Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Minolta di2510 - Minolta di2510 brudzi kopie

Promes 16 Sty 2013 16:19 3156 27
  • #2 16 Sty 2013 17:28
    cyferblat
    Poziom 23  

    Źle oczyszcza bęben po obrocie z pozostałego toneru .

  • #3 16 Sty 2013 17:49
    llukas17
    Poziom 12  

    Czy przed wymianą bębna, listwy i dewelopera wyczyszczony został tzw. powrót tonera w bębnie ??

  • #4 16 Sty 2013 19:01
    kiris1515
    Poziom 15  

    Wygląda na nieoryginalny toner lub co bardziej prawdopodobne toner od innego modelu lub dosypany np. od Xeroxa , HP, Canona itp. Jaki typ startera wsypałeś dv110 czy dv310?

  • #5 16 Sty 2013 19:35
    Promes
    Poziom 12  

    Dwóch pierwszych odp nie komentuje .
    DV110. W jednej wymieniony dv +opc w drugiej tylko opc.
    Ten sam efekt w obu . Toner oryg. To wygląd bardziej na zasilanie .

  • #6 17 Sty 2013 09:15
    habelj
    Poziom 15  

    Obstawiam dwie możliwości:
    Nie wymienione rolki dystansowe (na wału magnetycznym)
    Zużyte rolki transferowe

  • #7 17 Sty 2013 19:34
    kiris1515
    Poziom 15  

    Skoro w obydwu kopiarkach wymieniałeś bębny to może właśnie one powodują problem (wadliwe lub nieoryginalne). Warto byłoby podmienić z innej, działającej maszyny cały wkład światłoczuły i zobaczyć efekt. Jak będzie źle to nie będę się już czepiał tego podzespołu i jedna rzecz do szukania odpadnie. jesli masz taką możliwość to podmień też rolkę transferową jak zasugerował kolega habelj. Rolki dystansowe odrzucam bo efekt po ich zużciu jest zupełnie inny.

  • #8 17 Sty 2013 20:30
    NEWPRINT
    Poziom 19  

    wyciaganie wkładu przy wlaczonej maszynie czesto powoduje takie anomalie. Zazwyczaj przechodzi z czasem.

  • #9 18 Sty 2013 17:19
    cyferblat
    Poziom 23  

    Co to znaczy brudzi ? Zostaje na bębnie proszek , a powinien być usunięty - tak ?
    Dwie przyczyny : Bęben jest nierozładowany( całkowicie) i przykleja się do niego toner .
    Styki , napięcia ..to trzeba sprawdzić , lub kiepski bęben albo dziadowski toner .
    Listwa przepuszcza - ale jesteś specjalistą od kopiarek więc chyba odpada . Regeneruję nieustannie hp1020 ( 7 lat) - znam wszystkie możliwe cuda z wydrukami. Tej ksero nie znam ale zasady te same .

  • #10 18 Sty 2013 20:35
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Sprawdź lampę kasującą - tą złożoną z żaróweczek na listwie za zespołem bębna. Jej uszkodzenie nie jest sygnalizowane (nie wiem w sumie dlaczego ) ale potrafi dać w kość. Miernik w dłoń i sprawdź czy ma przejście.

    C.

  • #11 19 Sty 2013 14:37
    ameczek
    Poziom 10  

    Należy sprawdzić głównie zespół swiatłoczuły ponieważ sam bęben może być trafiony i nie daje sie oczyścić po wtóre sprawdzić rolkę drugiego transferu co jest na drzwiach. Ostatecznie pytanie czy nowy developer został poprawnie zainicjowany.

  • #12 21 Lut 2014 22:56
    leeart

    Poziom 34  

    Podłączę się do tematu, mam ten sam problem. Wymieniłem bęben i listwę i się zaczęło. Oczywiście oczyściłem wszystko co mogłem. Powrót do starego bębna nie dał pozytywnego rozwiązania. Kręcąc wałkiem magnetycznym zauważalne są właśnie te kropki jak na rysunku kolegi "promes". Fakt jest taki że developera nie dotykałem. Inicjalizacja nic nie daje. Skąd to się raptem wzięło?

  • #13 21 Lut 2014 23:10
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Skasowałeś liczniki materiałów ?

    C.

  • #14 21 Lut 2014 23:14
    leeart

    Poziom 34  

    Tak, ale to nic nie dało.

  • #15 21 Lut 2014 23:18
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Vg i Image Density były ruszane ? Jakie wartości ?

    C.

  • #16 21 Lut 2014 23:31
    leeart

    Poziom 34  

    Tego nie ruszałem.

  • #17 22 Lut 2014 00:28
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Sprawdź jeżeli możesz . Te parametry domyślnie są na 0 . Jeżeli były zmieniane to coś sie działo z wywoływaniem .


    C.

  • #18 23 Lut 2014 10:33
    piwos
    Poziom 23  

    Promes napisał:
    Witam
    W dwóch maszynach di2510 mamy podobny problem.
    Nowy beben, dev, oryg toner, podmieniony HV itp.
    Co to może być ?


