Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Neostrada 10Mb - Skaczący ping i niska prędkość

rafinhi 13 Sty 2013 20:59 1908 4
  • #1 13 Sty 2013 20:59
    rafinhi
    Poziom 9  

    Witam , moim problemem jest często skaczący ping i niezadowalająca prędkość kochanej neostrady.
    Czasami ping mam na poziomie 20 + download do 10 mega (9,5 uznaję za blisko 10) , jednak np. w tej chwili ping 400+ w połączeniu z downloadem 0,12 mega(według speedtest.pl)
    Niestety nie znam się na technicznej stronie , czy możliwe jest iż to wina kabli?
    Poniżej wklejam jakieś statsy z routera(widzialem iz ludzie to tutaj robią:)

    charakterystyka techniczna
    1.16
    tłumienie w górę
    13.8 dB
    1.17
    tłumienie w dół
    23.3 dB
    1.18
    margines zakłóceń w górę
    7 dB
    1.19
    margines zakłóceń w dół
    14 dB
    1.20
    maximum upload rate
    1016 Kb/s
    1.21
    maximum download rate
    20372 Kb/s
    1.22
    synchronizacja w górę
    852 Kb/s
    1.23
    synchronizacja w dół
    12986 Kb/s
    1.24
    moc w górę
    12.4 dB
    1.25
    moc w dół
    0 dB
    1.26
    pakiety odebrane
    nieaktywny
    1.27
    pakiety wysłane
    nieaktywny
    1.28
    stracone pakiety
    nieaktywny
    1.29
    link retrain
    nieaktywny
    1.30
    błędy FEC (góra/dół)
    0
    1.31
    błędy HEC (góra/dół)
    0
    1.32
    błędy CRC (góra/dół)
    1

    Dodam iz mieszkam w centrum Wrocławia a centralka jest 20 metrów od mojego budynku

    Pozdrawiam

    0 4
  • Pomocny post
    #2 13 Sty 2013 21:02
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    rafinhi napisał:
    mieszkam w centrum Wrocławia a centralka jest 20 metrów od mojego budynku

    Kabla teoretycznie masz 2km.
    mimo tego parametry na do 10Mbit/s masz idealne. Masz podłączone przez WiFi czy kablowe?

    0
  • #3 13 Sty 2013 21:06
    rafinhi
    Poziom 9  

    2km kabelka? to ciekawe , bo tutaj jestem pewny że centrala jest zaraz koło budynku (moze to nie mmoja centrala? na to wygląda:( )

    połaczenie po wi fi (w salonie orange dali mi takie cos do komputera podłaczane przez usb) , ale router stoi jakos 2 metry od komputera

    po edycji;
    możliwe że to wina obciążęnia sieci?
    np. jacyśludzie oglądająredtuba i przez to moj internet jest wolniejszy , czy też to tak nie działa?

    Teraz speedtest pokazal takie cos:
    http://www.speedtest.pl/test/52342792

    0
  • Pomocny post
    #4 13 Sty 2013 21:14
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    rafinhi napisał:
    możliwe że to wina obciążęnia sieci?
    np. jacyśludzie oglądająredtuba i przez to moj internet jest wolniejszy , czy też to tak nie działa?

    Raczej mało prawdopodobne że przez kilku ludzi tak jest. Prędzej jak ktoś włamie Ci się do sieci i zapcha Ci łącze. Oczywiście podczas testu nie masz włączonego pobierania/wysyłania plików?
    Spróbuj wyłączyć wifi w liveboxie i podłączyć kompa kablem do czerwonego portu.

    0
  • #5 13 Sty 2013 22:04
    rafinhi
    Poziom 9  

    ale mam wykonać jakieś pomiary (podać te dane z routera jeszcze raz po podlaczeniu kablem?) czy to tylko po to żeby zobaczyć czy działa?
    bo jesli to drugie , to niestety już próbowałem i efekt był taki sam (żadnego przyrostu prędkości)

    czy możliwe iż niski transfer to podłączenie 2 komputerów do sieci? prócz stacjonarnego mam jeszcze laptopa , jednak nic na nim nie ściągam (jest włączony gdybym chciał obejrzeć youtube na łóżku , prócz tego żadnej aktywności) , jednak może to że jest kilka komputerów jakośpsuje liveboxa(dzieli łącze?)? jednak jak wtedy wyjaśnić iż czasami jest dobrze i mam całe łącze na stacjonarnym?

    dodam że przed neostradą posiadałem dialnet od dialogu , w tej samej konfiguracji i hulał cały czas na maxa (tzn. 2 megabity + stacjonarny był po kablu , na obydwu miałem całe łącze dostepne - oczywiście przy ściąganiu na jednym , drugi też działał wolniej )

    Chyba znalazłem winnego
    W te chwili na komputerku stacjonarnym download speedtest pokazywał okolo 3 megabitow , niespodzianka , laptop pokazuje 9,8.
    W takim wypadku problem generuje chyba ta karta usb od orange , po prostu jest słaba i 2 metry to dla niej za duzo ;9

    Jednak, dlaczego po kablu predkosc nie rosnie? czy to wina konfiguracji komputera? dlaczego jednak czasami jest dobrze?

    Dodano po 40 [minuty]:

    Przepraszam za post pod postem , ale tamten edytowalem juz z 6 razy

    Otóż , przepiąłem tego dongla z tyłu komputer do przedłużki z przodu którą podłaczyłem do lampy (zawiesiłem na niej ;) ) , ogólnie przesunięcie o nie więcej niż pół metra.
    Efekt?
    Prędkość wzrosła na stacjonarnym do 9,95:D
    Nie wiem jak to jest zrobione i jak tłumienie materiałów tu przeszkadzało(jak pisalem , czaami dzialalo dobrze) ale czy to możliwe że nie sama odległość , a np. nagrzewanie się tego pierdołka od obudowy powodowało problemy?

    Tak czy siak dziękuję Heinzekowi za pomoc o/

    0