Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

"Komputer" do samochodu - Potrzebuję kilku istotnych informacji

mscgs24 10 Sty 2013 14:28 2214 6
  • #1 10 Sty 2013 14:28
    mscgs24
    Poziom 21  

    Buduję "Komputer samochodowy" według TEGO tematu, schematów itp.

    Rezygnuję tu jednak z gazu i funkcji z nim związanych, bo z gazu nie korzystam i korzystał nie będę.
    Chciałem do tego komputerka zastosować czujnik dotykowy AT42QT1011-TSHR - moje pytanie z nim związane to:
    - czy jako "elektrody" mogę zastosować dwa punkty metalowe?
    - czy byłby ktoś w stanie łopatologicznie narysować schemat podłączenia tego układu ze sterownikiem master zamka centralnego?

    Drugim nurtującym mnie problemem jest wyświetlacz LCD, w w/w projekcie zastosowano wyświetlacz LCD 2x16 ze sterownikiem HD4478, jednak ja potrzebuję inny LCD, taki : LCD-AG-C128064AY-DIW W/KK-E6 (128x64 px) - moje pytanie:
    - czy jeśli zastosuję owy wyświetlacz to nie będzie raczej problemów z wyświetlaniem?
    Oczywiście układem sterującym "komputer" jest ATmega168
    program w Bascom'ie również dostosowuję pod ten wyświetlacz.

    Pytanie z innej beczki za 100pkt. Czy jest możliwość wyświetlenia informacji (temp x 3, data, czas, spalanie itp z komputera) na wyświetlaczu z nawigacji posiadającym wejście Video i usb?

    Próbowałem zastosować LCD z Nokii N73, jednak nie mam na tyle dobrego sprzętu lutowniczego, by wmontować ten wyświetlacz do mojego projektu.

    0 6
  • Pomocny post
    #2 10 Sty 2013 14:42
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    1. Jako "elektrody" musisz zastosować pole metalu odpowiedniej wielkości odizolowane od ciała warstwą dielektryku.
    2. To zupełnie inny wyświetlacz, graficzny - będziesz musiał zupełnie inaczej wyświetlać napisy i pewnie (patrząc na małą popularność tego lcd wśród bascomowców) napisać samemu funkcje niskopoziomowe obsługi takiego lcd na podstawie noty katalogowej sterownika
    3. Tak, ale takie rzeczy to raczej na AVR będzie ciężko i to jeszcze w Bascom ;)

    0
  • #3 10 Sty 2013 15:09
    mscgs24
    Poziom 21  

    Dziękuję za odpowiedź.
    1. Z noty katalogowej wynika, że mogę wykonać elektrodę w formie płytki PCB oraz zastosować izolator (kiedyś miałem taki lakier właśnie do sensorów) jak znajdę to będzie ok, jak nie to będę musiał szukać w sklepach...
    2. Wiem, że różnice są spore w wyświetlaczu, jednak podłączenie wygląda mi na nieco podobne, bardziej pewnie kwestia ustawienia wyświetlania w bascomie - niestety mój mozg nie chłonie C/C++ - pewnie nie znalazłem tak łopatologicznego kursu jak dla Bascoma - i pewnie zostało mi coś po programowaniu w starym BASICU na Atari... (to były czasy:) )

    Dzięki jeszcze raz za poświęcenie czasu.
    Nie zamykam jednak tematu, bo może ktoś już coś z takich rzeczy robił i wspomoże przykładem.

