Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
MetalWork
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Clio 2, 1.4, - Sterownik silnika 1.4 a słupek silnika 1.6, gaśnie zimny

11 Sty 2013 18:14 8238 17
  • Poziom 21  
    Witam, proszę podpowiedzcie mi odnośnie Clio 2, 1998r. 1.4 8V 75KM, poprzedni "fachowcy" wymienili silnik , co się okazuje silnik który zamontowany to 1.6 8v 90KM, K7M 745, w aucie jest problem na zimnym silniku nierówno pracuje i gaśnie, sprawdzone luzy zaworowe i wyregulowane - na dolotowych było 0,35 teraz jes już 0,15, a wylotowe mają 0,25.
    Cewki wymienione i przewody. Umyta przepustnica. Czujnik temperatury mierzy dobrze, w sterowniku brak błędów. Robiłem też przyuczanie po umyciu tej przepustnicy . Map sensor na wolnych obrotach mierzy ok 350mbar. Czujnik położenia wału nowy. Auto posiada LPG instalację sekwencyjną. Robiłem też próbę aby w instalacji nie było gazu , zakręcając butlę i wypalając gaz będący w listwie gazowej.
    Czy szukać problemu w sterowniku , może ktoś miał do czynienia z taką "rzeźbą" ??
  • MetalWork
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Cały silnik jest od 1.6 czy tylko blok?


    Kompresja jest?
  • Poziom 21  
    Cały silnik,kompresja jest.
  • Poziom 21  
    Masz za mało paliwa, lambda pewnie wskazuje ubogo. Jeżeli wtryskiwacze w obydwu silnikach są jednakowe (takiego samego wydatku) to musisz mieć sterownik lub samą mapę od 1.6 Przerabiałem ten temat w VW, silnik zamontowany 1.4 zamiast 1.0 i objawy jak twoje, osprzęt był identyczny - wtryski, przepustnica itd. Jak dostawał więcej paliwa (6 bar po zaciśnięciu przelewu) było znacznie lepiej, wymieniłem sterownik na właściwy i wszystko zadziałało jak trzeba.
  • MetalWork
  • Poziom 21  
    Kompresja sprawdzana na zimnym silniku na 3 cylindrach 11, na jednym 10,5. Dalej odpalam silnik - temp płynu chłodzenia 4stopnie Celsjusza, auto odpala, ma obroty 1050 , MAP sensor pokazuje 350mbar, auto po 5 do 10sekund zaczyna nierówno pracować, Map sensor wtedy pokazuje 450mbar i rośnie przy ponad 600mbar silnik gaśnie. Ma ktoś jakiś pomysł????
  • Poziom 9  
    Sprawdź co dzieje się z sygnałem sondy lambda. U mojego kumpla w peugeocie 405 był bardzo podobny objaw tzn odpalał normalnie i po kilku sekundach zaczął szarpać i spadac z obrotów aż do zgaśnięcia. Winna była grzałka sondy która przebijała do sygnału i puszczała napiecie dużo wyższe niż 1v a to skutkowało stopniowym zubażaniem mieszanki i w konsekwencji gaśnięciem
  • Poziom 21  
    Ok sprawdzę sondę jeszcze, a wracając do kompresji powiedzcie jakie ciśnienie sprężania powinno być tym silniku?
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Albus napisał:
    jakie ciśnienie sprężania powinno być tym silniku?

    Minimalne 9,7.
  • Poziom 21  
    W sterowniku silnika po każdorazowym odłączeniu akumulatora wywala błąd : Utrata zachowanej pamięci.

    Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

    Myślę nad wymianą sterownika od 1.6 tylko proszę podpowiedzcie mi jaki to będzie numer sterownika dla silnika 1.6 k7m 745 ????
  • Poziom 21  
    miler80 mam nadzieję że masz podpartą doświadczeniem swoja wypowiedź bo ja też szukałem i niektórzy piszą różne bzdury sprzedając części.

    Bo fenix 5 to rodzaj immo, a czy mapa jest taka sama dla 1.4 i 1.6?? A ten sprzedający co wysłałeś mi linka on nie wie dlaczego ma napisane i 1.4 i 1.6 w aukcjach tak mi powiedział i dodał że on dobiera sterowniki na podstawie starego numeru.
  • Poziom 34  
    Sprawdź w AutoDacie, mi się zgadza.
  • Poziom 21  
    W autodacie oczywiście że Ci się zgadza bo schemat i wyprowadzenia są takie same, kości sterowników są takie same ale numery sterowników na pewno inne i wg mnie silnik 1.4 i 1.6 mają inne mapy
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Albus napisał:
    temp płynu chłodzenia 4stopnie Celsjusza,


    Rośnie?

    Pokrywa się mniej więcej z temperaturą otoczenia?

    Temperatura powietrza zasysanego?

    Ciśnienie paliwa?

    Wydech drożny?
  • Poziom 21  
    Temperatura płynu sprawdzona rośnie i osiąga ok 90stopni, czujnik mierzy prawidłowo.
    Temp zasysanego prawidłowa - sprawdzone.
    Wydech drożny - sprawdzone

    Ciśnienia paliwa nie mierzyłem ale gdy silnik nie równo pracował, zacisnąłem przewód powrotny paliwa i silnik zaczął równo pracować. Proszę wytłumaczcie mi jak działa ten regulator na listwie paliwowej - kiedy się otwiera a kiedy zamyka , skoro jest na sztywno podpięty pod wężyk podciśnienia z kolektora.
  • Poziom 21  
    Regulator działa tak, że paliwo wzgl. Silnika ma zawsze takie samo ciśnienie, tzn. Jak masz zamknięta przepustnicę i podciśnienie np. 0.7 to paliwo jest powiedzmy "wciągane" z wtrysków i regulator ustała ciśnienie na poziomie 2.3 bara, co w sumie daje 3, a jak masz max otwarcie podciśnienie jest 0 i wtedy paliwo ma mieć 3 bary. Nie kombinuj bo wszystko się zgadza z tym co napisałem wcześniej i szkoda już czasu na sprawdzanie zapłonu, kompresji, czujników itp.
  • Poziom 11  
    Albus napisał:
    Proszę wytłumaczcie mi jak działa ten regulator na listwie paliwowej - kiedy się otwiera a kiedy zamyka , skoro jest na sztywno podpięty pod wężyk podciśnienia z kolektora.
    On nie otwiera, ani nie zamyka - w rozumieniu zerojedynkowym.

    Jak kolega wyżej napisał - on utrzymuje stałe ciśnienie paliwa względem ciśnienia kolektora - czyli wtryskiwacze powinny 'widzieć' zawsze jednakową różnicę ciśnień na wejściu i wyjściu, by ilość podanego paliwa zależała wyłącznie od czasu otwarcia wtryskiwacza.

    Dokładnie tak samo działają reduktory ciśnienia gazu w IV generacji.

    Jeśli masz smykałkę do dłubania, to możesz próbować (po wydłubaniu gumy) wylutować flasha (jeśli pamiętam, to 29F512) i wgrać mu zawartość od właściwego silnika - na forach powinieneś znaleźć potrzebny wsad.

    Z zatykaniem powrotu (poza testami) nie kombinuj - nie tędy droga.
    Nawet jeśli uzyskasz poprawną pracę na wolnych obrotach, to przy wyższym obciążeniu silnika i tak się wszystko 'rozjedzie'.
  • Poziom 21  
    Po wielu próbach i testach doszedłem z clio do porządku - po wymianie listwy wtryskowej z regulatorem wszystkie problemy zniknęły, sterownik został ten sam, map sensor też . dziękuje wszystkim za podpowiedzi.