Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESL66010 - Zmywarka myje ale nie grzeje wody.

Michal.Krzykawski 26 Sty 2013 21:52 54012 51
  • #31 26 Sty 2013 21:52
    Michal.Krzykawski
    Poziom 14  

    Błąd i30 = zalanie, i po to jest tam zapewne ten czujnik, że w momencie gdy dostaje sygnał, że w środku zmywarki zbiera się woda, zamyka on dopływ wody - wąż ma własny zawór awaryjny, stąd przypuszczam nazwa węża "Aqua-stop". Tylko zastanawiam się czy poza tą funkcją, może mieć jakieś znaczenie jeżeli chodzi o Twój problem. Nic więcej nie będę pisał, bo poza tą czujką w 'trapezie' i usterką na module nic mi do głowy nie przychodzi. Poczekaj na zdanie czolgisty albo papaja205, może powiedzą coś więcej. Powodzenia.

  • Relpol
  • #32 26 Sty 2013 22:22
    czolgista
    Poziom 27  

    tak dokładnie

    Michal.Krzykawski napisał:
    stąd przypuszczam nazwa węża "Aqua-stop"
    jak masz luzem wąż odpięty od zmywarki a wkręcony do wody włóż drugą końcówkę do miski podaj mu 230V na wyjętą końcówkę zasilania tegoż węża i będziesz wiedział czy zawór działa ten Aqua Stop.Sprawdz kable w zagięciu na drzwiach dokładnie .

  • #33 26 Sty 2013 23:01
    maro_gdynia
    Poziom 9  

    Kable sprawdzałem, są ok.

  • #36 27 Sty 2013 00:21
    papaj205
    Poziom 11  

    Bez wody podaje napięcie na grzałkę? Ale czy grzałka grzeje? Sprawdź kostkę od grzałki czy 230V jest na jednym czy na obu wtykach. Podczas grzania powinno być na jednym, na drugim ZERO, a bez grzania potencjał jest na obu. Możesz też spróbować odłączyć uziemienie od grzałki.
    Sprawdź też drożność wężyków od hydrostatów.
    Jak rozumiem masz pewność, że grzałka i silnik pompy myjącej wraz z cewką są sprawne. Czy na długim programie przechodzi cały cykl do końca tylko, że nie grzeje czy wyrzuca jakieś błędy?
    Jeżeli wszystko jest ok, przewody mają przejście od samego modułu do podzespołów, grzałka jest ok, cewka na pompie też no i przekaźnik (jeszcze sprawdź czy jest na 12V, Miałem przypadek, że zamontowany był na 24V i nie załączał grzania. Wina może leżeć w samym procesorze na module lub w programie.

  • Relpol
  • #37 27 Sty 2013 00:39
    maro_gdynia
    Poziom 9  

    papaj205 napisał:
    Bez wody podaje napięcie na grzałkę? Ale czy grzałka grzeje? Sprawdź kostkę od grzałki czy 230V jest na jednym czy na obu wtykach. Podczas grzania powinno być na jednym, na drugim ZERO, a bez grzania potencjał jest na obu. Możesz też spróbować odłączyć uziemienie od grzałki.
    Sprawdź też drożność wężyków od hydrostatów.
    Jak rozumiem masz pewność, że grzałka i silnik pompy myjącej wraz z cewką są sprawne. Czy na długim programie przechodzi cały cykl do końca tylko, że nie grzeje czy wyrzuca jakieś błędy?
    Jeżeli wszystko jest ok, przewody mają przejście od samego modułu do podzespołów, grzałka jest ok, cewka na pompie też no i przekaźnik (jeszcze sprawdź czy jest na 12V, Miałem przypadek, że zamontowany był na 24V i nie załączał grzania. Wina może leżeć w samym procesorze na module lub w programie.


    Odłączyłem ja od prądu na godz i po ponownym włączeniu i puszczeniu na krótki program zaczeła grzać tak jak powinna. Zobacze jak przejdzie cały program.
    A czy ta chromowana obudowa moze mieć jakieś przebicie, bo zauważyłem wcześniej, ze jak jej dotkne to lekko kopała prądem pradem, a teraz nie?

  • #38 27 Sty 2013 00:50
    papaj205
    Poziom 11  

    Nie powinno być żadnego przebicia. Może któryś z przewodów się przetarł i zwierał z obudową i elektronika fiksowała, lub gdzieś jest drobny wyciek i kapie na coś.

  • #39 27 Sty 2013 00:58
    maro_gdynia
    Poziom 9  

    przewody sprawdzałem, wycieków żadnych nie ma. Moze wina modułu?

