Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altium Designer - routing/prowadzenie wielu ścieżek magistrali jednocześnie

Kubbaz 11 Jan 2013 09:24 3204 6
Altium Designer Computer Controls
    Kubbaz
    Level 26  
    Witam wszystkich Elektrodowiczów!

Czy AD oprócz jednoczesnego prowadzenia dwóch ścieżek linii różnicowych/symetrycznych na PCB, umożliwia również jednoczesne prowadzenie wielu ścieżek/linii np. jakiejś magistrali? np. SPI...

Nie wiem pod jakim hasłem szukać tego zagadnienia na wiki.altium dlatego tu kieruję swoje zapytanie.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Kuba
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    Kubbaz
    Level 26  
    dejmos wrote:
    A może chodzi o "Interactive Multi-Routing"?
    Zaznaczasz pady od których maja być prowadzone razem ścieżki. Później dajesz Place>Interactive Multi-Routing i ciągniesz ścieżki.

Ok, działa. łatwe i proste. Tylko czy jest możliwość, aby zaznaczyć to jakoś jeszcze na schemaciem tak, żeby nie trzeba było o tym pamiętać podczas trasowania i poza tym szukać tych odpowiednich padów na PCB?
    elektronika1984
    Level 12  
    Nie wiem czy temat nadal aktualny ale postaram się odpowiedzieć na pytanie

Kubbaz wrote:
    Tylko czy jest możliwość, aby zaznaczyć to jakoś jeszcze na schemaciem tak, żeby nie trzeba było o tym pamiętać podczas trasowania i poza tym szukać tych odpowiednich padów na PCB?

W zasadzie jest taka możliwość, tylko trzeba odpowiednio do tego przygotować sam schemat. Jeśli prawidłowo oznaczysz i zdefiniujesz magistrale to potem łatwo to będzie zaznaczyć na samym PCB.

Załóżmy że schemat wygląda tak:

Jak widać w tym przykładzie oznaczyłem sygnały magistrali jak i zdefiniowałem samą magistralę. Teraz przechodząc na PCB odszukujemy zakładki o nazwie "PCB". Jeśli takiej nie ma to włączamy ją przez kliknięcie w prawym dolnym rogu ekranu przycisku PCB a następnie... PCB. W ten sposób włączamy tą zakładkę.
    Rzućmy okiem na następny obraz:

Na tym obrazie po lewej stronie jest rzeczony panel "PCB" Na górze mamy zdefiniowane przez nas na schemacie nazwy magistrali. Klikając raz na interesującą nas magistralę po prostu zaznaczamy ją (pole select musi być zaznaczone). Po zaznaczeniu magistrali w oknie poniżej wyświetli się lista sygnałów, które należą do tej magistrali, je również zaznaczamy. Teraz w trzecim oknie (na dole) wyświetlają nam się sygnały ze wszystkich scalaków do których podłączona jest magistrala. Jeśli chcemy wyprowadzić magistralę np. ze scalaka U1 to zaznaczamy sygnały związane z U1.

Na koniec pozostaje już wspomniane przez kolegów narzędzie Interactively Route Multiple Connections.

Być może to co napisałem nie brzmi prosto i przyjemnie, ale z czasem idzie się przyzwyczaić do tego narzędzia.