Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mały agretat prądotwórczy do domu (komputer, lodówka)

grzemach 16 Jan 2013 14:06 7461 29
    grzemach
    Level 21  
    Witam,
    Szykuje się mi remont linii napowietrznej u mnie w miejscowości, widziałem jak to wygląda wcześniej - ok 2-4 tygodnie z codziennym wyłączaniem prądu od 8 do 16(20 czasami).
    Dla osoby która pracuje przed komputerem (w domu) jest to niewskazane....
    Stąd też myśl aby kupić agregat prądotwórczy do pracy, a przy okazji będzie można podłączyć lodówkę (same plusy).

Moc? Najważniejsze pytanie (w sumie najważniejsze to fundusze, ale o tym później). Komputer ma zasilacz BeQuite 350W, jest podłączony do UPSa Active Power 600 (360W). Również do tego UPSa jest podłączony monitor i głośniki - wg wskazać UPSa, zużywam ok 70-150W (150-200 gdy są gry uruchomione).
    Powiedziałbym, że 100W liczyć.
    Lodówka Bosch KGV26X03, wg strony producenta 160W http://www.bosch-home.pl/KGV26X03.html

To w sumie daje 260W, myślę, że parę innych rzeczy do podłączenia by było. Jednak suma nie powinna przekroczyć 500W.
    Piec (nawiew) i pompy mają ok 100W w sumie. Jednak latem, nie będzie używany.

Dlatego też myślę o czymś w granicy 1kW.

Co jest jeszcze ważne? Abym na tym agregacie był w stanie uruchomić UPSa, jak również gdy podłączę piec aby wentylator chodził stabilnie - czyli w miarę sinusoida.

Jednofazowy, nie musi mieć nic więcej.

Budżet? ok 500zł, może 700. Ale ważne aby nie przekroczyło 1000zł :)
    Anonymous
    Anonymous  
    adamjur1
    Level 41  
    Zostaw kompa na UPS-ie a resztę do agregatu, ale aby miał stabilne 230V 50Hz i jeszcze w sinusoidzie nie obejdzie się bez takiego z elektronicznym przetwarzaniem...
    Ostatnio montowałem taki na silniku Mitsubishi moc przy cos 1 3500W .
    Niestety koszt jest spory ok 3500 zł.
    Kilka godzin przerwy to jeszcze nie tragedia, nie otwierać niepotrzebnie lodówki.
    Jezeli wentylator ( piec węglowy ?) musi chodzić to gorszy agregat i czasem wymiana wentylatora powinny być tańsze niż super agregat.
    A co z nim zrobisz po wymianie linii ?
    Pozdr.J.
    grzemach
    Level 21  
    Budżet ograniczmy do 500zł
    hałas mi nie przeszkadza. Agregat wystawię na dwór i może sobie stać.

UPS trzyma mi ok 10min, za krótko :)
    Lodówka to faktycznie nie problem, aktualnie zdarza się co jakiś czas 1 dzień bez prądu - to też nie jest problem, problemem jest 2-4 tygodnie bez prądu.
    Po wymianie linii pewnie będzie się kurzył, dlatego też pewnie cena będzie głównym czynnikiem.

Mam świadomość, że na linii UPS - agregat może być najgoręcej.

A co myślicie na temat agregatów z allegro? Da się z nich coś wybrać?
    Arturo2005
    Level 33  
    Z twoim budżetem raczej nie
    Anonymous
    Anonymous  
    mmx01
    Level 18  
    Ciekawe czy koledzy wspomnieli o gabarytach i wadze PAB2 :)
    Sam się nad nim zastanawiałem, jeżeli akceptujesz dodatkowy mebel ogrodowy to PAB2 jest dla Ciebie. Jeżeli nie masz hardego faceta do pomocy to nawet go nie ruszysz.

M.
    grzemach
    Level 21  
    widziałem 120kg... ale to też nie przeszkadza mi. Myślę, że da się założyć jakieś kółka z tyłu (przyspawać, nagwintować czy inną magię wykonać), od przodu dorobić wysuwane rączki i tak go przenosić.
    Ja planuję go używać tylko na jednej płaszczyźnie (garaż - dwór, przed garażem).

