Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki telewizor minimum 55 cali, cena ma drugorzędne znaczenie

pawel_0000 16 Jan 2013 19:21 6591 11
    pawel_0000
    Level 2  
    Szanowni,

Przegryzłem się chyba przez wszystkie tematy podobne do mojego, ale im więcej czytam, tym mniej wiem. Pozwalam sobie zatem zająć Wasz czas precyzyjnym pytaniem i z góry Wam dziękuję za podpowiedzi.

Szukam telewizora minimum 55 cali, nie pytajcie LED, LCD, plazma itp., bo jestem przysłowiową technologiczną "nogą". Potrzebuję sprzętu do oglądania filmów na BlueRay i Cyfrze+. Wahałem się między HX850 i ES8000, ale poczytałem ostatnio o znacznie tańszych urządzeniach Panasonica i Philipsa... i się pogubiłem. Kasa nie jest istotna, choć oczywiście wolę wydać 5,5 a nie 7,5 tysiąca. Liczy się dla mnie jakość obrazu, co do dźwięku, to TV będzie podłączone do bardzo dobrej klasy kina Harman Kardon i głośników JBL Balboa. 3D nie oglądam. Gadżety technologiczne (Skype, etc.) nieistotne.

Poniżej odpowiedzi na standardowy kwestionariusz:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? sypialnia 6x4m2.
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3,5-4m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? pokój jasny, po południu jest mocne słońce, są rolety
    7. Jaki masz obecnie telewizor? plazma 42 cale sprzed 100 lat ;)
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? gadżety nieistotne
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? cyfrowy
    10 .Jakie urządzenia? cyfra+, blueray, ew. PS3
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie mam zdania
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? film, czasem sport
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? sporadycznie
    16. Preferencje co do marki? brak
    17. Preferencje co do wielkości? 55 cali lub więcej
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? słaby obraz, smużenie, nadmiar gadżetów, szał na 3D
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? bez ograniczeń
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - nieistotne
    pawel_0000
    Level 2  
    Locoloco, jak pisałem, siedziałem wcześniej na forum, prześledziłem też Twoje wypowiedzi, widziałem te linki, bo wklejasz je w wielu miejscach. Telewizor wygląda ciekawie.

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc "cena ma znaczenie i to duże", bo wydawało mi się, że napisałem wyraźnie, i to już w temacie postu, że ma znaczenie drugorzędne. A to że wolę wydać 5,5 zamiast 7,5 tys zł, to chyba normalne? Piszesz o "deklaracji cenowej" JJakiej deklaracji cenowej!? Nic nie deklarowałem... (patrz punkt 20). Mam wrażenie, że Twój wpis to marketingowy standard, który wklejasz wszędzie :/
    Anonymous
    Level 1  
    pawel_0000
    Level 2  
    Przepraszam, jeśli odebrałeś mój wpis jako atak... niezamierzone. Cenię Twój wkład w to forum, ale po prostu widziałem już wcześniej kilkukrotnie te same linki.
    Jeszcze raz napiszę - nie ma dla mnie znaczenia, czy zapłacę za TV 5 czy 10 tys. Nadrzędna wartością jest dla mnie jakość obrazu. Choć oczywiście jeśli będą dwa TV o porównywalnej jakości obrazu i jeden będzie kosztował 10, a drugi 5 tys, to wybiorę ten drugi...
    krakarak
    Level 41  
    Ja natomiast polecam TV LED Samsung UE55ES7000.
    A Philipsa z jego kolorowymi światełkami na ścianę polecam wstawić do dziecinnego pokoju, tylko one mogą się cieszyć z kolorowej tęczy lub zorzy za telewizorem. Wiocha na całego mocno podlana marketingiem. Przypomina to dawne bumboxy z setką diod LED w obudowie.
    pawel_0000
    Level 2  
    Krakarak, bardzo dziękuję. Czym ten Samsung różni się od serii ES8000?
    3d0
    Level 10  
    Jak widzisz założyłem podobny temat, ale w moim przypadku cena ma kluczowe znaczenie. Mógłbym wydać 7.5k ale uważam, że rozsądną granicą jest 5k (zbyt szybko się zmienia technologia i za chwilę i tak będziesz wymieniał). No ale jak to mówią: "kto bogatemu zabroni" :) w każdym razie łatwiej doradzić komuś niż sobie, więc jeśli masz ponad 5k do wydania to ja bym polecał:

1. Z plazm jak najbardziej serię Samsunga E8000 (tyle, że niestety jest 51" a później 64"). Testowałem m.in. 64" - kosmos:)
    2. W 55" z Panasonica niestety jest tylko 55ST50 a później 55VT50, które jest uznawane za TV idealny ale cena już konkret. Szkoda bo w USA mają np. GT50 w 60" (ideał).
    3. Nie jestem ekspertem od LEDów, więc zostawiam to innym, ale ten Philips wydaje się rozsądny jak i 2 topowe serie samsunga wypadają bardzo dobrze.

Na początku jednak przejdź się do sklepu i zdecyduj czy chcesz plazmę czy LCD (lista się mocno skróci w przypadku 1 opcji). I taka wskazówka ode mnie: plazmy są może i lepsze ale powyżej 50" wybór jest mocno ograniczony i przeważnie sprowadza się do najwyższych serii, które są drogie 8k+. W przypadku LCD wybór wśród 55-60 jest znacznie większy przy czym w modelach, które od plazm będą gorsze (mają tylko 100-400Hz, gorszą czerń, zdecydowanie gorszą obróbkę sygnału SD - w zasadzie wszystkie polskie kanały łącznie z niektórymi HD, pasywne 3D).
    Anonymous
    Level 1  
    3d0
    Level 10  
    Zgadzam się dlatego namawiam na wycieczkę do sklepu. Ja tym sposobem odrzuciłem plazmy Samsunga z serii E6500, które zgarniały nawet nagrody plazmy roku w prestiżowych magazynach (cena/jakość).

Ten Philips to faktycznie bardzo dobry model ale za 1k mniej kupisz 55" calowego LEDa Samsunga serii 8 (prawie flagowa). IMO bardzo ciężko zauważyć różnice w LEDach z tej samej półki - bardziej to widać w plazmach, także pytanie czy Ci zależy na Ambilight aż tak:)

Z Twoim budżetem każdy TV, który kupisz będzie świetny, więc IMO zostaje Ci zdecydować tylko czy plazma czy LCD. Jeśli chcesz mistrza to spraw sobie Panasa 55VT50:) Ten Philips to może mu poświecić diodami aby na do widzenia.