Witam,
Mam taki kawałek makra, który exportuje mi konkretny format plików do excela...
Mam cztery pytania do tego, ponieważ nie bardzo ogarniam vbs'a na tyle by wpiąć w to kawałek kodu, który zadziała :/ (acz pracuję nad tym)
Generalnie to co robi, to pobiera plik txt, formatuje go odpowiednio po spacjach jako separator, usuwa zbędne kolumny a następnie wkleja.
1. Co zrobić by poniższy zaczytywał plik z tego samego katalogu, w którym znajduje się plik excel? (jakoś z automatu by to czytał)
Obecnie rozwiązałem to na zasadzie, czytaj z
2. Wspomniane pliki z defaultu nazywają się tak:
Nazywam go po układzie czyli hostname, data. Czy dało by się tak by zaczytywał plik o takim układzie, z ostatnią datą? Wiem, to już wyższa szkoła jazdy dlatego raczej tylko opcjonalnie pytam
3. Za każdym razem otwiera mi arkusz w którym formatował mi te dane i z którego wklejał mi te dane. Na koniec muszę go zamknąć i widzę 'czy napewno nie chcesz zapisać pliku 'bla bla''... nie da się ominąć tego pytania?
4. Co zrobić, by wynik wpisywał mi samodzielnie w komórkę A2, tzn od tej komórki.? Obecnie odpalenie makra powoduje wyplucie wyniku licząc od miejsca, które zaznaczymy
PLZ dajcie znać, co o tym sądzicie ;P
Pozdrawiam!
Proszę umieszczać kod w znacznikach syntax. Opcja Listing kodu. [adamas_nt]
Mam taki kawałek makra, który exportuje mi konkretny format plików do excela...
Mam cztery pytania do tego, ponieważ nie bardzo ogarniam vbs'a na tyle by wpiąć w to kawałek kodu, który zadziała :/ (acz pracuję nad tym)
Generalnie to co robi, to pobiera plik txt, formatuje go odpowiednio po spacjach jako separator, usuwa zbędne kolumny a następnie wkleja.
1. Co zrobić by poniższy zaczytywał plik z tego samego katalogu, w którym znajduje się plik excel? (jakoś z automatu by to czytał)
Obecnie rozwiązałem to na zasadzie, czytaj z
C:\lsuser_hostname01.txtREKLAMA
2. Wspomniane pliki z defaultu nazywają się tak:
C:\lsuser_hostname01_01_16_2013.txtNazywam go po układzie
lsuser_`hostname`_`date +"%m_%d_%Y"`.txt3. Za każdym razem otwiera mi arkusz w którym formatował mi te dane i z którego wklejał mi te dane. Na koniec muszę go zamknąć i widzę 'czy napewno nie chcesz zapisać pliku 'bla bla''... nie da się ominąć tego pytania?
4. Co zrobić, by wynik wpisywał mi samodzielnie w komórkę A2, tzn od tej komórki.? Obecnie odpalenie makra powoduje wyplucie wyniku licząc od miejsca, które zaznaczymy
Kod: text
PLZ dajcie znać, co o tym sądzicie ;P
Pozdrawiam!
Proszę umieszczać kod w znacznikach syntax. Opcja Listing kodu. [adamas_nt]