Teraz jeszcze trzeba by trochę poszukać w bliższej okolicy, bo nie widzi mi się jechać na drugi koniec Polski...
    adamjur1
    Level 41  
    Miałem takie coś - jak go raz odpaliłem to na pobliskim lotnisku rozglądali się za samolotem :cry:
    Waga, hałas, paliwożerność, brak częsci do silnika - masakra....
    Oddałem w dobre ręce zaprzyjaźnionej firmie do awaryjnych zastosowań w pracach w terenie.
    Pozdr.J.
    Anonymous
    Anonymous  
    grzemach
    Level 21  
    jeszcze jedno pytanie. Bo może trochę zmienię koncepcję. Na coś w pieniadzach w których się mieszczę, a z lepszej jakości prądem (i perspektywą na rozwój)

Kupuję inverter:
    1. http://www.ebay.co.uk/itm/New-1200W-Auto-12V-...Home_Garden_PowerTools_SM&hash=item2ec375693c
    lub
    2. http://www.ebay.co.uk/itm/Car-Power-Inverter-...Home_Garden_PowerTools_SM&hash=item43b5e10228
    (lub podobny).

Do tego Aku (może nawet kilka - znajomi mają warsztat samochodowy).
    W warunkach normalnych, zasilanie działa przez zakład energetyczny, w awarii - idę i przełączam ręcznie na inwerter.
    A co zrobić gdy prądu nie ma dłuższy czas i aku zaczynają padać? Tani chinol z 12V output? Czy raczej coś innego trzeba by szukać?
    Ładowanie aku (w warunkach normalnych) można zrobić przez prostownik.
    Akumulatory umieściłbym w kotłowni, zimą temp ok 3-6*C, ale dobra wentylacja tam jest.
    mmx01
    Level 18  
    No to jak już idziesz w tą stronę z przetwornicą popatrz na UPSy, używane np. GE MATCH 3000 (3kVA). APC też robi takie średnio-duże. Jak jest prąd z sieci UPS ładuje akumulatory sam bez zewnętrznych ładowarek i cudów na kiju.

To tylko przykład bo wiem że ten model daje na wyjściu pełny sinus który Ci się może przydać a ta zabawka z aukcji raczej prostokąt, wersja 3000 ma 2400W mocy ciągłej w pełni wentylowana itd. Można zasilać akumulatorami samochodowymi, ma regulowany prąd ładowania baterii akumulatorów w zakresie 1-10A w zależności od pojemności. Łatwo policzyć ze 100Ah będzie ładował 10h prądem 10A. Ale UPS musi być dobry, nie najtańszy, małe badziewia bez konfiguracji nie dadzą przeprogramować modułu ładowania i będzie np. aku 100Ah ładował prądem 0.8A... powodzenia w czekaniu :) Tak więc po 1: dobry programowalny UPS z regulowaną pojemnością baterii akumulatorów.

Dla przykładu do tego UPSa potrzeba by 4x12V w szereg (UPS wymaga 48V) po 100Ah każdy. Łącząc akumulatory szeregowo rośnie ich napięcie ale nie pojemność. Nie słuchaj bajek o prądach wyrównawczych, akumulatory też budowane są z ogniw a nie monolitycznego modułu.
    Dla Twojego obciążenia czas pracy może sięgnąć kilku/kilkunastu godzin, nic nie stoi na przeszkodzie by dać pojemniejsze akumulatory, lub nawet duże żelowe jak do łodzi 220Ah. Wydłuży się czas ładowania ot co ale podwoii czas pracy bateryjnej.
    UPS te są z wentylacją mechaniczna i przystosowane do długiej pracy pod obciązeniem (nowy 3k+ PLN używany koło 600PLN bez aku). Zimny start i inne takie gratis w pakiecie :)
    Dodatkowo możesz nim zarządzać laptopem i masz jasno jaki jest pobór mocy przez obciążenie i na ile jeszcze starczy... lepszy deal IMO niż chińska zabawka...

PS. własnie doczytałem że i lodówkę... większość lodówek bez sinsua nie ruszy, tylko będzie buczeć agregat... no chyba że to lodówka z jakimś ogniwem pel.

Pozdrawiam,
    M.
    grzemach
    Level 21  
    ech, nastał ten moment w którym rozpoczęły się prace nad zmianą przyłącza 2 miesiące ciągłych wyłączeń i włączeń. Rozważałem opcję UPS, jednak wydaje mi się, że zdecydowanie lepszą opcją będzie agregat (nawet jak nie będzie prądu przez tydzień z powodu awarii będę miał prąd).

Myślę, że budżet ok 2-3tyś to rozsądny budżet. Ale zupełnie nie wiem co wybrać i gdzie szukać. Allegro? Niejestem przekonany, aby to było dobre miejsce na takie zakypu, ceneo? nie ma rozsądnych parametrów wyszukiwania (czysty sinus)....

