo wiesz dlaczego panu mirkowi "pewnie działa" .... no i tu twoja twórczość - bo pewnie ma wyłączone podpisy cyfrowe.
joe_bilbao wrote:
Panu Mirkowi pewnie działa, bo ma wyłączone podpisy cyfrowe. Przerobiłem już kilka konstrukcji, także tych z Allegro i żadna nie działała wprost na świeżym Win8.
No widzisz - panie kolego kochany, ja potrafię odpalić USBASP nie tylko na Win8, co więcej potrafię każdemu i skutecznie w tym pomóc - ale trzeba chcieć a nie wymyślać niestworzone historie co to ja rzekomo miałem na myśli czy też wciskać mi jakieś słowa, których nigdy nie powiedziałem - zamiast dokładniej wsłuchać się w to co tłumaczę w poradniku.
Proszę bardzo panie kolego, SPECJALNIE dla ciebie przygotowałem kilka screenshotów z instalacji USBASP na świeżutkim, nowym Win8 64-bit .... po kolei jak leciała instalka i jak Windows8 - krzyczał że chcę mu sterowniki niepodpisane zainstalować !!! Gdybym miał tę opcję wyłączoną to przecież ten komunikat w ogóle by się nie pojawił - więc mam nadzieję, że po tym już dalej nie będziesz zmyślał dlaczego "pewnie u mnie działa" .... A jak obejrzysz je po kolei to zobaczysz że ślicznie wszystko przeszło - proszę bardzo. Tylko trzeba chcieć ....
a nie kupić USBASP i wrzucić go do szuflady jak mówisz ... albo wyłączać podpisy.
---------------------------
Error Installing Driver
---------------------------
System policy has been modified to reject unsigned drivers
...
Co zrobić z tym fantem?
A no tak - ja rozumiem - tylko właśnie chciałem zwrócić uwagę, że jeśli można bez tego wyłączania na stałe podpisów (co jest chyba bezpieczniejsze dla windy) to chyba lepiej w ten sposób?
Bo ten drugi z tego linka oczywiście jak najbardziej też działa.
Witam.
A ja mam taki problem że jakich sterowników bym nie próbował zainstalować, (windows 7 pro x64) podczas instalacji wyskakuje że windows ma zainstalowane najnowsze sterowniki do tego urządzenia. Tryb bez podpisów cyfrowych nie pomógł. Jakieś pomysły?
Pozdrawiam.
Ciągle wyskakuje: System policy has been modified to reject unsigned drivers. Czy to sposobem Pana Mirka czy z wyłączeniem podpisów sterownika..
Dodano po 34 [minuty]:
Znalazłem świetne rozwiązanie, ale aby zadziałało jak na screenach Pana Mirka, musiałem przejść 11 kroków:
To get started:
1.From the Metro Start Screen, open Settings (move your mouse to the
bottom-right-corner of the screen and wait for the pop-out bar to appear, then
click the Gear icon).
2.Click `More PC Settings'.
3.Click `General'.
4.Scroll down, and click `Restart now' under `Advanced startup'.
5.Wait a bit.
6.Click `Troubleshoot'.
7.Click `Advanced Options'
8.Click `Windows Startup Settings'
9.Click Restart.
10.???
11.Profit!
Nie działa opisany przez mirekk36 sposób. Może na win7 tak, ale na 8 nie łyka tego. Pojawia się komunikat podany przez @lb04137 i program się poddaje.
System odrzuca też "wygenerowany" sterownik podczas próby aktualizacji go z poziomu menedżera urządzeń.
Podsumowując - o ile win 7 wg zamieszczonych screenów kulturalnie się pyta, czy wiemy co robimy instalując niepodpisany sterownik, o tyle win8 wogóle się nie pyta, zakłada, że jesteśmy debilami i odmawia współpracy.
Jedyne wyjście na chwilę obecną jakie ja widzę, to restart komputera z wyłączeniem wymogu podpisu. Albo zmiana polityki.
Znam Twój sposób. Polega on na restarcie systemu z opcją "Nie wymagaj podpisu sterowników" (czy jakoś tak). To faktycznie działa (napisałem o tym), ale trzeba wykonywać za każdym razem gdy chce się używać programatora, a wcześniej "normalnie" włączyło się komputer.
W ten sposób zainstalowałem już go, ale po "normalnym" uruchomieniu system go zablokował i wyświetlił informację o braku podpisu...
U mnie zadziałało połączenie obu sposobów...
1. Uruchomienie Win8 z wyłączonym sprawdzaniem podpisów sterowników.
2. Instalacja sterownika za pomocą wizarda.
Po ponownym uruchomieniu i podłączeniu programatora żaden błąd nie wystąpił.
Nie wiem czy ma jakieś znaczenie aby podłączyć programator do tego samego portu na którym był zainstalowany sterownik.
Spotkałem się kiedyś z czymś takim, że jakaś drukarka podłączana do różnych gniazdek za każdym razem instalowała sterownik. Może to jest problemem?
Mój USBAsp to konstrukcja wykonana własnoręcznie w/g lekko zmodyfikowanego projektu ze strony fischl.de.
AHA 2940 U/UW i inne podobne na WINDOWS 8.1 64 bit
Przed zainstalowaniem sterownika należy wyłączyć "Wymuszanie podpisu sterowników"
W tym celu:
1. Najedź myszką w prawy dolny róg ekranu.
2. Kliknij na koło zębate czyli "Ustawienia".
3. Kliknij na "Zmień ustawienia komputera" ( jest na dole).
4. Kliknij "Aktualizacje i odzyskiwanie".
5. Kliknij na "Odzyskiwanie" i dalej:
6. "Uruchamianie zaawansowane"
7. "Uruchom teraz"
8. "Rozwiąż problemy"
9. "Opcje zaawansowane"
10. "Ustawienia uruchamiania"
11. "Uruchom ponownie"
Komputer staruje na nowo.
Pojawia się spis z opcjami.
12. Naciskasz klawisz F7 czyli "Wyłącz wymuszanie podpisu sterowników".
System uruchamia się na nowo i wtedy należy zainstalować podane sterowniki.
To jest dopiero perfidia !!! skubańców od Windowsa!
Instalacja sterownika (klikaj):
1. Panel sterowania
2. Menedżer urządzeń
3. Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika.
4. Przglądaj - tu wyszukaj folder (pliki sterownika zapisz w utworzonym
folderze)
4. Zainstaluj - w międzyczasie pojawi się wybór-ostrzeżenie - zainstaluj mimo
wszystko.
Utworzenie sterownika AHA 2490 UW dla systemów WIN 64 bit zajęło autorowi
ok. 2 minut. WIELKIEMU ADAPTECowi nie opłaca się, lepiej zrobić nowe urządzenie i sprzedać 10 razy drożej.
Sterownik pobierz tu: capnkirk.mydomain.com/Adaptec%20AHA-2940%20(and%20a%20few%20other%20Aic78xx%20Models)%20Win7-Server2008%20x64%20driver.zip