logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ATmega8] [ATmega8][C] - Konfiguracja portów i USART dla 8MHz, 19200 baudrate

Defozo 13 Sty 2013 19:11 1713 11
  • #1 11784247
    Defozo
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam, napisałem taki kod:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Służy on do sterowania silnikiem poprzez komendy odbierane z modułu BTM-222 przez USART.

Problem w tym, że gdy wysyłam do mikrokontrolera komendę "q" to wszystko działa poprawnie, ale gdy po wysłaniu "q" wyślę "w", to żeby dać napięcie na portach PD6 i PB0 muszę tą komendę "w" wysłać dwukrotnie, bo inaczej silnik tylko staje.
    Nie wiem czemu tak się dzieje i co jest problemem?

Proszę o pomoc,
    Defozo
  • #2 11784476
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Czy znaki 'q' i 'w' są wysyłane z jakąś przerwą czasową czy jeden za drugim? Spróbował bym zamienić SIGNAL na ISR. SIGNAL odblokowuje globalnie przerwania co sprawia, że jeżeli w tym czasie nadejdzie inne przerwanie to zostanie ono obsłużone( może się zdarzyć sytuacja, że podczas obsługi nadejścia znaku 'q' w jakimś momencie zostanie wykonane przerwanie od nadejścia znaku 'w' a potem dokończone od znaku 'q' i to może psuć szyki). To trzeba by sprawdzić.
  • #3 11784603
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Po pierwsze, jak zauważył Kolega powyżej, nie SIGNAL, a ISR. Z całą pewnością nie chcesz, żeby kolejne przerwanie UART przerywało to pierwsze.

Po drugie - stare przysłowie pszczół - żadnego oczekiwania w obsłudze przerwania - wyrzuć transmisję "OK" z obsługi przerwania!
  • #4 11784701
    Defozo
    Poziom 17  
    Steryd3 napisał:
    Czy znaki 'q' i 'w' są wysyłane z jakąś przerwą czasową czy jeden za drugim?

Znaki 'q' i 'w' wysyłam manualnie z telefonu, więc są one wysyłane z pewnym odstępem czasowym.

Steryd3 napisał:
    Spróbował bym zamienić SIGNAL na ISR.

BlueDraco napisał:
    Po drugie - stare przysłowie pszczół - żadnego oczekiwania w obsłudze przerwania - wyrzuć transmisję "OK" z obsługi przerwania!

Zrobiłem obie rzeczy i nadal jest tak samo jak było.

Zauważyłem również, że sytuacja nie zawsze występuje.
    Gdy zaczynam szybko wysyłać raz 'q', raz 'w' to w pewnym momencie wszystko zaczyna działać tak jak należy!
  • #5 11784751
    BlueDraco
    A tak z ciekawości, dlaczego nie napiszesz tego tak:
  • #7 11784823
    Defozo
    Poziom 17  
    Steryd3 napisał:
    A ilość bitów stopu, bit parzystości...wszystko jest ok?? (teraz już strzelam) Co do pomysłu z instrukcją switch mojego poprzednika-jestem za (choć Twoja opcja też powinna działać).

Komunikację testowałem już wielokrotnie, więc powinno być wszystko ok.
    Zastosowałem instrukcję switch i nadal to samo.
  • #8 11784863
    BlueDraco
    Możesz mieć subtelny błąd elektryczny, który powoduje przekłamania znaków. Jak dokładnie wygląda schemat? Jakie są poziomy napięć po obu stronach? Spróbuj odbijać zwrotnie odebrane znaki (wyjątkowo możesz to zrobić w przerwaniu jeśli będziesz wysyłał tylko jeden bajt).
  • #10 11785090
    Defozo
    Poziom 17  
    Jest to dla mnie bardzo niezrozumiała sprawa, ponieważ jeśli po:

Dodam:

To wysyłając 'w' normalnie mam zwrotne echo w postaci 'w'.
    Więc dlaczego do licha mikrokontroler wykrywając 'w' nie ustawia poprawnie portów?
    Myślałem, że jest to kwestia tego, że nie jestem zawodowym programistą i myślałem, że sposób w jaki ustawiam porty jest niepoprawny, ale teraz widzę, że to jakaś grubsza sprawa!

Oscyloskopu niestety nie posiadam. Mogę podłączyć mikrokontroler bezpośrednio do przejściówki USB<->USART TTL, ale skoro komunikacja przez BTM-222 wydaje się poprawna, to czy jest sens?
  • #11 11785127
    BlueDraco
    Kilka lat temu GCC potrafił właśnie tak skutecznie optymalizować switch i podobne konstrukcje na AVR. Spróbuj chwilowo wyłączyć optymalizację. Spróbuj też takiej magicznej sztuki - zastąp
    char w = UDR;
    przez
    char w;
    w = UDR;

To czysta magia i nie ma to nic wspólnego ze standardami i zasadami języka, ale niekiedy niestety pomaga przy narowistych kompilatorach.
  • #12 11785151
    Defozo
    Poziom 17  
    Ojej! Właśnie sprawdziłem porty ATmegi miernikiem i okazało się, że mikrokontroler poprawnie ustawia porty!
    Czyżby problem leżał po stronie L293D sterującego silnikami?
    Analizuję problem...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konfiguracji portów i USART w mikrokontrolerze ATmega8 przy użyciu C, przy prędkości 19200 baud. Użytkownik zauważył, że znaki 'q' i 'w' wysyłane z telefonu nie są poprawnie odbierane, co może być spowodowane przerwaniami w obsłudze USART. Uczestnicy sugerowali, aby używać ISR zamiast SIGNAL, unikać oczekiwania w obsłudze przerwania oraz sprawdzić poprawność ustawień portów. Zauważono również, że problem może leżeć w błędach elektrycznych lub w module L293D sterującym silnikami. Użytkownik testował komunikację i potwierdził, że porty są poprawnie ustawiane, co sugeruje, że problem może być bardziej złożony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA