Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thermomix TM21 - kody błędów - schemat serwisowy

wwpiotr 11 Jan 2013 15:13 31308 28
Wago
    wwpiotr
    Level 11  
    Witam,

Czy jest ktoś w posiadaniu serwisówki do urządzenia Thermomix TM21 ??

Szczególnie chodzi mi o kody błędów, od dłuższego czasu próbuje znaleźć sewisówkę, niestety nieskutecznie.

Pozdrawiam
  • Wago
    sneak
    Level 17  
    Witam odświeżam temat.
    Posiadam Thermomix firmy Vortwerk. Urządzenie pracuje pozornie prawidlowo jednak silnik nie ma mocy, można zatrzymać ręką i silnik głupieje. Na płycie sterowniczej wszystko wygląda ok. Tranzystory nie mają zwarć, elektrolity też wyglądają na OK. Zamrażacz też nie pomógł.

Co może być przyczyną? Czy znajdę gdzieś schemat urządzenia?
    a9000
    Level 1  
    Witam,

Mam pytanie odnośnie modelu TM 21.
    Po włączeniu wagi urządzenie wyłączyło się i nie reagowało na próby włączania. Znajomy zakupił podzespoły i wszystko jest OK oprócz tego, że thermomix grzeje tylko do 50 stopni. Czy jest możliwe że ten problem wynika z testowania "na pusto" (bez wody w naczyniu)?
    serwiseko.pl
    Level 13  
    A skąd wiesz że grzeje do temperatury 50 stopni , model Tm21 nie pokazuje jaka jest temperatura, próbowałeś doprowadzić wodę do wrzenia ?
    rami8
    Level 20  
    sneak wrote:
    Witam odświeżam temat.
    Posiadam Thermomix firmy Vortwerk. Urządzenie pracuje pozornie prawidlowo jednak silnik nie ma mocy, można zatrzymać ręką i silnik głupieje. Na płycie sterowniczej wszystko wygląda ok. Tranzystory nie mają zwarć, elektrolity też wyglądają na OK. Zamrażacz też nie pomógł.

Co może być przyczyną? Czy znajdę gdzieś schemat urządzenia?

Witam. Czy kolega poradził sobie z w/w problemem??? Do mnie ostatnio trafił ten sam model z usterką "słaba moc". Co się okazało. Wiatrak wentylatora chłodzenia odpadł spadł na silnik główny i ocierał o pierścionek magnetyczny co powodowało utratę mocy silnika głównego. Oprócz tego w misie zatarte było łożyskowanie nożyka. Po wymianie łożysk , uszczelnień i naprawie wiatraka urządzenie działa bez zarzutu.
    sneak
    Level 17  
    Witam !

Poradziłem sobie z problemem. Silnik był mechanicznie sprawny (żadnych zatartych łożysk). TM31 nie ma wiatraka chłodzącego.

Wymieniłem profilaktycznie kondensatory przy przetwornicy (zasilaczu) i te przy elektronice coś 10 lub 1uF 50V. Poprawiłem luty przy przetwornicy, mosfetach, kondensatorach "dużych" - tam gdzie było ryzyko zimnych lutów. Poprawiłem luty na czujniku położenia kątowego (taki scalaczek na silniku.

Przy okazji zmieniony został nóż. Stary nóż wyrobił się na wale (ostrze było tylko nabite na wał). Może ktoś poradzi jak reanimować stary nóż?
  • Wago
    nick3
    Level 10  
    Witam

Odświeżam temat.Pojawił się komunikat C073.objawy: silnik działa - ale nóż nie kreci .nie wiem czy ma związek - waga też nie działa. czy ktokolwiek się spotkał z takim przypadkiem?uwagi mile widziane
    rami8
    Level 20  
    Przeniesienie napędu z silnika uszkodzone lub zablokowany napęd noża. Skąd wiadomo że silnik działa, widać że się obraca a nóż stoi??
    nick3
    Level 10  
    witam