    0
  • #5 11 Sty 2013 09:24
    mscgs24
    Poziom 21  

    Znalazłem LCD graficzny 128x64 na sterowniku KS108 i wbrew pozorom wyświetlanie treści na nim jest o wiele łatwiejsze niż na LCD 2x16 alfanumerycznym na sterowniku HD4478.
    Na przyszłość, tym, którzy tak jak ja chcą mieć coś "ładnego" i zaczynają przygodę z elektroniką polecam nie bawić się w owe 2x16 paskudne alfanumeryczne lcd-ki, gdzie są mocno ograniczeni pod względem treści wyświetlanej.
    Nie musimy na nich definiować treści za pomocą kodów ASCII, lecz wpisujemy tekst i określamy pozycję początkową (x,y) a np. obwódki itp wpisujemy komendą słownie.
    Można również zmieniać / ustawiać czcionki oraz definiować własne np. za pomocą programu Pixel Factory.
    Korzystając z popularnej ATmegi 168 mamy już dobre pole do popisu.
    I nie jest prawdą, że nie da rady. Jeśli ktoś załapuje C/C++ to może stworzyć bardzo ciekawe projekty.
    Jeśli tylko dokończę swój, który zmodyfikowałem sporo względem tego z linku na górze to umieszczę kod źródłowy oraz fotki. Nie ważne czy ktoś go skopiuje i przerobi pod siebie, ważne, żeby ktoś mógł się nauczyć po Swojemu jak programować, bo tutaj na elektrodzie nikt tego nie wytłumaczy, bo każdy jest mądrzejszy od każdego, i nikt się niczym nie podzieli, nie zrobi prostego tutorialu, bo twierdzi, że zaraz ktoś go skopiuje i będzie handlował na allegro.

    Dla uzupełnienia swojego wpisu, dodam, że nie wykorzystuję kodu źródłowego z projektu woszu bo robię program w całości w C i po swojemu.

    Założenia, jakie przyjąłem w swoim projekcie:
    - Czujnik prędkości obrotowej
    - Czujnik zużycia paliwa
    - Czujnik spalin
    - Temperatura oleju, płynu chłodzącego, zewnętrzna i wewnętrzna
    - Domykanie automatyczne 4 szyb
    - Sensor parkowania (przód / tył)
    - Autoalarm

    Całość będzie pracować na dwóch ATmegach168 połączonych ze sobą i wykonujących w podziale swoje funkcje, tzn.
    Jedna pracuje kiedy silnik jest włączony druga przejmuje pozostałe funkcje kiedy silnik jest wyłączony (spada napięcie aku spada poniżej 12.8 V) w ten sposób odpadły mi Moduły komfortu" tak poszukiwane w sieci itp.
    Zabawa z uC jest miła, a "apetyt rośnie w miarę jedzenia".

    Prośba do wszystkich "Mądrych" na elektrodzie:
    Jeśli ktoś całkowicie zielony prosi Was o pomoc, bo nie wie np. w jaki sposób programować w np. C/C++, jak przypisywać funkcje do w programie do wyjść/wejść procesora to nie każcie mu szukać pomocy w sieci i uczyć się czegoś co jest dla niego nie zrozumiałe, napiszcie mu nawet kawałek kodu i zróbcie do tego komentarze, a będzie Wam za to wdzięczny. Bo tutaj każdy kiedyś prosił o pomoc i uzyskał ją (albo nie) i chyba taki jest cel tego forum. Idiotyczne są teksty, nawet niektórych Moderatorów "Ty naprawdę tego nie umiesz, daj Sobie spokój(...)", "Nie porywaj się z motyką na słońce(...)" itp. Chyba po to tu wszyscy jesteśmy, żeby sobie pomóc, żeby sie podzielić tym co wiemy, jeśli jest inaczej, to chyba nie ma sensu pisanie tu i udzielanie się z prostackimi odpowiedziami i zbywaniem.
    Nie chodzi tu o mnie, bo ja się pogodziłem z tym, że prosząc o pomoc, zostałem odesłany w odchłań sieci i dzięki upartości dowiedziałem się tego co chciałem, ale są inni, którzy może nie są tak uparci.

    0
  • #7 11 Sty 2013 10:47
    mscgs24
    Poziom 21  

    Wiem, wiem, pisałem o innym, ale akurat w sklepie w dobrej cenie wpadł mi w łapy ten na sterowniku ks108 i to na miejscu :)
    Miałem robić wszystko w Bascomie i się trochę zastanawiałem z tym lcd-kiem, ale na pewnej stronie pewnego forum, znalazłem łopatologiczne wyjaśnienia do C i do innych rzeczy i w 2 godziny zdążyłem napisać kawał programu do tego projektu z tym wyświetlaczem.
    Coż, na elektrodzie zajełoby mi to tydzień, albo dostałbym spis 5-ciu książek do przestudiowania :)

    Mam tylko nadzieję, że będę mógł przedstawić "zielonym" moje dokonanie, opisać kolejne linie kodu itp. Chyba, że kogoś uraże i dostanę bana za treść swoich wpisów.

    0