    Wrrrr :| Po pierwsze primo albo nie wymieniony wcale developer a puszczony w dalszy przebieg albo źle oczyszczony pojemnik wywołujący ze starego developera i układ czyszczący bębna z kynaru. Do tego może być brudny wałek magnetyczny wraz z listwą ograniczającą szczotkę. Na moje umęczone ale doświadczone oko stary developer i tyle ;-)
    Połóż test na szybie i puść ok. 1500 kopii, a sam się przekonasz że kropki będą zanikać. Niestety to nie sprawi ze maszyna będzie cacy. Przy takich kombinacjach i braku rzetelnej obsługi serwisowej potem będzie szaleć i protestować. A to dozowaniem toneru, a to wyświetlać kody i zawieszać się. Maszyna bardzo dobra, wyjątkowo cierpliwa, wybacza dużo błędów i zaniedbań ale bez przesady :|
    Po prostu, weź Kolego nowy developer, uklęknij przed nią, pochyl się starannie nad tematem i wymień go jak należy. Jak na rzetelnego i fachowego technika przystało, bez kombinacji bo maszyna bardzo, bardzo fajna! Szkoda tak fajnego sprzętu, kopiarki ;)
    Cześć :)

    Dodano po 16 [minuty]:

    leeart napisał:
    Podłączę się do tematu, mam ten sam problem. Wymieniłem bęben i listwę i się zaczęło. Oczywiście oczyściłem wszystko co mogłem. Powrót do starego bębna nie dał pozytywnego rozwiązania. Kręcąc wałkiem magnetycznym zauważalne są właśnie te kropki jak na rysunku kolegi "promes". Fakt jest taki że developera nie dotykałem. Inicjalizacja nic nie daje. Skąd to się raptem wzięło?


    To wyjątkowo mądra maszynka i nie daje się tak łatwo oszukać :)
    Ma coś w rodzaju inteligentnego systemu samokontroli - samo ustawiania się. W razie jakichkolwiek prób dywersji czy (jak by to powiedzieć) nabierania jej w najmniej odpowiednim momencie zaczyna protestować i jest tylko coraz gorzej.

    Przy zmianach (inicjalizacji) maszyna sobie sama zmienia większość prądów i trzeba wyjątkowego przypadku żeby wstrzelić się w prawidłowe dla okoliczności stare stany.
    *kasowanie ustawień przez inicjalizację bębna (5 minut) lub F8 tylko po wymianie developera i innych gratów razem!
    Jak zrobisz cokolwiek bez wymiany, dokładnego oczyszczenia - będzie tylko gorzej! Hej ;)

  • #19 27 Lut 2014 20:11
    leeart

    Poziom 34  

    U mnie problem minął sam. Już jest dobrze. Ale mam jeszcze jeden problem. Strasznie się grzej. Jak obniżyć temperaturę? Na starym piecu chyba tak nie było. Wszystkie parametry mam ustawione na 1, to najniższy zakres temperatury. Grzeje tak mocno, że aż obkleja się cały tonerem.

  • #20 27 Lut 2014 21:04
    Paweł1000
    Poziom 23  

    Problemem może być np toner, nie zmieniałeś toneru np na toner Integral? Innym możliwym winowajcą może być piec, pisałeś że zmieniałeś piec, może ktoś w nim założył kiepskiej jakości wałek teflonowy, miałem taki i poradziłem sobie podwyższając temperaturę ma maxa, ale w tym przypadku kopia by wychodziła powielana. Napisz dokładnie jakie są objawy.

  • #21 28 Lut 2014 08:08
    leeart

    Poziom 34  

    Toner na pewno oryginalny. Piec oryginalny fabrycznie pakowany. Objawy są takie że wałek czasami obkleja się tonerem. Klapka prowadzenia papieru na rantach ma dużo tonera co po dłuższym użytkowaniu prowadzi do zacięć. Po oczyszczeniu z nagaru po tonerze maszyna robi z 50- 100 str ciągiem i zaczyna się zacinać. Znowu czyszczę nadmiar tonera i znowu 50-100 str. A utrwalanie takie gorące, że obudowa aż parzy w palce.
    Proszę o podpowiedź, może ja cos źle robię. W chodzę w serwis potem Touch Tech. Rep. Choice → Printer → Fuser Temp. ustawiłem każdą pozycję na 1.
    Może jest jeszcze inna regulacja (np. na płycie) Często wywala mi błąd C500 zwłaszcza przy otwartym oknie.

  • #22 28 Lut 2014 09:06
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Zacznij zatem od wymiany termistora. Powinno pomóc :)

    C.

  • #23 28 Lut 2014 09:25
    leeart

    Poziom 34  

    Ale był nowy wymieniony razem w komplecie z nowym piecem.

  • #24 28 Lut 2014 12:35
    Paweł1000
    Poziom 23  

    To że piec jest bardzo gorący to normalka, tak być musi. Rozkręć moduł bębna i przyjrzyj się tej foli uszczelniającej (w module developera) po prawej stronie, może jest uszkodzona i przepuszcza toner.

