Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson 36MT 11Tx Chassis TX 91-nie startuje, miga LED

10 Lut 2005 11:19 1640 5
  • Poziom 10  
    Znów problem :(
    Tym razem Thomson z chassis TX 91.
    Po włączeniu włącznikiem sieciowym na ułamek sekundy startuje WN, lecz zanikają impulsy H i miga dioda LED, napięcie +B jest OK - przetwornica pracuje poprawnie.
    We wcześniejszym poście wyczytałem, że może być to wina pionu TDA 1771.
    Również podejrzewam ten scalak ponieważ były zimne luty na nim, lecz co ma pion do poziomu i generatora H ???
    Wyciągnąłem owy scalak, ale to nic nie zmieniło.
    Jeszcze nie posiadam schematu i nie wiem co i gdzie biegnie, może ktoś przerabiał już ten problem?
  • Poziom 17  
    Witam.
    Procesor może czekać na odpowiednie impulsy, jeżeli ich nie dostaje - blokuje H.
  • Poziom 10  
    Zapewne tak to się odbywa. Podstawię scalak w pionie, zobaczymy...
    Dzięki za odpowiedź :)
  • Poziom 13  
    remove vertical protection diode DF22 , if a white, horizontal line on screen, replace vertical IC.
  • Poziom 10  
    Dziękuję Katerina!
    Dioda DF22 sprawna.
    Założę nowy TDA 1771 i zobaczymy co dalej.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam
    Wymiana TDA 1771 nie przyniosła rezultatu.
    Winnym okazał się pilot. Pilot, którego dostałem do telewizora posiadał diodę LED, która co prawda migała, lecz pilot nie wysyłał żadnej informacji. Po rozebraniu nie stwierdziłem żadnych nieprawidłowości i po włożeniu baterii - zadziałał - widocznie się tylko "powiesił".
    Migająca dioda stand-by była wynikiem użycia przez użytkownika funkcji sleep timer. Telewizor wyłączył się sygnalizująć właśnie owy stan miganiem diody i co najgłupsze nie dało się go włączyć z klawiatury lokalnej (no chyba, że ja nie wiem jak to zrobić...)
    Doszedłem do tej usterki programując pamięć innym wsadem do tego chassis. Okazało się, że telewizor wystartował, lecz funkcję troszkę nie pasowały i wtedy okazało się, że w ogóle pilot nie działa.
    Szkoda, że wcześniej nie sprawdziłem pilota na testerze, ale w konia mnie zrobiła ta dioda LED w pilocie, która migała informując o poprawnym działaniu.
    W sumie wstyd, że tak późno na to wpadłem.

    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i za porady.

    Pozdrawiam - Grzegorz