Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mitsubishi Pajero 3.2did - zidentyfikowanie opisu błędów

tieri 10 Jan 2013 19:55 15720 11
    tieri
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam samochód Mitsubishi Pajero 2000 3.2 did.
    W aucie wymieniany był silnik, pompa wtryskowa założona ze starego silnika.
    Po odpaleniu świeci się check, carman pokazuje błąd 21 ne snsr(gł).
    Czy ktoś mógłby mi pomóc w zidentyfikowaniu tego błędu?
    Pozdrawiam.
    Michał.
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przekładałeś samą pompę, czy razem z podstawą? Z carmanem mało miałem do czynienia, więc nr błędu nic mi nie mówi. Pompa razem z czujnikami podlega regulacji na stanowisku.
    tieri
    Level 10  
    Witam
    Calość razem z podstawą i kolem zębatym

Pozdrawiam
    Michal
    manta
    A pompę jak ustawiłeś?
    tieri
    Level 10  
    Witam
    Znaki na łańcuchu pokryte ze znakami na kołach, pompa włożona tak żeby dało się wkręcić blokadę od przodu, pompę regulowałem tylko na „kącie” popuszczone 3 śruby i przekręcane pompą, głowiczki nie ruszałem bo silnik w miarę fajnie odpalał i gasnął – poniżej pełny opis

Dzisiaj udało mi się podłączyć jeszcze autoboss-a i ten odczytał całkiem co innego
    31 can comm.
    51 egp pos.snsr
    52 vgt cont.prs

Może jeszcze żeby obraz był pełny opisze co było robione
    w aucie padł silnik, goście kupili kompletny silnik z pompa wtryskowa, który podobno jeździł do końca i nic nie było ruszane, założyli ten silnik ale nie udało się go odpalić, wtedy auto trafiło do mnie okazało się że pompa była wyciągana i przestawiona o 2 ząbki (ktoś chyba nawet koło zębate z pompy ściągał), ustawiłem pompę na znaki , silnik odpalił ale badzo dymił, sprawdziłem wtryski 2 były padnięte, w międzyczasie pompa poszła do sprawdzenia ( bo skoro ktoś ja wyciągał a potem twierdził ze nic nie było ruszane to coś z ta pompą musiało być nie tak ) podobno pompa jest super. Sprawdziłem ciśnienie sprężania 30-31. Założyłem pompę odpaliłem auto, regulowałem głowiczką jak zresztą polecili mi goście, którzy tą pompę sprawdzali jedyne stany jakie udało mi się osiągnąć to
    1 silnik nie odpala
    2 silnik odpala dość długo trzeba było kręcić, wychodzi na obroty ale nie chce schodzić z powrotem i bardzo mocno dymi
    3 silnik odpala dość długo trzeba było kręcić, wychodzi i schodzi z obrotów ale przy gaszeniu kluczykiem podnosi obroty o jakieś 500obr i dopiero po tym gaśnie
    4 silnik odpala dość długo trzeba było kręcić, fajnie chodzą obroty, ale po nagrzaniu obroty minimalne 1300obr i niżej nie zejdą
    5 silnik odpala dość długo trzeba było kręcić, fajnie chodzą obroty, ale jak silnik się nagrzeje zaczyna gasnąć na wolnych obrotach, tak jakby za nisko schodził z obrotami biegu jałowego

Próbowałem uzyskać stan pośredni między punktem 4 a 5 ale przestawienie głowiczki o niezauważalna dla oka wartość powodowało przeskoczenie z punktu 4 na 5 lub z powrotem.

Założyłem pompę ze starego padniętego silnika, głowiczką nic nie ruszałem, silnik odpalił do strzału. Silnik odpala po kilku obrotach rozrusznikiem (dużo szybciej niż w przypadku tamtej pompy), obroty fajnie chodziły w całym zakresie, przy gaszeniu niewielkie podbicie obrotów (po założeniu kolektora dolotowego i reszty osprzętu wręcz niezauważalne), obroty biegu jałowego w normie zarówno na zimnym jak i ciepłym, silniku. Poskładałem cały osprzęt i teraz oświeca się check, praktycznie brak mocy, i przy przegazowaniu dymi, jedzie się nim jakby turba w ogóle nie było

Pozdrawiam
    Michał
    piotr h
    Level 15  
    kable przy czujnikach na pompie
    tieri
    Level 10  
    masz na myśli te dwa czujniki w podstawie pompy, czy w samej pompie??

Pozdrawiam
    Michal
    manta
    Sprawdź czy nie pomyliłeś przewodów podciśnienia, może egr otwarty?
    tieri
    Level 10  
    Witam

Wygląda na to że przewody są dobrze podłączone ale elektrozawory od EGR i klapy gaszącej są uszkodzone i puszczają kiedy im się chce. Odłączyłem od nich podciśnienia i jest trochę lepiej, nie dymi ale nadal silnik pracował twardo i check z błędem 21 według Carmana nadal się oświeca, z mocą lepiej niż ostatnio ale jeszcze nie to co ma być.
    Próbowałem odłączyć zawory na pompie, dolne jeden z boku pompy drugi z tyłu, silnik odpala nie wyskakują, żadne nowe błędy (poza błędem 21), ale silnik idzie jeszcze bardziej twardo. Ostatecznie podmieniłem te zawory z drugiej pompy, check nadal się oświeca ale silnik wreszcie zaczął "miękko" pracować.

Pozdrawiam
    Michał

zrobiłem jazdę próbną niestety moc nadal pozostawia wiele do życzenia
    -goose-
    Level 13  
    Witaj
    błąd 21 to czujnik główny (NE) wału (jest na gorze podstawy pompy)
    błąd 18 to czujnik dodatkowy wału - jest tez na podstawie pompy - obok ta dziura na foto (rezerwowy)
    obydwa są identyczne

Link
    tieri
    Level 10  
    dzięki za odpowiedź udało się w końcu ogarnąć temat, przyczyna prozaiczna przerwany kabel w instalacji samochodu od czujnika obrotów. Wprawdzie pompa tez nie jest idealna bo długo trzeba kręcić żeby odpalił, ale odzyskał moc.
    Najgorsze w tym wszystkim było to że każdy diagnoskop który podpiąłem pokazywał co innego i nie wiadomo już było czego się trzymać

jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc

Pozdrawiam
    Michal
    Modern9
    Level 11  
    Witam, wiem że to inny silnik, ale gdy ktoś szuka interpretacji błędu 41 , to tu jest kierowany przez wyszukiwarkę. W Dieslu 2,5 TD, 2003rok 115 KM , pompa sterowana elektronicznie, błąd 41 opisywany jako "Polecenie 1 elektrozaworu przepustnicy" , w rzeczywistości oznacza on awarie sterownika (nastawnika) umieszczonego na pompie wtryskowej , a nie przepustnicy pneumatycznej-klapy gaszącej...
    Budowa pompy ZEXEL bardzo podobna jak BOSCH 1.9TDI..W moim przypadku pomogło dokładne czyszczenie nastawnika. Gromadzą się tam opiłki i zakłócają prace układu..Cały proces jest dokładnie opisany na forach VAG.
    Nie trzeba demontować pompy wtryskowej z pojazdu. Przed demontażem należy zaznaczyć dokładnie położenie względem korpusu pompy,(regulacja dawki paliwa)-otwory maja "fasolki". Odsuwając od rozrządu zwiększamy dawkę...Myślę że się to komuś przyda..
    Pozdrawiam!