Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KENWOOD KMD-PS970R - nie włącza sie (TRANSMIT 1) ;/

Vesper_G 17 Jan 2013 20:34 2775 12
  • #1
    Vesper_G
    Level 9  
    Witam
    Dostałem dzisiaj radyjko od znajomego KENWOOD KMD-PS970R. Oczywiście jest z nim cos nie tak. (b jakby mogło być inaczej jak dostaje sie cos za darmo ;P) Wiem że jest to dość stary sprzęcik ale jak na razie nie potrzebny mi lepszy w busie a nie chce wydawać kasy na jakiegoś pionierka albo innej firmy radioodtwarzacza. (bo nie po to założyłem ten temat) Ale wróćmy do zasadniczej sprawy. Radio podłączyłem do samochodu. Po przekręceniu kluczyka reaguje tylko przedni panel (tzn. przekreca się - odwraca), ale poza tym żadnej reakcji - jakby bylo martwe. Wyświetlacz także nie reaguje. Czytałem ze kilka osób na forum miało problem z jakąś przetwornicą. Wie ktoś o co chodzi? Opłaca się to robić w tym radiu i czy budżet naprawy nie przekroczy wartości tego Kenwooda? ;D
  • #2
    btomko
    Level 34  
    Sprawdż taśmę łączącą panel z radiem.
  • #3
    Vesper_G
    Level 9  
    Taśme sprawdziłem i jest chyba ok. tzn patrząc n nią nie jest w żadnym miejscu przerwana, naderwana, przetarta, itd. Patrząc na całą plyte główna nie widze nigdzie jakichkolwiek przebarwień, wybrzyszen kondensatorów i innych jakichkolwiek oznak nadpalenia czy tez zwarcia. Ma ktos jeszcze jakis pomysł? ;D
    Tutaj zdjęcia:
    KENWOOD KMD-PS970R - nie włącza sie (TRANSMIT 1) ;/ KENWOOD KMD-PS970R - nie włącza sie (TRANSMIT 1) ;/ KENWOOD KMD-PS970R - nie włącza sie (TRANSMIT 1) ;/ KENWOOD KMD-PS970R - nie włącza sie (TRANSMIT 1) ;/
  • #4
    sławek111
    Level 17  
    Najczęsciej w tych modelach padały właśnie taśmy i wzrokowo nie zawsze można było je namierzyć. Rozumiem, że podłączyłeś dwa plusy co? Przetwornica, o której piszesz służy tylko do zasilania wyświetlacza, który jest lampowy. Gdy ona się uszkodzi, to radio działa, tylko nie świeci wyświetlacz. Napisz, czy próbowałeś wkładać Mini Disc, czy przyjmowało? Taśmę, można sprawdzić tak: wyjmij taśmę od silnika windy i ręcznie zmieniaj pozycję panela, jeżeli to taśma, to w którejś pozycji, możę radio odpali. Ale pamiętaj, że nie wszystkie usterki taśmy moża tak namierzyć. Najlepiej zrobić to miernikiem, albo podstawić nową, teraz kosztują grosze, nie to co kilka lat temu.
  • #5
    Vesper_G
    Level 9  
    Witam
    Dzisiaj ponownie patrzylem na taśme i twoje obawy sie potwierdziły. Jest peknieta. Złamały się 4-5 piny. :/ Można dostać gdzieś taką tasiemke? Złamała się ona od razu przy wyświetlaczu (jakies 2 cm od gniazda wyświetlacza). :/ Mozna gdzies ją dostać? Opłaca się to robić dla takiego radia?
  • #6
    btomko
    Level 34  
    Jak piszę ze masz sprawdzić to sprawdź. Poszukaj na znanym portalu aukcyjnym.
  • #7
    Vesper_G
    Level 9  
    Witam
    Sprawdzałem i przemieszczając wyswietlacz( panel) radyjko sie odzywa!!!!! ;D Tzn wyswietlacz włącza się tylko że później wyswietla się jakis dziwny napis TRANSMIT 1. Wie ktos o co chodzi i czy można to obejść. Opłaca się kupić tasiemke na allegro (koszt 44zł) ??? Czy może istnieje inny sposób zeby tą tasiemke przwrócić do życia (np odwracając ją o 180 stopni tzn tą złamaną częścią do gniazda na płycie głównej radia?) Ma ktoś pomysł? ;D
  • #8
    btomko
    Level 34  
    Poczytaj to, tu jest podobny wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2314167.html#10989256
    Vesper_G wrote:
    Czy może istnieje inny sposób zeby tą tasiemke przwrócić do życia (np odwracając ją o 180 stopni tzn tą złamaną częścią do gniazda na płycie głównej radia?) Ma ktoś pomysł? ;D

    czy wiesz co piszesz, pomyśl trochę
    Vesper_G wrote:
    Opłaca się kupić tasiemke

    jednym się opłaca innym nie
  • #9
    Vesper_G
    Level 9  
    Problem tasmy rozwiazany ;D Prosze może ktoś podpowiedzieć co zrobić z tym Transmit 1? W podanym przez CIebie poście nic nie znalazłem bo mowa jest w nim o czymś innym (ktos zablokował radio przy złej próbie jego odblokowania). Jest na to jakis "domowy"sposób na odblokowanie? ;D
  • #10
    btomko
    Level 34  
    Na internecie jest manual do Kenwooda pobierz sobie poczytaj to będziesz wiedział.
  • #11
    Vesper_G
    Level 9  
    Yyyy. ten manual widzialem juz z 10 razy jest w nim napisane cos takiego:
    When using the unit for the first time:
    In order to deactivate the demonstration mode, be sure to
    press the transmit button to transmit the Mask Key's signal.
    If this procedure is not carried out, the control panel of the unit
    will re-open in two seconds even with your vehicle's ignition
    turned off.
    Hold down the MENU button for one second or more.
    "MENU" is displayed and the menu mode is turned on.
    Press the ¢button repeatedly until the "Mask key" appears in
    the display.
    Press the 4button to search in the other direction.
    Hold down either the AM or FM button for two seconds or
    more.
    "TRANSMIT 1" will appear in the display, indicating the setting
    mode has been entered.
    Hold down the transmit button on the Mask key until the full
    transmit level indicator lights up in the display.
    "TRANSMIT 2" will be displayed.

    Jednakże u mnie nie reaguje na żadne przyciski ;/ btomko wiec ten manual do niczego mi sie nie przyda... ;/ Zdejmował juz ktoś jakąkolwiek blokade Transmit 1? Bo patrząc na te radia to chyba kazdy kenwood ma tą blokade?

    Dodano po 18 [minuty]:

    A pilota ani nic takiego do niego nie posiadam ;/
  • #12
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Temat odblokowywania tych radii był przecież już wielokrotnie omawiamy , pominięcie tego zabezpieczenia jest możliwe poprzez modyfikację zawartości pamięci EEPROM. Trzeba posiadać do tego sprzęt serwisowy :arrow: programator pamięci I2C.
  • #13
    btomko
    Level 34  
    damiancz wrote:
    damiancz

    Podałem mu stronę do poczytania, tylko jak ktoś nie umie wyciągnąć wniosków, to już jego sprawa.