Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

bojler z anodą magnezową. - śmierdząca woda co.

kizia-mizia 16 Jan 2013 16:49 12159 3
    kizia-mizia
    Level 2  
    Witam.
    Mam problem z gorącą wodą co,śmierdzi samymi popsutymi jajkami.Czytałam wasze opinie ale mój przypadek jest inny,ponieważ po zagrzaniu wody do 75 stopni jakby było lepiej,obniżyłam temperaturę na piecu do 65 stopni i po odkręceniu kurka woda śmierdzi.Proszę napiszcie co robię nie tak albo jaka jest przyczyna.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    501toyota
    Level 16  
    Można poczytać w internecie o magnezie (zawarty w anodzie magnezowej) wchodzący w reakcję z siarkami zawartymi w wodzie. Śmierdzi to niemiłosiernie "zgniłymi jajami".

Jak usuniesz anodę (a tym samym magnez zawarty w wodzie) to nie będzie reakcji chemicznej i przestanie śmierdzieć. Tylko wtedy nie będziesz miał zabezpieczenia antykorozyjnego zbiornika/bojlera.

Możesz zakupić anodę tytanową - kawałek pręcika o dł. 20 cm, komplet z potencjostatem. Koszt ok. 500 zeta. Droga impreza ale zapachu jajek nie będzie :|

Temp. do której podgrzewasz wodę nie ma większego wpływu na zapach...czy śmierdzi 50 jajami czy 100 nie ma większego znaczenia. Będzie śmierdziało dopóki nie pozbędziesz się anody magnezowej :D

Temp. wody ma wpływ na Legionellę, ale to inna bajka...
    kizia-mizia
    Level 2  
    Dzięki :) Zastosuje się do twoich rad i zobaczymy jak będzie.