Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

polar PFL800 - nieznany błąd podczas wypłukiwania

kalos 09 Sty 2013 19:16 7539 25
  • #1 09 Sty 2013 19:16
    kalos
    Poziom 15  

    Witam problem występuje w trakcie rozpoczęcia płukania zaświeca się kontrolka serwis. Nigdzie na forum nie znalazłem informacji o podobnym błędzie polar PFL800 - nieznany błąd podczas wypłukiwania

    0 25
  • #3 09 Sty 2013 20:31
    kalos
    Poziom 15  

    Dla pamięci bo ciężko znaleźć: Ustawiamy wybierak na wypompowywanie i wciskamy 4 x anulowanie

    Pralka przeszła prawidłowo tryb testowy (przynajmniej tak mi się zdaje) nie wyświetliła żadnego błędu.
    Co teraz?

    0
  • #5 09 Sty 2013 21:05
    kalos
    Poziom 15  

    problem powraca przy praniu nawet na sucho (tz. bez ubrań) została woda w bębnie, ręczne ustawienie wypompowania usunęło wodę.

    0
  • #7 09 Sty 2013 21:24
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    czolgista napisał:
    Proponuje dobrze poszukać jak wykonać test było opisywane tu jest kod F07 polar PFL800 - nieznany błąd podczas wypłukiwania

    Niedawno już ktoś pisał , po co komu sad jak chce jedno jabłko . Mam nadzieję że kolega rozumie o co mi idzie . Wystarczyło koledze kalos podać odnośnik https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228821.html i podpowiedzieć że ma problemy z silnikiem , a najszybciej ze szczotkami .

    0
  • #9 09 Sty 2013 21:30
    kalos
    Poziom 15  

    Wyświetla ten błąd tylko i przestaje pracować.
    Jak wyskoczy ten błąd z praniem trzeba ją zresetować i przestawić program na płukanie i wirowanie. Ten program dokończy pranie bez awarii.

    0
  • #10 09 Sty 2013 21:32
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wymontuj wreszcie szczotki silnika i zobacz jakie długie !!!

    0
  • #11 09 Sty 2013 21:35
    czolgista
    Poziom 27  

    Autor też by mógł wykazać trochę własnej inicjatywy cyt

    sujka5 napisał:
    F-7 to uszkodzony triak w programatorze (od silnika)


    henrykgr1 napisał:
    W tym przypadku problem dotyczy silnika należy go dobrze sprawdzic szczotki,przeczyścic komutator papierem jeśli nie pomoże nawet wymienic silnik.


    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228821.html

    0
  • #12 10 Sty 2013 19:12
    kalos
    Poziom 15  

    Mam dostęp do silnika tylko od tyłu pralki. Czy on trzyma się tylko na jednej śrubie?

    0
  • #14 10 Sty 2013 20:18
    kalos
    Poziom 15  

    Szczotki w porządku. Przy takim tempie zużycia na pewno długo jeszcze popracują...

    0
  • #16 11 Sty 2013 19:37
    kalos
    Poziom 15  

    Gdzie szukać tego triaka?

    Ok mam BTB16 700bw jak go sprawdzić czy jest sprawny?

    polar PFL800 - nieznany błąd podczas wypłukiwania polar PFL800 - nieznany błąd podczas wypłukiwania

    0
  • #18 11 Sty 2013 21:51
    kalos
    Poziom 15  

    Chyba idziemy nie tą drogą:/ ustawiłem program na samo wirowanie 800/600/400/ obrotów i programy przechodzą do końca.

    W poniedziałek postaram się tego triaka zdobyć i go wymienić.

    0
  • #19 14 Sty 2013 19:58
    kalos
    Poziom 15  

    Czy zamiast BTB16 700bw mogę zamontować
    BTB16 600B?
    Niestety tylko to znalazłem.

    0
  • #20 14 Sty 2013 20:04
    karol5608
    Poziom 28  

    Może być. Ja bym jeszcze sprawdził czy grzałka nie ma przebicia. W takich przypadkach też sprawdzam przekaźniki.

    0
  • #21 15 Sty 2013 14:38
    kalos
    Poziom 15  

    Chyba znalazłem winnego przekaźnik G2RL1AE 12DC dziwnie się zachowywał przy podaniu napięcia, przy wy lutowaniu chyba się naprawił podłączę modów wieczorem do pralki zobaczę i dam znać.

    0
  • #23 16 Sty 2013 15:45
    kalos
    Poziom 15  

    :/ ani przekaźnik ani triak
    Wciąż ten sam problem

    0
  • #24 17 Sty 2013 17:16
    czolgista
    Poziom 27  

    karol5608 napisał:
    sprawdził czy grzałka nie ma przebicia
    to też
    kalos napisał:
    Czy zamiast BTB16 700bw mogę zamontować
    a wstawiłeś ? Dokładnie luty i połączenia do sprawdzenia
    Jak kolega robi fotki to pionowo a nie pod kosem tu nic nie widać
    polar PFL800 - nieznany błąd podczas wypłukiwania

    0
  • #25 18 Sty 2013 08:15
    kalos
    Poziom 15  

    Wstawiłem tego triaka, luty OK, sprawdzone.
    Z której stron, jest grzałka?

    0
  • #26 22 Paź 2013 13:23
    bawiboj
    Poziom 10  

    Witam. Mam podobny problem, który zaczął się z tym błędem (jeden raz). Włączony tryb testowy przeszedł w całości i nie wykazał żadnego błędu, jednak w czasie testu pralka nie weszła na wyższe obroty (część wirowania ok. 100obr.). Włączenie programu wirowanie z pustym bębnem, tylko układa kilka razy jakby było źle rozłożone pranie. Sprawdziłem hydrostat,grzałkę, układ odpływu, tacho i połączenia. Zamierzam wyciągnąć silnik sprawdzić szczotki i przeczyścić komutator, tylko pytanie czy nie będzie to usterka programatora (ze względu na test)

    1