Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bardzo dziwna sytuacja bark polaryzacji V z astry, a instalacka ok

kenobi0 10 Sty 2013 22:55 2325 13
  • #1 10 Sty 2013 22:55
    kenobi0
    Poziom 11  

    Witam.
    Do rzeczy jak w temacie. Pierwszy raz spotkałem się z sytuacją gdzie jest taka sytuacja. Po ostatniej zmianie parametrów odbioru TV trwam bo o ten kanał głównie się rozchodzi próbowałem przestroić dekoder na podane parametry nadawcy. Zaskoczyło mnie gdy po zmianie polaryzacji na V jakość sygnału spada do zera.
    Postanowiłem sprawdzić ustawienie anteny z miernikiem ale było ok, następnie poszedł konwerter i nadal nic w końcu sprawdziłem jeszcze na 2 dekoderach innych dekoderach i dalej to samo. wymieniony został również kabel (nie ma go za wiele około 6m). W akcie desperacji przeniosłem antenę w inne miejsce ale również sytuacja ta sama.

    podsumowując:

    -antena 90tka
    -dekodery sprawne
    -ustawienie anteny ok wszystkie kanały w polaryzacji H odbierają
    -konwerter ok
    -jakość w polaryzacji H 70% siła na 80%
    -jakość w polaryzacji V 0% siła 5%

    Sytuacja jest co najmniej dziwna.
    Proszę o pomoc bo pomysły mi się już skończyły.

    0 13
  • #2 10 Sty 2013 22:58
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

    0
  • #3 10 Sty 2013 23:07
    1171337
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 10 Sty 2013 23:09
    kenobi0
    Poziom 11  

    Tylko, że sytuacja dotyczy trudnej usterki w zdiagnozowaniu której szukam pomocy na forum i dodatkowo nie ma wpływu marka oraz model sprzętu. Sytuacja jest identyczna na 4 różnych dekoderach różnych firm, to samo z konwerterami.

    A co do zmiany napięcia przy zmianie polaryzacji jest ok.

    0
  • #6 11 Sty 2013 06:26
    kenobi0
    Poziom 11  

    Sprawdzałem na wszystkich dekoderach jakie mam, a mam ich właśnie 4. i na wszystkich jest to samo. Tak się składa że nie jest to pierwsza instalacja z jaką mam do czynienia w życiu.
    Rozmawiałem wczoraj ze znajomym na ten temat i się okazało, że w mojej okolicy nie jest to pierwszy przypadek.
    Jest możliwość, że na danym terenie może nie być jednej polaryzacji?

    0
  • #7 11 Sty 2013 08:58
    LeDy
    Poziom 43  

    kenobi0 napisał:
    Tak się składa że nie jest to pierwsza instalacja z jaką mam do czynienia w życiu.

    Po tym jak robisz i jak opisujesz to wygląda na to, że nie masz pojęcia co robisz a tylko metodą Macajewa . Konkrety co wpisujesz . Co z innymi? Jak zamocowany konwerter?
    Cytat:
    A co do zmiany napięcia przy zmianie polaryzacji jest ok.

    Po twoim pisaniu to nie można wierzyć. Konkrety gdzie i wartość.

    0
  • #8 11 Sty 2013 09:50
    kenobi0
    Poziom 11  

    LeDy napisał:
    kenobi0 napisał:
    Tak się składa że nie jest to pierwsza instalacja z jaką mam do czynienia w życiu.

    Po tym jak robisz i jak opisujesz to wygląda na to, że nie masz pojęcia co robisz a tylko metodą Macajewa . Konkrety co wpisujesz . Co z innymi? Jak zamocowany konwerter?

    Po twoim pisaniu to nie można wierzyć. Konkrety gdzie i wartość.


    Po pierwsze założyłem post żeby znaleźć rozwiązanie mojego problemu, a nie po to by mnie obrażano. Nie jestem początkującym wbrew pochopnym opiniom co po niektórych, ale nie oto tu chodzi.

    Konkrety:
    Antena 90tka konwerter zamontowany standardowo. Napięcia mierzone na kablu przy konwerterze to 13,2V polaryzacja V i 18,1V polaryzacja H.

    parametry do odbioru jaki wpisuję to: Astra 1L (19,2°E)
    tp. 48 (11,186 GHz, pol. V, SR: 22000, FEC: 5/6)
    Dekoder to Opticum 4000 C

    Po wpisaniu ręcznie parametrów odbioru brak sygnału.

    Przepraszam z mój styl pisania może mało profesjonalny.

    0
  • #9 11 Sty 2013 10:19
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    Co jest z sygnałem na pozostałych częstotliwościach w polaryzacji V?

    0
  • #10 11 Sty 2013 10:22
    kenobi0
    Poziom 11  

    Brak jakichkolwiek kanałów na polaryzacji V (brak sygnału)

    0
  • #11 11 Sty 2013 10:27
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    kenobi0 napisał:
    Postanowiłem sprawdzić ustawienie anteny z miernikiem ale było ok, następnie poszedł konwerter i nadal nic w końcu


    Z miernikiem jest(jakim), bez nie, co jest, a czego nie ma.
    To wymień konwerter, na sprawny.

    0
  • #12 11 Sty 2013 10:44
    kenobi0
    Poziom 11  

    Po pracy podjadę jeszcze i posprawdzam dokładnie, kupie też nowy konwerter i wymienię dla pewności.

    0
  • #13 11 Sty 2013 13:25
    LeDy
    Poziom 43  

    kenobi0 napisał:

    Konkrety:
    Antena 90tka konwerter zamontowany standardowo. Napięcia mierzone na kablu przy konwerterze to 13,2V polaryzacja V i 18,1V polaryzacja H.

    parametry do odbioru jaki wpisuję to: Astra 1L (19,2°E)
    tp. 48 (11,186 GHz, pol. V, SR: 22000, FEC: 5/6)
    Dekoder to Opticum 4000 C


    Przepraszam z mój styl pisania może mało profesjonalny.

    To temat: bark polaryzacji V z astry, a instalacka ok Skoro dekoder zmienia napięcia to jak instalacja OK? A z Hotbirda jest V? O tym, że nie odbiera polaryzacji V wszystkich trza było napisać na początku a nie pisać tylko o Trwam. Jak na Opticum 4000 to i może on być winny. Chyba pisałeś jeszcze o dwóch więc one jakie?
    Wszystko wskazuje na konwerter ale jak one też Opticumy stare to.? .

    0
  • #14 23 Sty 2016 18:57
    kenobi0
    Poziom 11  

    Witam po bardzo długiej przerwie. Mimo, że upłynęło kilka lat to w tym temacie problem sprawiał dekoder i to on był winowajcą całej sytuacji. w dobie dvb-t raczej już się nikomu nie przydadzą te informacje więc zamykam ten temat.

    0