Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung Galaxy S2 - Po zalaniu nie uruchamia się

13 Sty 2013 15:08 10179 20
  • Poziom 22  
    Telefon został zalany kawą z mlekiem. Wyczyściłem go, myłem w myjce ultradźwiękowej. Po tym zabiegu telefon ładuje baterię, nie uruchamia się. Gdy włączę przycisk POWER na samej baterii to pojawia się na chwilę logo GALAXY S2. Nagrzewa się układ U504 (podczas ładowania baterii):
    Samsung Galaxy S2 - Po zalaniu nie uruchamia się

    Dodam, że telefon nie został zalany w pobliżu tego układu. Kondensatory w pobliżu są ok.
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 22  
    Zalany był chwilę - baterię od razu wyciągnięto - jednak po wysuszeniu na grzejniku (nie rozkręcając) baterię kobieta włożyła i próbowała uruchomić telefon. W tej chwili udało mi się go uruchomić ale na baterii. Gdy jest podłączona ładowarka to nie chce się uruchomić (baterię ładuje). Nie ma także możliwości wyłączenia telefonu przyciskiem POWER.
  • TermoPasty.pl
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Zgadza się ma izopropanol. Co innego byś polecił?
  • Poziom 22  
    Po którymś tam oczyszczeniu płyty szczoteczką i wysuszeniu telefon się obudził. Jednak po ponownym uruchomieniu nie ma żadnej reakcji. Teraz grzeje się podczas ładowania 1203-006851 http://czescisamsung.pl/ic-power_supervisor,45,2605.html

    Rozumiem, że ten układ jest zrobiony w technologii BGA? Czy istnieje możliwość zdjęcia tego układu i na nowo wlutowanie hot-airem?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Telefon udało mi się uruchomić jednak mam problem z mikrofonem w trybie głośnomówiącym. Tzn. gdy rozmawiam z telefonem przy uchu to druga osoba (do której dzwonię:)) mnie słyszy. Gdy przełączam się na tryb głośnik to słyszę tą osobę jednak ona mnie nie słyszy. Czyżby w tym telefonie znajdował się jeszcze jeden mikrofon? jeżeli tak to gdzie on się znajduje?

    Gdy włączę dyktafon to nagrywa bez problemu. Czyżby wina oprogramowania?
  • Poziom 14  
    Są dwa mikrofony. Jeden jest na tasiemce z USB. Drugi jest obok gniazda jack. Podczas normalnej rozmowy odpowiada on za redukcję szumów z otoczenia.
  • Poziom 22  
    Po wymianie modułu z mikrofonem, nadal nie nagrywa dźwięku podczas kamerowania, oraz nie działa mikrofon podczas opcji głośnomówiącej, natomiast słychać szum, tj. wzmacniacz pracował. W czym może jeszcze tkwić problem
  • Poziom 22  
    ten: MODULE-RCV+MOT+MIC+E/JACK FPCB(GT_I9100)
  • Poziom 14  
    Sam mam S2. Przy nagrywaniu używane są oba mikrofony bo dźwięk jest stereo. Jeśli podczas rozmowy telefonicznej działa mikrofon to uszkodzony jest układ audio, albo coś w jego okolicy. Pewnie gdzieś ciągle siedzi elektrokorozja.
  • Poziom 17  
    Witam, mam Galaxy s2 GT-I9100. Telefon podobno po "zalaniu", dziecko zaśliniło port USB. Na płycie głównej i płytce przy gnieździe USB nie widać jakichkolwiek śladów po zalaniu ale na wszelki wypadek wyczyściłem w IPA. Telefon nie reaguje ani po wciśnięciu przycisku ładowania, ani na podłączenie ładowarki ani na podłączenie do komputera, komputer także nic nie wykrywa. Nic na płycie się nie grzeje po wsadzeniu baterii, jedyne co zauważyłem to bateria ma 4.05 V, czy to nie jest za dużo?
    Po podłączeniu telefonu do ładowarki z wyjęta baterią pomiędzy pinami 3 i 2 jest 2.81 V, to samo między 3 i 4, licząc piny normalnie patrząc na tył telefonu, od lewej.
  • Poziom 29  
    4.05V na baterii to nie jest za duzo, jest prawie w pelni naladowana.
  • Poziom 17  
    A ja zawsze myślałem, że ma być 3.7 . Dzięki za oświecenie. A jeżeli chodzi o usterkę to ma ktoś jakieś pomysły?
  • Poziom 22  
    Po umyciu w IPA dokładnie ją osuszyłeś?
  • Poziom 16  
    Mailem podobnie, moj s2 wpadł mi w śnieg ale górna częścią, jednak trochę wilgoci dostało się do portu USB, czyściłem suszyłem wiele razy i nic to nie dało musiałem cala płytkę z portem wymienić, sam to robiłem bo w serwisie chcieli 800 zl a sama cześć kosztowała mnie chyba z przesyłka 30 zl
  • Poziom 17  
    Po umyciu w ipa suszenie suszarką plus kaloryfer więc mega dokładnie. Vigorado89, a u ciebie też był całkowity brak reakcji i na ładowarce i przy próbie włączenia? Próbowałem wypiąć z płyty głównej ten moduł z gniazdem usb i odpalić telefon ale bez efektu
  • Poziom 16  
    U mnie telefon działał, ale prawie nie ładował a jak odłączałem ładowarkę to i tak telefon dalej uważał ze się ładuję, a i czasami na przemian (bez podłączonej ładowarki oczywiście) mrygal napis "ładowanie"
  • Poziom 17  
    No widzisz, trochę inaczej niż u mnie bo ja mam trupa. Nie wiem tylko czy celować w całą nową płytę czy w moduł z gniazdem USB.... Lub cokolwiek innego co mogłoby być usterką. Może jednak coś z baterią? Czy napięcie powinno występować tylko na pinach oznaczonych plusem i minusem? W sumie są 4 piny..