Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HARMAN HK 630 bi-amping ?

fhuzbych 12 Jan 2013 10:31 3003 13
    fhuzbych
    Level 11  
    Witam

Mam konkretne pytanie
    HARMAN KARDON HK 630 i do tego podłaczone TAGA HARMONY TAV-606V3

Generalnie amplituner HK 630 nie przewiduje podłaczenia bi-amp, ale podłączyłem w ten sposób : mam tylko wersję głosników 5.0 czyli 2 przód 1 środek i 2 surround boki, pozostały mi wolne wyjscia z amplitunera na głośniki tylne. Zdjąłem zworki na kolumnach i podłączyłem wejscia "basowe" pod zaciski amplitunera jako przód a wejscia kolumn sopran pod zaciski amplitunera pod tył te co były wolne.

Mówiąc prościej czy można wykorzystać niewykorzystane kanały BL i BR (surround tylne) aby służyły do bi-ampingu kolumn L i R przód ? Nadmienię iż w instrukcji producent amplitunera nie przewiduje takiego rozwiązania.

Kolumny zdecydowanie lepiej grają, tylko nie wiem czy tak można ? jak zrobiona jest zwrotnica w kolumnach czy w ten sposób nie doprowadzę do uszkodzenia amplitunera lub kolumn.
    Wspomnę iż wg. mnie jest zdecydowanie lepsza dynamika bas i możliwość regulacji basów i sopranów oddzielnie.
    Pozdrawiam
    fhuzbych
    Level 11  
    basstec wrote:
    630 a nie 360?

630 wersja z 2005 r
    basstec
    Level 34  
    Przepraszam ale zasugerowałem się podłączonymi głośnikami bo dość mocno "odstają" jakościowo od amplitunera.
    fhuzbych
    Level 11  
    basstec wrote:
    Przepraszam ale zasugerowałem się podłączonymi głośnikami bo dość mocno "odstają" jakościowo od amplitunera.

Wiem że odstają ale jak się nie ma co się lubi.......

Pytanie czy takie podłączenie kolumn jest dopuszczalne?
    basstec
    Level 34  
    Jeżeli kolumny mają zaciski przystosowane do bi-wire/bi-amp to można po usunięciu zworek podłączyć, nie wybuchną. Co do amplitunera to nic nie poradzisz.
    fhuzbych
    Level 11  
    basstec wrote:
    Jeżeli kolumny mają zaciski przystosowane do bi-wire/bi-amp to można po usunięciu zworek podłączyć, nie wybuchną. Co do amplitunera to nic nie poradzisz.

Tak a czy mogę wykorzystać niewykorzystane kanały BL i BR (surround tylne) aby służyły do bi-ampingu kolumn L i R przód ?
    W menu ekranowym mogę ustawić na basowe np 40 Hz a na soprany np 200 Hz i w ten sposób podam odpowiednie syganały na odpowiednie sekcje kolumny.
    basstec
    Level 34  
    fhuzbych wrote:
    W menu ekranowym mogę ustawić na basowe np 40 Hz a na soprany np 200 Hz i w ten sposób podam odpowiednie syganały na odpowiednie sekcje kolumny.
    Że tak zapytam po cholerę? W kolumnach masz zwrotnice i to one służą do podziału pasma.

fhuzbych wrote:
    Tak a czy mogę wykorzystać niewykorzystane kanały BL i BR
    Skoro wzmacniacz nie oferuje takiej funkcji to nie możesz.
    fhuzbych
    Level 11  
    Kolumny mają wyjścia pod bi-amping, czyli producent przewidział takie podłączenie.

Wzmacniacz nie oferuje takiej funkcji czyli nie mogę, trochę szkoda, że nie można tego ominąć, (czyt. dostosować), po prostu myslałem o wykorzystaniu tych niewykorzystanych kanałów BL i BR głosników tylnych. Ktoś gdzieś o tym pisał.

Dzięki Pozdrawiam
    basstec
    Level 34  
    Amplitunery denon'a i zdaje się onkyo mają taką funkcję.
    fhuzbych
    Level 11  
    basstec wrote:
    Amplitunery denon'a i zdaje się onkyo mają taką funkcję.

Tak ale posiadam HK
    Nie znam układu połączeń kolumny (zwrotnicy) w środku, gdyby potraktować obydwa tory w kolumnie jako osobne głośniki to nie było by problemu. Podłączenie takie mogło by być zrealizowane, natomiast zastanawiam się czy przypadkiem mimo zdjęcia zworek na kolumnach jest jakieś połączenie co może wpłynąć na pracę wzmacniacza.

Na próbę podłączyłem i nic się nie stało tylko miałem mało wysokich tonów, ale to mogę korygować w menu wzmacniacza.

Mimo wszystko temat ciekawy i pewnie przydatny nie tylko dla mnie. :)
    fhuzbych
    Level 11  
    basstec wrote:
    Skoro wzmacniacz nie oferuje takiej funkcji to nie możesz.

Tak rozumiem.

Co prawda mój amplituner HARMAN KARDON HK 630 nie posiada czegoś takiego jak ustawienie bi -amp, ale posiada tzw 2 strefę czyli multiroom myślę iż można by było wykorzystać tą funkcję do zasilenia góry głośników ?

Czyli: dół kolumn frontowych dostałby dedykowane mu podstawowe pasmo LR przód, a góra kolumny dostała by pasmo też chyba podstawowe bo co prawda z surround tył ale ustawione jako multiroom.
    Czy tak by mogło być?
    Anonymous
    Anonymous  
    Pablo1964
    Moderator
    Bi-amping ma sens w przypadku sprzętu stereo z najwyższej półki. W sprzęcie wielokanałowym jest to przerost formy nad treścią. Można spróbować bi-wiringu, dla lepszego samopoczucia. Temat wyczerpany, więcej powiedzieć się nie da. zamykam.