słychać pracę silnika.działa też regulacja obrotów, jednakże nóż nie jest napędzany.
    wydaje mi się "na słuch" ze problem dotyczy układu przeniesienia napędu - ale nie wiem jak się ono odbywa - jednakże wydaje mi się że musi być coś na kształt sprzęgła - dlatego serwisówka bardzo by się przydała.ps.nóż po demontażu obraca się bez oporów - zatem myślę że to nie nóż jest problemem ps2 na pocz atku pojawił sie komunikat błędu C73 - i znikął bezpowrotnie
    rami8
    Level 20  
    Jak dobrze pamiętam przeniesienie napędu jest poprzez pas zębaty, a co do kontroli obrotu to jest ona tylko na silniku więc urządzenie "nie wie" że nóż się nie obraca. Prawdopodobnie będzie zerwany pas lub wypracowane zęby na pasku lub jednym z kół.
    Bastek333
    Level 12  
    Witam

Odswieze temat - wymienilem w thermomixie TM21 lozyska napedowe bo sie rozpadly - zeby to zrobic musialem go rozkrecic i odpiac plytke sterujaca...

Po zlozeniu i wlaczeniu wyswietla 4 poziome linie i piszczy...

Ktos wie o co chodzi ? Jak go zrestartowac ? Raczej nic nie uszkodzilem w trakcie wymiany.
    rami8
    Level 20  
    Witam. Prawdopodobnie uszkodzony czujnik temperatury lub przerwane przewody czujnika.
    sqiera
    Level 1  
    Witam. Mam pytanie odnośnie narzędzia do odkręcenia obudowy. Czym to zrobić? jest jakiś specjalny trox z otworkiem?
    Piteros11
    Level 8  
    rami8 wrote:
    Witam. Prawdopodobnie uszkodzony czujnik temperatury lub przerwane przewody czujnika.

Witam
    Czy do wymienionego w/w czujnika dochodzą 2 przewody bo u mnie jest jeden i wyświetla się błąd [ 3 ]
    ]]
    Piteros11
    Level 8  
    Bo u mnie chyba jest jeden widoczny i sprężyna , wyleciał z tej gumki
    rami8
    Level 20  
    Czujnik typu NTC musi mieć minimum dwa przewody. Fakt że są one w jednej izolacji aczkolwiek wyraźnie widać że dochodzą do niego dwie żyły.
    Piteros11
    Level 8  
    A jak go można zdemontować by nic nie uszkodzić ?
    rami8
    Level 20  
    Trzeba się dostać od spodu misy tam gdzie jest zamontowany i jak widać na zdjęciu powyżej ma 4 zatrzaski które trzeba ścisnąć i wypchnąć czujnik do góry. Najprościej jednak odpiąć wtyczkę od płyty głównej i zmierzyć miernikiem obwód na zakresie 10k ohm. Powinien nieć obwód aczkolwiek nie pamiętam dokładnej wartości.
    Pegas45
    Level 8  
    A gdzie można kupić taki czujnik bo w moim thermomix przewody wyrwane przy samym czujniku.
    GrzegorzMit
    Level 1  
    rami8 wrote:
    Mam chyba u siebie jakis używany.

Witam
    Mam uszkodzony czujnik TNS (wyrwane przewody w samym czujniku). Thermomix TM 21-1 (lat ma sporo, ale daje radę). Szukam nowego albo jakiegoś używanego działającego. Próbował ktoś może naprawiać ten czujnik?
    Thermomix TM21 - kody błędów - schemat serwisowy
    Mopsik74
    Level 1  
    Witam
    Wie może ktoś w jakiej kolejności na plytce sterującej idą triaki na radiator?
    Nie wiem czy pierwszy jest BTA czy BTB
    durkorob
    Level 12  
    rami8 wrote:
    Kolego, może masz jeszcze taki czujnik temperatury do TM21? Możesz mi go odsprzedać?
    Rhingsm

Level 29  
    durkorob wrote:
    rami8 wrote:
    Kolego, może masz jeszcze taki czujnik temperatury do TM21? Możesz mi go odsprzedać?

Udało się zakupić?
    Rhingsm

Level 29  
    durkorob wrote:
    Tak, dziękuję.

A gdzie jesli to nie tajemnica bo sam szukam
    durkorob
    Level 12  
    Znajdź www.koperkowyswiat.pl. Jak nie ma wystawionych, to zadzwoń. 60zł zapłaciłem.