Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Znikający napęd DVD - Windows 7 x64 Ultimate

pawel4325 11 Sty 2013 16:01 993 0
  • #1 11 Sty 2013 16:01
    pawel4325
    Poziom 23  

    Witam. Otóż instalowałem dzisiaj na nowo system na komputerze:

    Asus P9X79 Deluxe
    Intel i7-3930k
    AMD Sapphiere HD7950
    SSD OCZ Vertex4 256GB
    WD Nas 2TB (podłączony po skończonej instalacji systemu)
    8x8GB Geil 24-9-9-9
    LiteOn iHAS124

    Problem polega na tym że jak uruchomię kompa raz w systemie jest widoczny napęd DVD raz nie, zależy jak mu odbiję, jak przy uruchomieniu się pojawi to będzie dopóki się go nie uruchomi ponownie, nie jest to regułą czy od razu po uruchomieniu go nie będzie czy za 3, 4 razem. W momencie gdy nie widać go w moim komputerze w zarządzaniu systemu nie widać informacji o napędzie (jak by np. usunęło literę dysku). Jeśli chodzi o sterowniki głównie z płyty głównej instalowałem je na zasadzie (jak widziało poprawnie DVD) że za każdym razem każde nieznane urządzenie wskazywałem ścieżkę do napędu DVD i tak sobie sam wyszukiwał odpowiedni sterownik, głównie po to żeby nie instalować nie potrzebnego oprogramowania. Jeśli chodzi o BIOS to tam za każdym razem jest widoczny napęd czasami przestawię żeby pracował napęd w trybie Plug & Play ale to nie pomaga bo tak samo się dzieje z tą różnicą że mogą go odłączyć jak się pojawi. Moje pytanie brzmi, co powinienem zrobić jeśli to czysta instalacja aby pozbyć się tego problemu ? Może zaktualizować bios, sterowniki chipsetu już poprzez instalator np. z strony producenta ? Nie chcę za dużo mieszać na świeżej instalce systemu żeby ponownie się nie bawić z reinstalką. Z góry dziękuję za pomoc.

    0 0