Wymagania?
    Pralka (zgodnie z tabliczką znamionową) Pmax = 2300W.
    Wymiennik wody ma grzałkę 1,5kW.

Reszta rzeczy jest wymieniona w poście 1.

Odbiorniki to głównie odbiorniki domowe (TV, Komputer + UPS, sterownik pieca - nawiew i pompa, pralka i lodówka), brak innych silników (oprócz przy piecu, lodówce i pralce), nie mam świetlówek, nie używam żarówek energooszczędnych (jak już to LEDy).

Streszczając wszystko. Potrzebuję agregat o mocy ciągłej ok 3kW z czystym sinusem. Budżet - ok 2-3 tyś zł. Nie ukrywam, tańszy lepszy, ale wolę jakość niż cenę.
    Foxtrott
    Level 34  
    Zadam pytanie :
    Czy ktoś chociaż zadał sobie trud z przeczytaniem o zasadach doboru agregatu do obciążenia? Chyba nie , ponieważ ciągle widzę : potrzebuję ok 2000W więc kupię 2500W i będę miał trochę zapasu .... Ludzie !! Obudźcie się proszę !! Konkrety = dobierasz moc w zależności od obciążenia : rezystancyjne , indukcyjne , 1 faza , 3 fazy przecież możecie narobić sobie niezłego "bigosu" np. rozruch silnika to AŻ 3x moc "na tabliczce" (inaczej gwiazda-trójkąt bądź falownik).
    Mnóstwo osób przychodzi do naszego serwisu pokazując : Panie kupiłem Honde (chyba CHONDE) ma 5800 W ,po prądnicy i (aluminiowych)uzwojeniach widzę ,że więcej jak 1500W nie pociągnie , ale Panie tylko 800zł , podłączyłem pod dom i nagle "trach" zaśmierdziało troszkę dymku i cisza....
    Ja Was tylko proszę byście dobrze pomyśleli zanim się rzucicie na okazję (jak ten ogłasza się na CB w Częstochowie ,że sprzeda oryginalne agregaty Hondy na dieslu :-) )
    salab
    Level 10  
    Jeśli to uwaga do mnie to z tego co ja się dowiedziałem, to PAB-2 da radę przeciążyć chwilowo nawet do 3-4kW, więc z mojej matematyki wychodzi, że u mnie się spokojnie sprawdzi, jeśli na stałe potrzebuję ~1kW a w szczycie do 2kW i nie planuję odpalać prądożernych silników.

Niemniej jeśli o czymś nie pomyślałem to z chęcią przyjmę konstruktywne uwagi - człowiek się uczy całe życie i ja sobie z tego doskonale zdaje sprawę. Zanim napisałem swój temat kilka godzin spędziłem na dokształcaniu się i liczeniu.
    Foxtrott
    Level 34  
    salab to było ogólnie bez żadnych osobistych dygresji , po prostu żal mi czasem osób ,które zostały wrobione w super agregat co to sobie nie poradzi z małym domkiem jednorodzinnym.
    Proszę tylko by każdy kto boryka się z tym problemem dobrze pomyślał , ponieważ na zakupie niech nawet zaoszczędzi 1000-2000 zł , ale co z elektroniką którą ma się w domu?
    Ja też się ciągle uczę i przeliczam wszystko , nadal twierdzę i stosuję ---- agregat--- potrzebuję = moc urządzeń w domu x 1,5 , indukcyjne x3,5 + 10% i naprawdę szczerze mówię nie miałem do tej pory reklamacji .wiem koszty , koszty itp , ale spokój i bezpieczeństwo jest bezcenne :-) .
    grzemach
    Level 21  
    @salab - Matrix 1kW. Używany, teoretycznie produkcja - niemiecka. Nadaje się do zasilania elektroniki, acz na wyjściu nie ma idealnej sinusoidy - a co ma? Nie wiem, muszę podjechać pod oscyloskop, a nie bardzo mi się chce.
    Czy dobry? Szlifierkę ~1kW daje radę (problemy były tylko gdy był zimny) :)
    sporo było wtedy cięcia - bez problemowo dał radę.

Dosyć solidnie rozważałem PAB-2, ale cena i masa mnie trochę przeraziła. Uznałem, że gdy padnie mi zasilanie całkowicie to chcę zasilić piec (ciepło) + komputer (narzędzie pracy) i ten mi na 100% starczy, a że używany - to trochę mi to wisi, bo i tak mało używać go będę tylko w przypadku awarii zasilania głównego.