    Jeden cykl, ten na 30 min, chodziła normalnie, ale jak włączyłem inny to już nie grzeje

  • #40 27 Sty 2013 01:53
    papaj205
    Poziom 11  

    Wina może leżeć w procesorze, lub program sie rozjechał. Czy na krótkim włączyła sie ponownie? Czy na tym też nie grzeje?

  • #41 27 Sty 2013 03:31
    maro_gdynia
    Poziom 9  

    za drugim razem już na zadnym nie grzeje. A jest mozliwość zaprogramowania jej lub wymiany procesora?

  • #43 27 Sty 2013 15:50
    maro_gdynia
    Poziom 9  

    Czołgista, dzieki za schematy.
    Sprawdziłem błędy i wyskoczyło id0. Miernik do łapki i sprawdzam opór na tacho- nie ma przejścia. Drugi silnik miał więc go założyłem.
    Włączyłem zmywarke na 30 min i grzeje. Skończyła cykl, puściłem jeszcze raz i nie grzeje. znowu pomiar tacho i zonk - brak przejśćia a tacho ciepłe. zostawiłem ją tak na godz, i jak ostygło znów pomiar i jest 220Ohm. Włączam zmywarke i działa.
    Wychodzi na to że tacho sie przegrzewa?

  • #44 19 Kwi 2013 09:31
    lukasdziki
    Poziom 8  

    Z tego co opisujesz nie pomierzyłeś czy przewody z modułu na grzałkę mają przejście. Może któryś załamał się na łączeniu drzwiczek z podłogą. Warto sprawdzić.

  • #46 18 Wrz 2013 17:49
    mr_purple
    Poziom 1  

    Witam,
    też miałem problem z grzaniem wody przez ESL66010
    dzięki podanym tutaj wskazówkom wymieniłem przekaźnik i hula jak nowa :)
    dzięki i pozdrawiam

  • #47 23 Mar 2017 07:43
    paszczor
    Poziom 10  

    Miałem podobny problem ze zmywarką Whirlpool DWH C00 W, przestała grzać wodę. Po sprawdzeniu oporu na grzałce i termostacie i znalezieniu ich specyfikacji w internecie okazało się, że są sprawne. Pozostał moduł. Kupiłem przekaźnik, przelutowałem i zmywarka grzeje jak nowa.

  • #48 23 Sty 2019 13:10
    mcc666
    Poziom 9  

    Czesc,

    Pozwolę sobie na dopięcie do tego wątku. Zmywarka Amica ZZM 627i - już chyba z 8 lat z nami. Słabo myła i z suszeniem też nie najlepiej - zacząłem się zastanawiać o co chodzi - i zauważyłem, że naczynia zaraz po myciu są ledwo letnie (podłączona do ciepłej wody co mnie trochę zwodziło).

    Rozebrałem ją i pierwsza rzecz sprawdziłem grzałkę - do wymiany. Wymieniona - dalej nie grzeje. Pominąłem włącznik ciśnieniowy (połączenie na krótko kabelków), sprawdziłem sondę temp (10kOhm przy +/- 20C - jest ok) obejrzałem elektronikę (styczniki wyglądają jak nowe).

    Skończyły mi się już pomysły co może być z tym urządzeniem? Chyba wyrzucę na śmietnik, choć drzazgę mi wbiła bo rozkminić nie mogę co jest ...

    Pzw,
    MCC

  • #49 23 Sty 2019 21:47
    mrice
    Specjalista AGD

    mcc666 napisał:
    Chyba wyrzucę na śmietnik

    Może jednak warto by zamówić fachowca ? Naprawa prawdopodobnie będzie tańsza od nowej zmywarki.

  • #50 23 Sty 2019 22:00
    mcc666
    Poziom 9  

    Nowa już w drodze. Sama diagnoza 100pln+ koszty dojazdu. Robią tylko na częściach oryginalnych więc w zasadzie każdy element podwaja jej wartość...

    PZW,
    MCC

  • #51 23 Sty 2019 22:14
    mrice
    Specjalista AGD

    Jak się pytałes w serwisie autoryzowanym to nie dziwota, serwis niezalezny prawdopodobnie w granicy 150zł usunął by usterkę, ale jak wolisz wydawać cztery cyfry to spoko.

  • #52 23 Sty 2019 22:22
    mcc666
    Poziom 9  

    pytałem wszystkich, którzy łaskawie chcieli się do mnie pofatygować!

    Pzw,
    MCC