Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Whirlpool Awe 6730/P tłucze przy wirowaniu

domcios 12 Jan 2013 18:53 10536 23
    domcios
    Level 9  
    Witam ' mam problem mam nową pralką Whirlpool Awe 6730/p, która po dwóch miesiącach od zakupu zaczęło coś ocierać w bębnie a gdy wiruje to tłucze może ktoś ma podobny problem i może wie co to , to bardzo proszę o radę. Ja podejrzewam, że może to krzyżak lub ośka jest naderwana albo pęknięta , szczerze mówiąc to ja już nie wiem bo był taki okres że nie tarabaniło a za dwa dni z powrotem to samo aż do tej pory . Można oglądnąć też filmik w necie pt. Nowy Whirlpool AWE 6730/p wirowanie końcowe tam słychać takie stukanie. Poza tym proszę zobaczyć samemu.
    karol5608
    Level 28  
    Trzeba otworzyć drzwiczki wsadowe i dwoma rękami sprawdzić czy bęben nie ma luzu. Jeśli nie to zakręcić bębnem i słuchać. Jeśli jest luz a nie np. fiszbina pod bębnem to serwis.
    adamo11111
    Level 12  
    Pralkę masz na gwarancji to chyba serwis wskazany.
    Wykonaj oględziny pralki jak napisał Karol
    - dodatkowo możesz z ciągnąć pasek napędowy pralki i sprawdzić obracając bęben czy są jakieś stuki
    -sprawdź mocowanie krzyżaka
    -zobacz jak zachowują się amortyzatory
    -może coś wpadło między zbiornik a bęben pralki
    czolgista
    Level 27  
    domcios wrote:
    mam problem mam nową pralkę
    tylko serwis
    adamo11111 wrote:
    tak
    jest, ale mogą w ramach serwisu przyjechać ale jak coś wpadło z winy autora tematu to mogą go obciążyć .

Dodano po 2 [minuty]:

karol5608 wrote:
    Trzeba otworzyć drzwiczki wsadowe i dwoma rękami sprawdzić czy bęben nie ma luzu
    raczej w nowej po takim okresie mało prawdopodobne.
    adamo11111
    Level 12  
    Serwis to ostateczność sprawdź czy nie ma coś między bębnem a zbiornikiem jak to wykluczysz to możesz śmiało wzywać serwis inne przyczyny to wina pralki.
    Ja miałem pralkę Indesit i po 2 latach i 3 miesiącach padł silnik nowy 550 zl więc wszystkie awarie są możliwe nawet po kilku miesiącach użytkowania

Dodano po 16 [minuty]:

Jedyne co mi przychodzi do głowy to.
    Wyłącz pralkę z sieci i włóż po prostu ręce między bęben a zbiornik z obu stron i sprawdź czy nie ma czegoś na dnie zbiornika jak masz za grube ręce to żona na pewno ci pomoże
    karol5608
    Level 28  
    Luzy mało prawdopodobne, ale mogło np pęknąć ramię krzyżaka , wada materiału. Jeśli fiszbina lub coś innego to prawdopodobnie serwis obciąży klienta.
    phiter
    Level 19  
    Obawiam się że nic nie włoży niędzy bęben a zbiornik;)
    Ja bym sprawdził przeciwwagi czy nie są poluzowane, ten turkot już nie raz słyszałem.
    wlodek1981
    Level 9  
    Ja też kiedyś miałem taki turkot i okazało się że przeciwwaga poluzowała się, tzn trzymała się na jednej śrubie bo druga odpadła.
    domcios
    Level 9  
    To jest taki dźwięk jakby tam gdzie jest ta oś nie bylo smaru , gdy obracam bębnem to ociera w tej pozycji jak jest zapięcie , gdy obracam w drugą stronę to ten dźwięk otarcia jest trochę głośniejszy i przypomina juz wtedy jakby takie pukanie
    czolgista
    Level 27  
    domcios wrote:
    nową pralką
    pisane było kogo wezwać,
    adamo11111 wrote:
    samemu ingerując stracisz gwarancję
    adamo11111 wrote:
    Serwis to ostateczność sprawdź czy nie ma coś między bębnem a zbiornikiem jak to wykluczysz to możesz śmiało wzywać serwis inne przyczyny to wina pralki.
    tu kolega przesadził to już ingerencja bo trzeba demontować przynajmniej obudowę i grzałkę jeśli coś jest w zbiorniku .Natomiast jeśli to przeciw waga lużna to i tak zostaje serwis .
    adamo11111
    Level 12  
    Włożenie ręki między beben a zbiornik to nie jest żadna ingerencja nic nie trzeba demontować .Whirlpool Awe 6730/P jest pralką ładowaną od góry i co prawda jest ciasno ale jest to wykonalne.

