Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanik sygnału HDMI - Urywa się sygnał HDMI pomiędzy plazmą, a dekoderem sat.

Darek A. 14 Sty 2013 18:30 7701 11
  • #1 14 Sty 2013 18:30
    Darek A.
    Poziom 19  

    Telewizor Plazma LG 50PK350 do niego podłączony dekoder sat. Dreambox 800HD.
    Ni stąd, ni zowąd nagle zanika przesył obrazu i dźwięku, a na telewizorze pojawia się napis Brak Sygnału. Wystarczy na krótko wyłączyć i włączyć dekoder, lub telewizor, bądź wyjąc na chwileczkę wtyk HDMI, aby obraz (i dźwięk) pojawił się ponownie. Kabel HDMI mam bardzo dobry, jest to gotowy kabel bez przejściówki z jednej strony ma DVI (takie jest wyjście w dekoderze), z drugiej HDMI (w telewizor). Podczas takiej przerwy dekoder wciąż pracuje poprawnie, nagrywanie itp trwa nieprzerwanie.
    Nie znajduję reguły takiego zachowania myślałem, że może gdy jest ciepło, lub gdy coś szczególnego z zewnątrz zakłóci prawidłową pracę, ale nic takiego nie znalazłem. Po prostu nagle sygnał się urywa bez względu na to, czy jest to program HD, czy SD, najszybszym jest przełączenie na chwilkę telewizora na wybór innego źródła sygnału wejściowego, po czym natychmiastowy powrót na HDMI i już telewizor "widzi" dekoder i wszystko działa wyśmienicie (do następnego zaniku).
    Czasami przez kilka dni problem nie występuje, a nieraz dosłownie 2-3 razy w ciągu godziny.
    Przepinałem przewód do innego wejścia HDMI, zakładałem nań ferrytowe filtry przeciw-zakłuceniowe - i dalej to samo.
    Zmiana image w dekoderze też nie rozwiązuje tych przerw.
    Telewizor nie ma jakiś genialnych funkcji sterowania przez HDMI, czy temu podobnych co mogło by wpływać na wyłączanie się emisji, no chyba, że czegoś nie wiem...
    Problem jest bardzo nurtujący i na innym mniej fachowym forum nikt nie był mi w stanie pomóc, a tylko pojawili się inni, u których także on występuje.

    0 11
  • Mitronik
  • #2 14 Sty 2013 19:32
    mirex
    Poziom 43  

    A wiesz już co jest powodem tego zjawiska? Wina jest po stronie TV czy SAT?
    Było dobrze i popsuło się?
    Nigdy nie było dobrze, TV nie mógł się dogadać z dekoderem?
    Robiłeś jakieś sztuczki z firmware dekodera?

    0
  • Mitronik
  • #3 14 Sty 2013 21:56
    Darek A.
    Poziom 19  

    Po kolei odpowiadam:
    - nie wiem po której stronie jest wina tv, czy sat i co jest powodem tego zjawiska;
    - nigdy nie było dobrze;
    - dekoder dreambox 800 hd, to dosłownie komputer, który pracując na linuxie pozwala na nieograniczoną konfigurację i zmyślność oprogramowania, jego image zmieniałem niejednokrotnie, ale jakie by ono nie było od początku mam problem z utratą sygnału.

    0
  • #4 14 Sty 2013 22:10
    mirex
    Poziom 43  

    No to cudów oczekujesz? Jak Ci można pomóc, skoro nie wiesz nic?
    Z innymi urządzeniami ten TV ma problemy w komunikacji przez HDMI?
    Zamień się z kolegą dekoderami może i obserwuj?

    Chyba my tego nie zrobimy?

    Skoro miał od początku problemy, to trzeba było wymienić od razu - albo TV, albo dekoder, nie wiem co było drugie. Na całkiem inny model.
    Widocznie się nie tolerują wzajemnie.

    0
  • #5 15 Sty 2013 00:26
    Darek A.
    Poziom 19  

    Dlatego pytałem, czy może gdzieś w TV jest jakieś tajemnicze ustawienia odpowiedzialne za takie zachowanie, czy może jest to wina, jak to sugerowano mi na innym forum mimo solidnego wyglądu i tak kiepskiego przewodu?
    Miałem nadzieje, że może znajdzie się ktoś, kto podobny problem rozwiązał, wykrywając jakiś powód takiego przerywania (jakieś zakłócenie czymś, lub coś w tym stylu), gdyż nie chcę pakować się w zakup nowego przewodu, skoro nie przyniesie on pozytywnego efektu, kabelek przypominam jest specyficzny (nie ma skąd takiego pożyczyć).
    Problem dotyczy tylko pracy tego "duetu", ten dekoder z tym telewizorem, inne urządzenia podane przez HDMI na tym TV chodzą bez przerw.
    Jest wielu innych, którzy mają dokładnie ten sam problem (razem szukamy rozwiązania), więc nie wydaje mi się, aby to był jakiś defekt dekodera, a raczej jakiś czynnik zakłócający, lub faktycznie sam przewód, ale jak poznać ten "dobry" kupując nowy kabelek?

