logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk samsung HM641JI - Windows chce formatowac partycje

mateusz_7 11 Sty 2013 16:56 3042 15
REKLAMA
  • #1 11773957
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam następujący problem z zewnętrznym dyskiem Samsung.
    Podczas podłączenia go pod złącze USB , Windows chce go sformatować(wcześniej wystąpił błąd CRC).
    Tak się składa ,że zgrywałem na niego bardzo ważne dane i są one dla mnie bardzo cenne.
    Czytałem już podobne tematy związane z tym błędem i wywnioskowałem ,że będzie potrzebna kopia posektorowa.
    Prosze o opinie co sądzicie na temat SMART tego dysku.

• REKLAMA
  • #2 11773977
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    C5 bardzo duży. Jak najszybciej kopia posektorowa. Nie uruchamiaj tego dysku bo pogorszysz sprawę. Po odzyskaniu danych zerowanie dysku i ponowny SMART. Dysk nowy to ma zapewne gwarancję.
    Pozdrawiam
  • #3 11774011
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedź , mam jeszcze kilka pytań odnośnie kopii posektorowej.

W przypadku wykonywania kopii posektorowej, dysk na który będe zgrywał dane jest zapełniony w 30%(dysk uszkodzony 640gb a sprawny hitatchi 1tb).
    Czy będę musiał zgrać te 300gb danych na inny dysk? Czy tez kopia zostanie wykonana w dalszej części dysku nie nadpisując 300gb zajmowanego już miejsca?.

Czy program hd clone będzie odpowiedni? Zamierzam wykorzystać opis zawarty na tej stronie:

http://migol21.hddguru.pl/hddclone/hddclone.htm
  • REKLAMA
  • #4 11774046
    linuks
    Spec od komputerów
    Plik kopi posektorowej będzi zajmował tyle GB ile ma dysk kopiowany. Można dowolnym programem robić kopię posektorową. Ja używam ddrescue. Bardzo skomplikowany opis. Do zrobienia kopi posektorowej wystarczy wpisać jedno polecenie w terminal.
    Przykład użycia ddrescue
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2450010.html
    Pozdrawiam
  • #5 11774087
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Rozumiem , tylko czy musze zgrać 300gb danych(żeby ich nie utracić ) z 1000gb które mam na sprawnym dysku?
    Jest tam tylko jedna partycja(1tb).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11774090
    linuks
    Spec od komputerów
    Jeżeli do pliku będziesz robił kopię to danych nie stracisz. Utworzy się tylko plik o rozmiarze kopiowanego dysku. Jeżeli będziesz robił klon dysku to dane utracisz.
  • REKLAMA
  • #7 11774878
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dziękuje za pomoc ,w chwili obecnej wykonuje kopie posektorową programem hdclone , a dokładniej kopia partycji na partycję. Program wskazuje Data rate na poziomie :16,6mb do 17.1mb
  • #8 11781047
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Post dotyczy nowego zdarzenia, dlatego nie edytowałem poprzedniego.
    Zakończyłem wykonywanie kopii posektorowej programem HD clone.
    Metoda zapisu danych to backup (dysk >>> format .img).

Otrzymałem około 530gb danych w formacie .img i plikach ,które maja po 2gb.
    W jaki sposób można odczytać te pliki? Wygląda na to ,że program hd clone niejako stworzył swój format , którego nie mogę odczytać.
    Czy po odczytaniu tych plików dane będą widoczne ? Czy tez windows znowu będzie chciał je niejako formatowac, skoro wczesnej wymagał tego dysk?

Dołączam screena: SMART dysku po wykonaniu kopiowania oraz przykład plików.
  • #10 11829631
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Udało mi się skopiować dane z uszkodzonego dysku do obrazu img , a nastepnie z obrazu .img na nową partycje na nowym dysku.
    Niestety skopiowane dane na partycje nie chcą się otworzyć i system podobnie jak na uszkodzonym dysku chce ją formatować.

W jaki sposób odczytać dane z tej partycji?
  • #12 11834048
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Układ partycji , jak widać jest prawidłowa Dawid i jakas $Volume 03

Najpierw zrobiłem obraz dysku(kopie posektorową z uszkodzonego dysku) programem hdclone do pliku .img na sprawny dysk 1TB .
    Następnie z dysku 1TB(hitatchi) zrobiłem kopie z obrazu .img (programem hdclone)na nowo utworzona partycje na pożyczonym dysku 2TB(seagate).
    Nie robiłem odtworzenia z obrazu .img na dysk , bo wtedy nadpisałbym dane na pożyczonym dysku , dlatego utworzyłem oddzielna partycje.
  • #13 11834149
    linuks
    Spec od komputerów
    Widać pliki i katalogi w DMDE ? Chodzi o dane z partycji David ?
  • #14 11834430
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Tak , tylko zastanawiam się czy istnieje możliwość naprawy tej partycji , tak aby można było zwyczajnie skopiować dane na inny dysk.
    Program dmde ma ograniczenia związane z kopiowaniem folderów.
  • Pomocny post
    #15 11834492
    linuks
    Spec od komputerów
    Niestety można tylko max 4000 plików na raz skopiować z jednego katalogu.
    Dysk 1TB masz wolny ? Można na nim dane skasować ? Dysk uszkodzony już wyzerowałeś ? Testdisk widzi pliki i katalogi ? Testdisk kopiuje strukturę katalogów.
  • #16 11840941
    mateusz_7
    Poziom 10  
    Na dysku 1TB trzymam kopie posektorową w formacie .img, a resztę danych nie mam gdzie zgrać.
    Uszkodzonego dysku jeszcze nie ruszałem od momentu skopiowania danych na dysk 1TB.

Udało mi się uzyskać dostęp do partycji poprzez Windowsa <jupi>
    Uszkodzoną partycje , którą widział DMDE, a do której nie miałem dostępu z poziomu Windowsa przeskanowałem checkdiskiem a dokładniej cmd>chkdsk n: /f

Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki , być może ktoś napotka podobny problem (oby nie ;]) , wówczas ten wątek może okazać się pomocny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zewnętrznym dyskiem Samsung HM641JI, który po podłączeniu do USB wymagał formatowania z powodu błędu CRC. W obawie o utratę ważnych danych, użytkownik poszukiwał pomocy w odzyskiwaniu danych oraz ocenie stanu dysku za pomocą SMART. Użytkownicy doradzili wykonanie kopii posektorowej, wskazując na programy takie jak HD Clone i ddrescue. Po wykonaniu kopii, użytkownik napotkał trudności z odczytem danych z pliku .img, co skłoniło do dalszych poszukiwań rozwiązań, w tym użycia DMDE i TestDisk do naprawy partycji. Ostatecznie, po skanowaniu narzędziem chkdsk, użytkownik uzyskał dostęp do uszkodzonej partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA