Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens WXD-1260 - Nie suszy, nie włącza grzałki i wentylatora

Daimon__ 17 Jan 2013 16:54 3300 2
    Daimon__
    Level 9  
    Witam, posiadam pralko-suszarkę Siemens WXD-1260, nazywaną też WD-1260, nr z tabliczki znamionowej WXD1260EU/01, FD8603 00312.
    W pralce uszkodzeniu jakiś czas temu uległa płyta główna. Wczoraj zamontowałem całkiem nową płyte główną i wszystko niby działa, ale przy funkcji suszenia nie włącza grzałki i wentylatora, co powoduje, ze nie suszy, tylko kreci bębnem.
    Prosze o pomoc, może ktoś dysponuje informacjami nt programowania płyty, czy ustawień? Może ktoś z Was ma schemat takiej pralki?

Co sprawdziłem:
    - wentylator nie dostaje napięcia
    - grzałka nie dostaje napięcia
    - ograniczniki temperatury ( wszystkie 3 ) sprawne - mają przejście

_____

Jest przyczyna ! Przewód łączący zespół elementów wykonawczych ( 3 styczniki ) zamontowanych z tyłu płyty, nie był wpięty do płyty, ponieważ przy demontażu wpadł pod bęben. Przewód znalazłem, wpiąłem do płytki z elementami wykonawczymi, ale... nie wiem w które miejsce płyty głównej ma być wpięty, ponieważ są dwie opcje. Nie chce popełnić błędu i uszkodzić płyty. Można go wpiąć od góry w płytę, jest wolne gniazdo gdzie pasuje lub w tylną część płyty, gdzie też jest gniazdo w które można go wpiąć. Pod tym gniazdem z tyłu znajduje się gniazdo wiązki wyświetlacza. Proszę o informację, gdzie wpiąć, ew. do czego służy gniazdo nad gniazdem wyświetlacza, może jest to gniazdo diagnostyczne?

_____

Kolejny postęp, przewody wchodzą od góry w płytę. Wentylator już pracuje, ale grzałka nie.. Nie ma napięcia na złączach. Ograniczniki temperatury sprawne, ciągłość obwodu do złącza przy przekaźnikach. Co sprawdzać dalej?

_____
    Wszystko porozpinane, sprawdzone przejścia, powinno być ok, poskładane i kolejna próba, tym razem pralka załadowana. Wiatrak pracuje, po chwili grzałka też. Sukces !

Ale podczas prania woda wg mnie jest zbyt zimna. Jak sprawdzić NTC i grzałke?

_____

Grzałka sprawdzona - sprawna.
    Gdzie szukać przyczyny?

Z góry dzięki za pomoc :)
    Callahan
    Level 18  
    Ale jak doszedłeś do wniosku,że woda podczas prania jest za zimna? Grzałkę normalnie na rezystancję sprawdzasz, z mocą porównujesz opór. Sprawdź czy nie ma przebicia do masy.
    NTC ma numer oryginału 170961,ale nie pamietam wartości.
    Daimon__
    Level 9  
    Usterka odnaleziona. Wiązka od NTC nie łączyła przy płycie głownej.