Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch srv45t13eu/37 nie kończy programu

m_glodowski 16 Sty 2013 15:38 6621 10
  • #1 16 Sty 2013 15:38
    m_glodowski
    Poziom 10  

    Witam
    Posiadam zmywarkę Bosch srv45t13eu/37 i ostatnio pojawił się z nią problem; mianowicie podczas zmywania zmywarka przestaje pobierać wodę i słychać dziwny dźwięk z wnętrza zmywarki (chyba dźwięk pompy). Wyczyściłem płaszcz wodny oraz układ hydrostatu. Myślałem, że już wszystko działa już prawidłowo i nagle 10min przed zakończeniem programu na temperaturze 65 zmywarka znów nie pobrała wody. Gdy dolałem wody do środka zmywarki program do końca przebiegł pomyślnie.
    Na programie 50 stopni zmywarka zatrzymuje się po pierwszym odpompowaniu wody (w momencie kiedy tabletka "wypada" do zmywarki) Bardzo proszę o pomocną informację co może tej zmywarce dolegać.
    Gdy nacisnę razem 3 przyciski na panelu (65,50,45) to pojawiają się na wyświetlaczu wartości od 01 do 00 po 04 wyświetla się d1 lub d0 potem już 06. Co to może oznaczać?

    0 10
  • #2 17 Sty 2013 22:39
    wioletta92
    Poziom 17  

    Bardzo ważna w tym przypadku może być drożność węża karbowanego łączącego kubek hydrostatu z misą urządzenia. Czy ten wąż też czyściłeś?

    Dodano po 7 [minuty]:

    m_glodowski napisał:

    Gdy nacisnę razem 3 przyciski na panelu (65,50,45) to pojawiają się na wyświetlaczu wartości od 01 do 00 po 04 wyświetla się d1 lub d0 potem już 06. Co to może oznaczać?

    Nie wchodź w tryb serwisowy kodowania modułu urządzenia, bo przeprogramujesz moduł i będziesz miał poważny problem.

    2
  • #3 18 Sty 2013 16:51
    m_glodowski
    Poziom 10  

    Oglądałem ten wąż i jest idealnie czysty. Co się tyczy trybu serwisowego to mam nadzieję, że nic się nie poprzestawiało (przed wejściem do tego trybu zmywarka już nie działała poprawnie).
    Zauważyłem, że przy ostatniej fazie zmywania (ok 20 min do końca programu) zmywarka nie pobiera wody do płaszcza wodnego i dlatego później w komorze jej brakuje. Cały cykl idzie normalnie do tego momentu (program na 65 C).

    -1
  • Pomocny post
    #4 19 Sty 2013 16:51
    wioletta92
    Poziom 17  

    Rozumiem że po skończonym myciu nie ma w płaszczu wody? Sprawdź na tę okoliczność elektrozawór spustu wody z płaszcza (ten najbliżej kubka hydrostatu). Mógł się zaciąć i cała woda z płaszcza spływa jeszcze w trakcie mycia czy płukania i jej nadmiar z komory mycia jest po prostu odprowadzany.

    0
  • #5 26 Sty 2013 14:16
    jasio_t
    Poziom 8  

    Walczę właśnie z podobnym tematem w zmywarce SGS46e02eu.
    W moim przypadku pompka była nieszczelna i woda kapała na dno zmywarki, zbierało się tam koło 1 litra, wiec elektrozawór odcinał wodę.

    0
  • #6 26 Sty 2013 23:14
    Callahan
    Poziom 17  

    Wyciek do misy aparatury...albo zacięty zawór regeneracji soli.

    0
  • #7 27 Sty 2013 10:37
    m_glodowski
    Poziom 10  

    w misie jest sucho, na razie nie mam czasu aby wyciągnąć zmywarkę z zabudowy Mam zamiar się za to zabrać w przyszłą sobotę i wtedy sprawdzę w pierwszej kolejności elektrozawór spustu wody z płaszcza i zobaczymy... może w końcu zacznie działać a jak nie to będę musiał wezwać fachowca.

    0
  • #8 27 Sty 2013 11:42
    Callahan
    Poziom 17  

    No to masz zacięty hydrostat(czerwony pływak) jeśli pracuje pompa na okrągło, a w dnie własciwym nie ma wody. Bo uszkodzenia wiązki i modułu nie biorę pod uwagę.

    0
  • #9 03 Lut 2013 10:05
    m_glodowski
    Poziom 10  

    Bardzo dziękuję wioletta92 za trafną diagnozę. Okazało się, że ten właśnie elektrozawór elektromagetyczny się zaciął, w środku był cały zatkany. Po przeczyszczeniu wszystko działa jak powinno. Bardzo dziękuję za pomoc ;)

    0
  • Pomocny post
    #10 03 Lut 2013 12:03
    wioletta92
    Poziom 17  

    Kup lepiej nowy. Jak zaciął się raz, to za jakiś czas znowu to zrobi. Czyszczenie tu na długo może nie pomóc.

    2
  • #11 03 Lut 2013 21:07
    m_glodowski
    Poziom 10  

    zastosuje się :) jeszcze raz dziękuje

    0