  • #25 12 Mar 2014 07:59
    piwos
    Poziom 23  

    leeart napisał:
    U mnie problem minął sam. Już jest dobrze. Ale mam jeszcze jeden problem. Strasznie się grzej. Jak obniżyć temperaturę? Na starym piecu chyba tak nie było. Wszystkie parametry mam ustawione na 1, to najniższy zakres temperatury. Grzeje tak mocno, że aż obkleja się cały tonerem.


    Pisałem wyraźnie. To że kropki znikną nie znaczy że maszyna będzie zachowywała się dalej dobrze. Naprawdę tak niewiele trzeba żeby zrobić coś dobrze, jak należy. Po prostu wymień wszystkie materiały jak należy, zrób to rzetelnie a sam stwierdzisz że nagle problemy znikną. A tak, maszyna właśnie teraz zaczyna Ci pokazywać rogi!
    To nie wszystko. Spodziewaj się dalszych niespodzianek. Nawet będzie się zawieszać. W skrajnych przypadkach będzie wyglądać na niedomaganie synchronizacji i sterowania transportem. Masz rozregulowaną (rozjechaną) już całą maszynę.
    Pisałem, to są bardzo fajne maszynki ale i bardzo mądre! Na prawdę nie oszczędzaj na pracy i materiałach!
    A co do materiałów - bzdura!
    Raven to bardzo, bardzo dobre materiały, nie ma z nimi żadnego problemu! To tonery firmy Katun kiedyś sypały (przeczerniał) i w utrwalaniu, w powrocie spiralnym i wywoływaczkach robiło się ciasto, zapychało i łamało mieszadełka. Ale to było kiedyś i w Katunie! To nie tu dzwoni! :D
    Raven jest ok, bardzo dobre materiały!
    Cześć

  • #26 12 Mar 2014 08:26
    leeart

    Poziom 34  

    Problem z piecem miałem o wiele wcześniej. Co do wymiany bębna masz racje nasypało się na wałek magnetyczny podczas demontażu. Developer też był wymieniony (trochę później), ale to raczej nie rozwiąże problemu z za wysoką temperaturą utrwalania. Żeby było śmieszniej, to używam oryginalnych części jak i materiałów eksploatacyjnych. Proszę o pomoc bo nie jestem ekspertem od Koniki.

  • #27 12 Mar 2014 09:14
    Paweł1000
    Poziom 23  

    Kolego piwos, możesz podać w którym miejscu ktoś krytykuje toner Raven, szukam i szukam i nie mogę się doszukać, a chciałbym się zapoznać z opinią negatywną i ewentualnie się jakoś odnieś do niej. Co do jakości tonerów Raven to ja mam o nich bardzo dobre zdanie (w przeciwieństwie do Integrala ale tylko w di2510 itp)

  • #28 12 Mar 2014 09:55
    serwek
    Poziom 25  

    leeart napisał:
    Problem z piecem miałem o wiele wcześniej. Co do wymiany bębna masz racje nasypało się na wałek magnetyczny podczas demontażu. Developer też był wymieniony (trochę później), ale to raczej nie rozwiąże problemu z za wysoką temperaturą utrwalania. Żeby było śmieszniej, to używam oryginalnych części jak i materiałów eksploatacyjnych. Proszę o pomoc bo nie jestem ekspertem od Koniki.


    Witam
    Kolega "Piwos" ma dużo racji ale może jest problem z ustawieniem ilości toneru w developerze. Może jest go za dużo?
    Może maszyna zbyt dużo dozuje toneru do zespołu developera, może jest nieodpowiednia wysokość "doctor blade" ?
    Może tzw."szczotka" jest za wysoka? Dość dużo możliwości....
    Szkoda że na początku wdał się bałagan... Hmm.... Teraz to może być wiele spraw. W konsekwencji nie wiadomo za co się złapać.
    No cóż....
    Z takich częstszych, acz prostszych rzeczy:
    - sprawdź Kolego prowadnicę dolną wejścia zespołu utrwalającego.
    Sprawdź czy nie jest wypolerowana lub nie ma na niej nadmiernego nagaru. Jeżeli jest oczyść zmywaczem offsetowym lub rozpuszczalnikiem czyszczącym taki spiek.
    - dość częstym powodem z kierunkowaniem papieru w z.utrwalania jest małe, czarne kółko umieszczone na prowadnicy wyjściowej z zespołu. Jest umieszczone na "klapce" którą otwiera/ odchyla operator by usunąć zacięcie papieru. Kółko może stać a prowadnica połamana, pęknięta lub brudna (nagar).
    - może tzw.pętla na "wałkach registra" jest nieodpowiednia.
    Spróbuj podawać papier z innej szuflady. Sprawdź jak się zachowuje na "A4-R"

    Pozdrawiam ;)
    "serwek"

    P.S.
    Faktycznie z tonerami Katun były problemy ale z produktami Integral czy Rawen nigdy nie mieliśmy żadnych niespodzianek 8-O

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME