Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacze metali z Allealle

manifo 08 Jan 2013 21:11 2952 5
    manifo
    Level 2  
    Witam wszystkich amatorów jak i profesjonalistów
    Od kilku dni szukam dla siebie taniego wykrywacza metali na monetki, niestety moja wiedza równa zeru więc czerpię wszelka wiedzę z internetu gdzie odnalazłem jeden wielki śmietnik odpowiedzi ludzi, którzy albo się wywyższają albo mają kasy od cholery i sprzęt poniżej 4 tysięcy to złom.
    |Dlatego proszę wszystkich o opisanie coś konkretnego na temat wykrywaczy metali z Allealle tych do 300 zł. Proszę pisać tylko osoby, które albo miały ten sprzęt i na nim testowały możliwości albo tych którzy naprawdę coś wiedzą na ten temat. Jest wiele młodych osób które chcą cokolwiek kupić sobie ale fundusze nie pozwalają na coś lepszego ale niestety nikt nie daje konkretnej odpowiedzi tylko bzdury typu NIE ZNAJDZIE BECZKI POD DYWANEM a skąd to wie jak nigdy nie widział tego sprzętu na oczy. DLATEGO PYTANIE TAKIE - CZY WYKRYWACZE METALI Z ALLEALLE DO 300 ZŁ. NADAJĄ SIĘ DLA POCZĄTKUJĄCYCH I CZY ZNAJDA NP. 2 ZŁ. LUB PIERŚCIONEK NA PLAŻY 5 CM. POD POWIERZCHNIĄ CZY TEŻ NIE BO NIE DZIAŁAJĄ WOGULE.
    Podejdźcie do tego tematu raz a porządnie a nie myślcie kategoriami waszymi co grzebiecie w ziemi latami i wasze umiejętności sa duże a sprzęt profesjonalny - po prostu pomóżcie mi i innym.
    Pozdrawiam i dziękuję Andrzej

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Do wszystkich co piszą i się wypowiadają.
    Panie i Panowie przegrzebałem internet na lewa stronę szukając informacji na temat wykrywaczy i prawda jest jedna - NIE MIAŁEŚ ? NIE UŻYWAŁEŚ ? NIE WYPOWIADAJ SIĘ !!!
    krocze
    Level 25  
    Kupiłem kiedyś dla zabawy wykrywacz używany MD3005 za 200pln z cewką 20cm. O dziwo znalazłem nim mnóstwo pieniędzy na własnym podwórku przy aucie, które znajdowały się ok 2-3cm w piachu. Ponadto znalazłem stary młotek na głębokości ok 10cm. Kapsle wykrywał na głębokości do ok 5cm. Trzeba go dobrze wykalibrować przed każdym użyciem o innym podłożu.
    Posiadał regulację czułości i przełącznik detekcji na ferryt/nieferryt.

Ogólnie rzecz biorąc sprzęt nie pozostawia wątpliwości, że kupujesz chińszczyznę. Każde mocniejsze dociśnięcie sondy do podłoża sprawia, że urządzenie się chwieje i trzeba poprawiać mocowania.
    manifo
    Level 2  
    A jak w nim sytuacja wygląda z dyskryminacją ? Jakoś działa czy to już raczej o tak zrobili :-)
    krocze
    Level 25  
    Dyskryminacja poszczególnych rodzajów skarbów objawiała się zmianą dźwięku jaki wydawało urządzenie i sprawdzała się o dziwo dobrze jak na chińszczyznę. Ale najlepiej służył ten wykrywacz do wykrywania w zastępstwie wykrywacza kabli za ścianą podczas ich poszukiwań, jak i gwoździ w podłodze...
    manifo
    Level 2  
    I to mi się podoba :-) Obecnie licytuję na aukcji Protona oraz MD-318B i nie wiem który lepszy bo na obydwu są w miarę dobre opinie a mi trzeba wykrywacza na monetki na plaże :-)
    Studiowałem Net i wszędzie było chińszczyzna zła i do d..y ale nikt tak na prawdę jej nie miał i nie wie co i jak z nią jest. Ogólnie każdy ma zasadę chińczyk za 200 zł. to dno :-)
    Pozdrawiam wszystkich
    puszak
    Level 28  
    Jest dużo filmów z działania różnych wykrywaczy. Jeżeli na monety musi być w miarę dobra dyskryminacja.
    Ja posiadam wykrywacz co prawda nie fabryczny ale wykonany profesjonalnie. Nazywa się ALL1-M. Kupiłem elektronikę bez obudowy z cewką 15cm za ~300zł. Co ciekawe na allegro są w tej chwili dwa takie wykrywacze z ceną KT ~700zł.
    Dyskryminacja działa nieźle (wiadomo zardzewiałą blaszkę czasami pokazuje jako kolor). Co do zasięgu dokładnie nie powiem, ale np. 5groszy około 15cm. Ogólnie zasięg jest przyzwoity, dyskryminacja działa przyzwoicie. Jeżeli zdecydował bym się teraz kupować wykrywacz wybrał bym większą cewkę. Z dużą cewką zasięg wykrywacza wzrośnie np. dla 5groszy będzie to około 20-35cm.
    Miałem również wykrywacz składany z kitu Jabel. Wykrywacz dobrze złożony ma eleganckie osiągi, niestety nie ma dyskryminacji. Wykrywacz wyłapywał wszystko, co metr trzeba było kopać "gwoździe" dlatego z niego zrezygnowałem.