Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus s56cm - Asus s56cm Laptop hdmi do TV - Brak sygnału (2 karty graficzne)

koval17 11 Jan 2013 12:06 2496 5
    koval17
    Level 2  
    Witam
    To jest mój pierwszy wątek na forum więc proszę o wyrozumiałość
    Mam problem z podłączeniem laptopa do tv
    Model laptopa Asus s56CM
    TV Samsung ue32es6100
    Windows 7x64
    Grafika
    1:intel hd graphics 4000
    2:geforce gt 630m
    Problem wg. Mnie tkwi w 2 kartach graficznych. Wydaje mi się tak ponieważ gdy podłącze kabel hdmi do laptopa i odpalę go obraz na tv jest elegancki do momentu rozpoczęcia się logowania do samego systemu. Wtedy wszystko znika a na tv mam komunikat że jest brak sygnału.
    Próbowałem już wielu sposobów m.in. wyłączyłem kartę zintegrowaną intel hd graphics 4000
    Rezultat był taki że nie miałem obrazu na tv podczas ładowania systemu do momentu logowania. Czyli efekt odwrotny niż w 1 przypadku. i tu by było wszsytko pieknie gdyby nie to zę rozdzielczosc, kolory byly na podstawownym poziome bez możliwości powiększenia (640x480)
    Inną rzeczą którą zmieniałem były ustawienia panelu sterowania nvidia i ustawienie tylko grafiki zewnętrznej co nie przyniosło żadnego efektu. O opcjach ustawienia ekranu nie wspominam nawet bo wydaje mi się ze sprawdziłem wszystkie konfiguracje i nic. A co do sprawy zmiany kart w biosie niestety nie mam takiej opcji. (wersja bios 2.14.1219) aha i jeszcze jedno po naciśnięciu klawiszy fn+f8 wyświetla tylko LCD a nie jak powinno LCD+HDMI
    Interesuje mnie jak wyłączyć całkiem grafikę zintegrowaną. Ten laptop to wersja eco w związku z czym szpece od asusa mogli skonfigurować tak całość aby pożerało jak najmniej energii…
    Ma ktoś jakies pomysły jak ten problem rozwiązać ?
    Sl4V4
    Level 17  
    W biosie nie masz możliwości wyboru\wyłączenia zintegrowanej grafiki?
    koval17
    Level 2  
    Niestety nie znalazłem takiej opcji. szukałem we wszystkich zakładkach i nic. zastanawiałem sie nad zmianą wersji biosu ale nie chce rozkraczyć sobie komputera. Nigdy tego wcześniej nie robiłem
    User removed account
    Level 1  
    koval17
    Level 2  
    Owszem jest oprogramowanie "Panel Sterowania Nvidia" i kurcze nie potrafie ich skonfigurować żeby hdmi dzialalo. Spróbowałem reinstal sterów do grafiki i zacząłem od grafiki Intel HD Graphics 4000 czyli podstawowej. Podczas instalacji miałem podłączony hdmi do tv i w pewnym momencie zaczeło wszystko śmigać prawidłowo (cud?:):D) do czasu restartu. Po ponownym uruchomieniu wszystko wróciło. Przynajmniej mam pewność że problem tkwi w sterach. Jak uda mi sie z tym uporać napisze ale dalej czekam na jakies propozycje. Wiem że tych tematów jest od groma ale naprawde nie mogę się natknąć juz od kilku dni na nic konkretnego.
    User removed account
    Level 1