Dodano po 13 [minuty]:

Jak jesteś pewny że nic nie ma między bębnem a zbiornikiem to wszystkie pomysły na twoją awarię nie mają sensu skoro pralka jest na gwarancji
    domcios
    Level 9  
    To ja już kur... nie wiem co to jest między bębnem a zbiornikiem nic nie ma tylko ta jedna strona tak metalicznie trze chyba jednak zostaje serwis
    adamo11111
    Level 12  
    Nerwy są złym doradcą ale w twoim przypadku uzasadnione.
    Wezwij serwis i napisz co oni zdiagnozowali.
    domcios
    Level 9  
    Jutro będzie serwis i się okaże co to naprawdę jej dolega.
    domcios
    Level 9  
    Jest po wizycie pana z serwisu i tak pan stwierdził że jest to dźwięk wydawany przez amortyzator, i tak będzie. Z czym ja się nie zgadzam bo to jest dźwięk wydawany przez bęben nie chciało mi się z nim kłócić gdyż nawet nie pofatygował się jej rozkręcić i zobaczyć do łożysk. No nic pan powiedział ze jak będzie gorzej to po prostu zgłosić się do nich jeszcze raz.
    adamo11111
    Level 12  
    To co jak uszkodzony amortyzator to nie podlega wymianie gwarancyjnej to są jaja do kwadratu .Nie poddawaj się i dzwoń i reklamuj gdzie się da. Poczytaj sobie dokladnie warunki gwarancji i zobacz gdzie możesz reklamować tego serwisanta.
    Może Federacja Konsumentów zadzwonić nie zaszkodzi.
    czolgista
    Level 27  
    KPINA-napiszę tak ,piszą na stronie http://www.whirlpool-portal.pl/?f=serwis
    Ewentualne wady pojawiające się w związku ze zwykłym użytkowaniem zostają usunięte bezpłatnie podczas okresu gwarancji.
    Wszelkie naprawy serwisowe są wykonywane przez odpowiednio przeszkolony personel techniczny przy użyciu oryginalnych części producenta.

Infolinia
    801 900 666*

Dzwoniąc na ten numer Klient zostanie automatycznie połączony z najbliższym Autoryzowanym Serwisem lub z Ogólnopolskim Centrum Informacji Whirlpool. ewentualnie możesz na stronie serwisu napisać -
    KONTAKT
    Jeżeli masz do nas jakieś pytania bądź uwagi, wypełnij poniższy formularz.
    Skontaktujemy się z Tobą w możliwie najkrótszym czasie.

Pozdrawiamy,
    Whirlpool Polska
    Dział Serwisu

Czy coś podpisywałeś ?
    domcios
    Level 9  
    filmik jest, zobacz na początku gdzies tam pisze jao oisywałem problem
    domcios
    Level 9  
    Filmik nazywa się Nowy Whirlpool awe 6730/p wirowanie końcowe na yt ci znajdzie
    domcios
    Level 9  
    A ja mam jeszcze prośbę mógłby mi ktos powiedzieć co to jest takiego: przed chwilą pralka wirowała idealnie wyważone i tłucze się ( oczywiście amortyzator jak powiedział pan z serwisu )ale mniejsza o to wirowała normalnie jak w programie 2 razy pompa zamiast się wyłoczyc to chodzi i ona dalej wiruje czy to jakis błąd programatora czy inne wsio ?

Dodano po 1 [minuty]:

Za niedługo ponownie wzywam serwis by dokładnie zobaczyli co to jest ze tak tłucze ja myśle ze to chyba cos z łożyskiem jest nie tak
    User removed account
    Level 1  
    domcios
    Level 9  
    No tak ale to nie o tą pralkę mi chodzi ta to jest AWE 6514, i tutaj akurat amortyzator się tłucze a pozatym tej pralki już nie mam bo mam AWE 6730/p i to w niej jest problem [/b]
    domcios
    Level 9  
    W dniu dzisiejszym był ponownie serwis tym razem to nie amortyzator tylko bardziej kompetentna diagnoza Krzywe wałt bębna dlatego taki furgot to wlasnie to