    1
  • #6 15 Sty 2013 11:25
    egon42
    Poziom 37  

    Darek A. napisał:
    lub faktycznie sam przewód
    No to zacząć od wymiany kabla nie musi być jakiś specjalny pożyczył bym od kolegi i sprawdził to zawsze coś da tuner też można podmienić jak radził kolega mirex. Nikt ci nie powie to wina tunera czy kabla trzeba do tego dojść drogą eliminacji może być też tak że to ten konkretnie tuner z tym konkretnie tv nie chce się dogadać.

    0
  • #7 15 Sty 2013 12:33
    irekr
    Moderator

    Z tego co pamiętam to 800HD ma także wyjścia SCART i CVBS. Czy na tych złączach transmisja jest odbierana bez problemów?

    1
  • #8 15 Sty 2013 12:35
    romeok01
    Poziom 35  

    Ja miałem podobny przypadek z DM 800 HD, czyli zaniki sygnału na wyjściu DVI, co objawiało się zanikiem obrazu i dźwięku na TV.
    Używałem fabrycznego kabla DVI - HDMI dołączonego do zestawu.
    Przyczyną okazał się ten kabel, po wymianie na inny, wszystko działa jak należy.

    Możesz jeszcze spróbować na tym kablu zmienić ustawienia wyjścia DVI w menu tunera.
    Spróbuj zmienić czestotliwość odświeżania na 50 Hz.

    0
  • #9 15 Sty 2013 16:59
    Darek A.
    Poziom 19  

    Obawiam się, że Ci, którzy proponują mi wymianę dekodera nie bardzo wiedzą co to jest za sprzęt i ile on kosztuje.
    Oryginalny kabel praktycznie od początku nie istniał, był stanowczo za krótki, nie mam go już, dokupiony wydaje się być zdecydowanie solidniejszy. Pożyczenie odpada z racji specyfiki przewodu, a dwa nie znam nikogo posiadającego tego typu zestaw.
    Bardzo tknęła mnie porada ze zmianą odświeżania w dekoderze (tego nie sprawdzałem) ustawioną miałem na multi, potrenuję z dostępnymi 60 i 50Hz. Zmieniłem na 50 - zobaczymy.
    Ktoś polecił mi instalację pewnego plugina, ale po za nazwą nic o nim nie napisał.

    0
  • #10 15 Sty 2013 17:37
    Daniel_dan
    Poziom 16  

    Ja mam też podobny problem, otóż zanika mi głos też przez HDMI i które z tych urządzeń wyłączę na chwilę i włączę to już działa. Też jak wyjmę przewód HDMI i włożę to też pomaga. Dekoder DVB-T Telefunken a telewizor zwykły 32 cale z HDMI. Niestety to nie tylko u mnie tak się dzieje. Już wypytywałem i to jest niezgodność urządzeń i może tak się robić. Żeby wyjść z sytuacji trzeba szukać innego rozwiązania, tzn. nowszy telewizor. Inne podłączenie do telewizora, np. niektóre telewizory też posiadają gniazdo DVI, podłączenie DVI-SVGA. Na koniec najgorsze rozwiązanie - SCART, jeśli takie złącze dekoder posiada. Innego rozwiązania raczej nie ma, wiem że różnica też jest pomiędzy HDMI 1.0 a następnymi wersjami tego złącza...

    0
  • #11 15 Sty 2013 18:03
    mirex
    Poziom 43  

    Darek A. napisał:

    Obawiam się, że Ci, którzy proponują mi wymianę dekodera nie bardzo wiedzą co to jest za sprzęt i ile on kosztuje.

    A kto ci w tej chwili proponuje wymianę?
    Ja sugerowałem, ale ewentualnie wtedy, gdy jeden ze sprzętów był nowy i nie chciały ze sobą "gadać". Zamiast czekać, aż się samo zrobi. Teraz to jest pozamiatane.

    Obecnie natomiast proponowałem test polegający na współpracy TEGO telewizora z innym dekoderem (od kolegi na przykład) lub tego DEKODERA z innym TV.
    Wszystko jest do zorganizowania, jeśli chce się znaleźć jednoznaczną przyczynę.
    Tymczasem Ty nawet wahasz się, czy kabel wymienić. No to kombinuj dalej, zgaduj. Może się uda. Pogadamy sobie tak przez rok i nic z tego nie wyniknie.

    Albo - za radą wyżej - skorzystaj z innych wyjść/wejść. ;)

    0
  • #12 16 Sty 2013 17:59
    Darek A.
    Poziom 19  

    romeok01 napisał:
    Spróbuj zmienić czestotliwość odświeżania na 50 Hz.

    Coś mi się zdaje (odpukać), że był to strzał w dziesiątkę, chodzi drugi dzień bez nawet jednego urwania, z orkiestrą jeszcze chwilę poczekam, ale już "stroimy instrumenty"... :)

    0