Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Turbo Pascal] Losowanie i sortowanie liczb.

kakashina1992 14 Sty 2013 19:32 3021 11
  • #1 14 Sty 2013 19:32
    kakashina1992
    Poziom 6  

    Witam, mam do zrobienia program który polega na losowaniu 4 liczb z przedzialu i podaniu tych liczb od najmniejszej.
    Zrobilam program ktory ładnie losuje liczby ale nie wiem jak napisać żeby mi te liczby wyświetliły się od najmniejszej.

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 11
  • #5 14 Sty 2013 21:55
    kakashina1992
    Poziom 6  

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Ten program pokazuje ciąg liczb, przy random nie jestem pewna co powinnam w pisać, w samym losowaniu było ok ale w tym programie już nie idzie...

    Proszę umieszczać kod w znacznikach syntax. Opcja Listing kodu. [adamas_nt]

    0
  • Pomocny post
    #7 15 Sty 2013 08:57
    bodom
    Poziom 29  

    Może zamiast write wpisz wszędzie writeln

    0
  • #8 15 Sty 2013 12:49
    kakashina1992
    Poziom 6  

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    uses crt;
    const N=4;
    var d:array[1..N] of integer;
    var i,j,x:longint;
    begin
    textbackground(0);
    clrscr;
    textcolor(12);
    randomize;
    writeln(' liczby przed sortowaniem: ');
    for i:=1 to N do d[i] :=(random(3189)+6126);
    for i := 1 to N do writeln (d[i] );

    begin
    writeln(' liczby sortowane malejaco: ');
    x :=d[j];
    i := j+1;
    while (i<=N) and ( x>d[i]) do
    begin
    d[i-1] :=d[i];
    inc(i);
    end;
    d[i-1] :=x;

    end;
    for i := 1 to N do writeln (d[i] );

    readln;

    end.



    a problem jest taki że wylosuje mi 4 liczby (writeln pomogło) i zamiast je uporzadkować to wypisuje takie same liczby.

    [Turbo Pascal] Losowanie i sortowanie liczb.

    Dodano po 2 [minuty]:

    coś dzwoni ale nie wiem gdzie....

    Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. Proszę to poprawić! - arnoldziq

    0
  • Pomocny post
    #9 15 Sty 2013 13:13
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Wprowadziłem trochę ładu w ten chaos (czytaj : Twój kod :) ).
    Spróbuj w ten sposób :

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    -1
  • #10 15 Sty 2013 14:55
    kakashina1992
    Poziom 6  

    dziękuje ślicznie :D :D :D :D :D
    działczy a żeby teraz odwrotnie szło czyli rosnąco, to po mojemu + zamienić na - i odwrotnie :?: :?: :?:

    Dodano po 20 [minuty]:

    sprawdzilam i wystarczy znaczek zmienic z '<' na ' > ' :)

    0
  • #11 15 Sty 2013 19:15
    bodom
    Poziom 29  

    Można było też po prostu wyświetlić te już posortowane liczby, ale wkolejności od N do 1

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #12 15 Sty 2013 21:29
    kakashina1992
    Poziom 6  

    też mozna, oki dziękuje za pomoc:)

    0