Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po wymianie grafiki

11 Sty 2013 16:15 1191 6
  • Poziom 9  
    Witam, zakupiłem na allegro używana kartę graficzną

    Galaxy GF7600GT AGP8x 256MB DDR3 128bit

    Po wymianie karty komputer się uruchamia ale nic nie pokazuje się na monitorze, zostaje cały czas czarny ekran.

    Stare sterowniki odinstalowane.

    Płyta to MSI 865p Neo
    Procesor: Intel Pentium 4 Prescott,3152 MHz (15 x 210)
    Grafika: GF FX5200 Ultra
    1 GB RAM
    Zasilacz:CHIEFTEC GPS-400AA-101A

    Gdzie może być problem, czy po prostu karta jest uwalona ?
  • Poziom 14  
    Witam. Wygląda mi na zasilacz.
  • Poziom 9  
    Załatwiłem sobie inną kartę graficzną, mianowicie: PALIT GF 7300GT AGP8X 512MB
    Po włożeniu tej karty i podpięciu zasilania na D-Bracket pokazuje:

    Initializing Video Interface -
    This will start CPU clock, check type of video onboard. Then, detect and initialize the video adapter.

    Co to oznacza ? I czy może mieć wpływ to że procek jest podkręcony ?
  • Poziom 27  
    Zresetuj BIOS, wyjmując bateryjkę z płyty głównej. Jeżeli to nie pomoże musisz ręcznie ustawić w BIOSIE wszystko jak należy. W tym celu wchodzisz do BIOSU wciskając "delete" na klawiaturze podczas gdy komputer się włącza, a następnie szukasz zakładki "Load optimized deflauts", bądź coś podobnego.Klikasz ją, wychodzisz z BIOSU i powinno działać.

    Jeżeli na tej 7300 to zadziała, a po włożeniu nowej grafy nadal będzie czarny ekran zostają dwie opcje: Albo nie wyrabia zasilacz (dobrze byłoby sprawdzić podłączając jakiś porządny, markowy), albo karta jest uszkodzona.
  • Poziom 24  
    Też miałem kiedyś podobny problem po wymianie płyty głównej. Komputer się normalnie uruchamiał, ale nie było obrazu. Reset biosu nie pomógł. Dopiero ponowne złożenie wszystkiego poskutkowało.
  • Poziom 9  
    Ok to próbuje zresetować BIOS i zobaczę tą GF7300GT, a to ten zasilacz nie jest OK ? Wydawało mi się że nie jest najgorszy.


    Niestety restart BIOS-a nie pomógł. Dalej jest ten komunikat.