@Foxtrott, masz rację. Ale to wszytko zależy co kto chce zasilić i ile ma wiedzy w danym zakresie. Ja ważam, że mogę kupić sobie słabszy (tańszy) ale mam świadomość, że mamy ograniczenia... Jak on dopiero sprawdzi się i okaże się, że ja sobie zasilę co chcę, a żona nie ma (bo nie wyraziła zgody na większą kwotę) - to wtedy inna będzie rozmowa, i możemy pomówić o czymś dobrym na cały domek :)
    Foxtrott
    Level 34  
    @ grzemach owszem zgadzam się z Tobą ,ale z żoną .... hmmm żona cóż pójdzie na kierat gdy braknie prądu bo pożałowała 500zł ??Akurat u mnie w domu żona ma 0,000000001 % udziału w sprawach budżetu na temat elektryki w domu , robisz to dla siebie czy dla rodziny?
    Musi być ktoś krótkowzroczny by w ciągu roku zaoszczędzić 1000zł a w ciągu 3 lat stracić ok 5000 zł , żona nie wyraziła zgody ??... k...@@#! będę szowinistą ,ale ona nie ma o tym pojęcia.
    Przykład:
    Kochanie jest agregat za - 1000zł będzie pralka "chodziła" bez problemu reszta nie
    Żona - super kupujemy go
    Kochanie - ale może się zdarzyć ,że nie poradzi sobie z domem (pralka,oświetlenie itp)
    Żona - ale czy naprawdę tak często brakuje prądu?nawet jak braknie to jak Ci wypiorę ubrania?Można zjeść kanapki...
    Kochanie - no dobrze ( dla świętego spokoju).....

Ten scenariusz u mnie w firmie powiela się wielokrotnie ....
    Żona w sprawie elektryki nie ma nic do powiedzenia (chyba,że pokaże mi INŻ z odbytą praktyką (z pomiarami) )
    To Ty decydujesz co zapewnić by DOM pracował dobrze i bez zakłóceń.

W swojej pracy korzystam z rozwiązań PRAMAC`a jeżeli by ktoś pytał i nie jest to reklama.
    salab
    Level 10  
    grzemach wrote:
    @salab - Matrix 1kW. Używany, teoretycznie produkcja - niemiecka. Nadaje się do zasilania elektroniki, acz na wyjściu nie ma idealnej sinusoidy - a co ma? Nie wiem, muszę podjechać pod oscyloskop, a nie bardzo mi się chce.
    Czy dobry? Szlifierkę ~1kW daje radę (problemy były tylko gdy był zimny) :)
    sporo było wtedy cięcia - bez problemowo dał radę.

Jestem prawie pewien, że nie , ale spytam pro forma - UPS na nim działa?

Quote:

Dosyć solidnie rozważałem PAB-2, ale cena i masa mnie trochę przeraziła. Uznałem, że gdy padnie mi zasilanie całkowicie to chcę zasilić piec (ciepło) + komputer (narzędzie pracy) i ten mi na 100% starczy, a że używany - to trochę mi to wisi, bo i tak mało używać go będę tylko w przypadku awarii zasilania głównego.

Cena tragiczna nie jest, masę przeżyję, muszę go tylko wstawić do garażu - pojadę po kolegę, 4 piwa i damy radę;)

Quote:

@Foxtrott, masz rację. Ale to wszytko zależy co kto chce zasilić i ile ma wiedzy w danym zakresie. Ja ważam, że mogę kupić sobie słabszy (tańszy) ale mam świadomość, że mamy ograniczenia... Jak on dopiero sprawdzi się i okaże się, że ja sobie zasilę co chcę, a żona nie ma (bo nie wyraziła zgody na większą kwotę) - to wtedy inna będzie rozmowa, i możemy pomówić o czymś dobrym na cały domek :)

Ja też zdaję sobie sprawę z ograniczeń. Dlatego u mnie ma to być opcja budżetowa "chwilowa", nie będę brał kredytu na agregat za 10k pln, żeby móc korzystać ze wszystkiego w domu jak mi odetną prąd, bo uważam, że na takie wygody nie ma co się zapożyczać i tyle.

