Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wybór multimetru UNI-T UT33D vs UT33D

Bynak 14 Jan 2013 15:01 8088 6
Testo
    Bynak
    Level 18  
    Witam!

Noszę się z zamiarem zakupu multimetru jak w temacie. Posiadam już od kilku lat sprzęt z tej stajni czyli UT70A i złego słowa o nim nie rzeknę po za gabarytami. Na stole warsztatowym jego gabaryty nie sprawiają problemu ale dość często "grzebię" w samochodach (audio/elektryka) a tam miernik tej wielkości jest dość nieporęczny tak więc wybór padł na UT33D. I tu pojawia się pytanie do Was forumowicze. Na znanym portalu aukcyjnym mirnik ten niemal zawsze występuje w tej wersji:

Wybór multimetru UNI-T UT33D vs UT33D

Natomiast na jednej aukcji wygląda on tak:

Moje pytanie dotyczy tego czy ktoś orientuje się w różnicy między tymi miernikami. Oczywiście na pierwszy rzut oka widać różnicę wizualną i szczerze powiedziawszy bardziej mi "podchodzi" miernik ze zdjęcia nr2 ze względu na podcięcia boczne które wydają się bardziej ergonomiczne ale że jest to miernik oferowany na tylko jednej aukcji obawiam się o jego oryginalność. Być może to nowy model na rok 2013 i właśnie tu szukam u Was pomocy. Różnica w cenie znikoma (kilka PLN) więc można by się na niego skusić. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam!

P.s. Do wszystkich którzy by chcieli zasugerować mi inny zakup... Miał być UNI-T, koniecznie ANALOGOWY, ze stałym napięciem i prądem, koniecznie z miernikiem ciągłości z buzzerem, z podświetleniem i z wymiennymi końcówkami pomiarowymi oraz jak najmniejszy gabarytowo. Tak więc za wszelkie sugestie odnośnie innego sprzętu z góry dziękuję. W rachubę wchodzi tylko sprzęt wymieniony w temacie. Pytanie brzmi tylko w której wersji.

EDIT:

Wraz z kolegą przyjrzeliśmy się niemal wszystkim ofertom sprzętu UNI-T na w/w portalu aukcyjnym. Multimetry, mierniki cęgowe, oscyloskopy. Oraz w ofercie polskich dystrybutorów. I śmiem twierdzić iż miernik z drugiego zdjęcia to "podróbka". Jedną z wielu wspólnych cech całego sprzętu UNI-Ta jest pochyły napis modelu danego egzemplarza (jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem polecam sprawdzić). Natomiast egzemplarz ze zdjęcia nr2 ma go "pionowo". Być może dla kogoś to żadna różnica ale u mnie to przeważyło nad decyzją. Zakupiłem miernik jak na zdjęciu nr1 tak więc temat raczej do zamknięcia.

Pozdrawiam!
  • Testo
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli chodzi o "wcięcie" to każdy UT33 je ma, tylko fabrycznie mają założoną gumową nakładkę (można ją zdjąć). Może się skusisz na UT33A?
  • Testo
    Bynak
    Level 18  
    Dziękuję za odpowiedź i uświadomienie mnie że wcięcia istnieją w każdej wersji. Co do modelu UT33A to w postscriptum specjalnie napisałem dużymi literami że ma być analogowy. Między innymi takie kryterium przyjąłem przy zakupie UT70A. Ze skromnego doświadczenia wiem że im niższy model multimetru tym wolniejsza automatyczna zmiana zakresów a to dość uciążliwe. Jak wspomniałem wcześniej UT33D jest mi jedynie potrzebny do car audio i elektryki samochodowej więc i tak praktycznie będę wykorzystywał jeden zakres napięcia. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam!
    tzok
    Moderator of Cars
    Analogowy to jest ze wskazówką, np. taki:
    Te wszystkie są cyfrowe, tylko UT33A ma automatyczny preskaler /przełącznik zakresów/, a pozostałe nie.
    User removed account
    User removed account  
    Bynak
    Level 18  
    tzok wrote:
    Analogowy to jest ze wskazówką, np. taki:
    Te wszystkie są cyfrowe, tylko UT33A ma automatyczny preskaler /przełącznik zakresów/, a pozostałe nie.

Fakt... Zwykłe niedomówienie. Osobiście rozróżniam mierniki jako cyfrowe automatyczne i analogowe pod względem zmiany zakresów natomiast ten pokazany przez Ciebie w przytoczonym cytacie to dla mnie miernik wskazówkowy. Mam nadzieję że teraz wszystko się wyjaśniło.

Pozdrawiam!
    Bynak
    Level 18  
    Zakupiłem miernik z pierwszego zdjęcia.