logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria drugiego dysku twardego w komputerze z płytą Gigabyte GA-B75M-D3V

to_tom 11 Sty 2013 15:59 1713 4
REKLAMA
  • #1 11773730
    to_tom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.Mam 9cio miesięczny komputer i już drugi raz czeka mnie wymiana dysku twardego.Chciałbym prosić Was o pomoc w znalezieniu przyczyny.
    Moja specyfikacja kompa:Gigabyte GA-B75M-D3V(Intel B75)-VGA,Cooler Master 500W PSU -Low Noize,ATI Radeon HD 6770.
    Pierwszy był dysk 80GB SATA-|| HDD 7200RPM 8MB,na dysku widnieje napis że został zrobiony przez Magnetic Data Technologies i został zrobiony 28.03.2012.Drugi dysk to ten aktualnie używany i na wyczerpaniu.Hitachi 500GB SATA-|| HDD 6GB/s max szybkość.Został zrobiony 12.05.2012.
    Pierwszy dysk wogóle już nie działa i nic się nie zrobi,ten drugi to tak mi się wydaje że pada dlatego wstawiam zdjęcia a ogólnie nie mam problemów ale lubię instalować programy i sprawdzać jak działają i ostatnio zainstalowałem Ashampo HDD Control 2 i właśnie wtedy ujrzałem tą nie miłą wiadomość że dysk jest narażony na awarię. Awaria drugiego dysku twardego w komputerze z płytą Gigabyte GA-B75M-D3V
    Po instalacji nowego dysku zrobiłem badanie HD Tune to było 15.10.2012. Awaria drugiego dysku twardego w komputerze z płytą Gigabyte GA-B75M-D3V
    i wczoraj też zrobiłem i zobaczyłem że rzeczywiście dane się różnią Awaria drugiego dysku twardego w komputerze z płytą Gigabyte GA-B75M-D3V to rzeczywiście jest powód do zmartwień?
  • REKLAMA
  • #2 11774935
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Przecież nic mu nie jest.
    Sprawdź tylko czy nie wzrośnie wartość 01 za jakiś czas, jeżeli tak popraw taśmę od dysku, jak to nic nie da to wymień na nową.

Dodano po 1 [minuty]:

to_tom napisał:
    ,ten drugi to tak mi się wydaje że pada

Czemu ci się wydaje że pada?
  • REKLAMA
  • #3 11775051
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Też bym się dowiedział,
    a o sprawdzaniu HDD przez Ashampoo zapomnij.
    Smart z CDI lub HDT i wystarczy.
  • REKLAMA
  • #4 11804488
    mimos1969
    Poziom 3  
    Miałem kiedyś taki przypadek dopiero po 3 dysku okazało się że zasilacz był uszkodzony. Jeszcze inna przyczyna to ew. przegrzewanie się dysku. I jeszcze jedno ten 80 GB to bardzo dziwne że takie produkowali w zeszłym roku. ?. Jeśli go jeszcze masz to można rozkręcić płytkę elektroniki i sprawdzić styki (ale pewnie jest na gwarancji) te które zasilają głowice czy są czyste.A ten dysk nowy jest ok nie pogorszyły się parametry. Wymiana taśmy nie zaszkodzi oczywiście. Pierwszy dysk to jakaś pomyłka bo to dyski z części które zalegały w magazynach.Nie należy się specjalnie dziwić że dysk padł.
  • #5 11804863
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Z tym że on ma firmowy zasilacz, a nie bubla - chyba że trafił na jakąś wadliwą sztukę.
    Zawsze można zmierzyć napięcia zasilacza dla pewności.
REKLAMA