Dzięki za konstruktywne uwagi :)
    salab
    Level 10  
    Czy chodzi Ci tylko o "zapas mocy" czy coś jeszcze? Patrzę sobie właśnie na nie i nie wiem czy mają coś dodatkowego w porównaniu z PAB 2...
    grzemach
    Level 21  
    @salam, nie działa. Ale UPS, jest średni z przewagą na kiepski (Active Power 600)... dlatego muszę podpiąć pod oscyloskop.
    Ogólnie jak podpinałem UPS pod piec, to na samym UPSie wiatrak nawiewu chodził tragicznie (głośno i kiepsko).
    Jak podpinałem podłączyłem go do agregatu - zdecydowanie ciszej i "lżej", acz też słuchać, że rzebieg nie jest odpowiedni.
    Mam jeszcze inwerter (Voice Kraft 300 albo 600W mocy stałej), z niego też ten UPS nie wstaje. Polski producent, nawet tutaj na forum jeden z serwisantów się czasami udziela - pozdrawiam :)
    Dlatego też, nie bardzo się przejmuję, że ten mój UPS nie wstaje - on już ma swoje lata, może muszę kupić coś nowego, ale na chwilę obecną kupiłem baterię i działa dobrze - to po co? :)

Mi zależało tylko abym bezpiecznie mógł komputer i piec uruchomić, reszta rzeczy - nie jest potrzebna. Teraz będę robił remont instalacji to sobie zrobię podpięcie na agregat. Bo muszę ciągnąć przedłużacze. Nie potrzebuję 3 faz, bo nie używam takich odbiorników. Ten który kupiłem, na chwilę obecną spełnia w 100% założenia które miałem.
    Jeśli będę chciał zasilić cały dom, to pewnie tego PABa kupię lub nowoczesną konstrukcję w dobrym sklepie (nie markecie). W moim przypadku to nawet ten agregat mało ma pracy. W tym roku pracował 3-4 razy. 2x podpięty komputer, 1x to co pisałem o szlifierce, być może jeszcze raz ale nawet nie pamiętam.

PAB-2 - jeszcze hałas... nie wiem czy w domu bym go odpalił.

@Foxtrott to się tak ładnie mówi. Ale jeśli nie chcesz mieć kłopotów, to z żoną też trzeba w zgodzie żyć.
    Foxtrott
    Level 34  
    cv b
    salab wrote:
    Czy chodzi Ci tylko o "zapas mocy" czy coś jeszcze? Patrzę sobie właśnie na nie i nie wiem czy mają coś dodatkowego w porównaniu z PAB 2...

PAB2 a PAB4 = 2x więcej mocy + 15% więcej na rozruch .
    PAB2 powiedzmy 700 zł PAB4 ok 1000zł a większe bezpieczeństwo , za niewielkie pieniądze masz dobry zapas mocy.
    jezeli ktos ptrzebuje super agregatu na cionajmniej 12-17h zapraszam do mnie

@Foxtrott to się tak ładnie mówi. Ale jeśli nie chcesz mieć kłopotów, to z żoną też trzeba w zgodzie żyć.
    owszem potwierdzam , w kuchni i sypialni ,a jak jej powiesz że oszczędziła te kilka złotych na suszarce do włosów czy lokówce co spowodowało "zmechacenie"jej pięknych włosów to kto będzie winny? Zresztą kto tu nosi spodnie :) ( mała dygresja) Zona powinna wiedzieć ,że dołożyłeś wszelkich starań by jej poranna toaleta przebiegła bez zakłoceń , by mogła wyjść i lśnić swoim porankowym brzaskiem , a jakim to było okupione cierpieniem dowie się podczas wieczornej sesji rozmow :-) . Ma być tak Ona królowa Ty ksiązę co niby o niczym nie wiesz a sam decydujesz jakie swiatlo ma byc zapalone :)

Dodano po 9 [minuty]:

koncząc temat prawgne zaznaczyc jest akcja i reakcja nicnie ma stalego , wszystko wyikaz dojsciajaki zzaangazowania,mierz siły na zamiary'a bedxie ci dabe
    salab
    Level 10  
    W takim razie będę jeszcze rozważał PAB4. Póki co nigdzie nie widzę wymiarów, ale jeśli są dużo większe od PAB 2 (825x414x720mm) to może się okazać, że jak go wstawię do garażu to nie wjadę autem ;)

a tutaj temat PAB 2 vs PAB 4
    salab
    Level 10  
    1) w garażu mam przygotowane ładne miejsce - wyprowadzone kable, które idą w ścianach do rozdzielni i wentylacja
    2) na dworze jednak zawsze kusi złodzieja
    3) mam 2 małych synów, którzy zapewne niebawem będą biegać wokół domu, wolałbym, żeby ich nie kusiło się tym bawić
    grzemach
    Level 21  
    jak wspomniałem, kupiłem Matrix 1kW (czy nawet 950W), działa świetnie, zadowala mnie.