Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Canon A80 - zespół migawki

provayder 18 Sty 2013 17:06 1329 0
  • #1 18 Sty 2013 17:06
    provayder
    Poziom 12  

    Witam
    Posiadam uszkodzony aparat Canon PowerShot A80 - uszkodzony jest zespół migawki. Pewnego dnia po kolejnym włączeniu aparatu pojawił się tylko czarny ekran, żadnej reakcji na przycisk DISP. Po rozebraniu okazało się, że nie było sterowania migawką. Taśma wydawała się w porządku, ale mimo wszystko została wymieniona. Niestety po włączeniu aparatu migawka się zamknęła i już ponownie nie otworzyła. Przy kolejnym podejściu do naprawy aparatu doszedłem do tego, że nie było styku przy samym napędzie migawki. Niestety okazało się, że taśma ponownie jest uszkodzona, chociaż kontrola optyczna nie wykazała żadnej przerwy, zagniecenia czy podobnego uszkodzenia. I tu dochodzę do sedna sprawy. Taśma łączy z obiektywem w sumie trzy elementy: napęd migawki, napęd przesłony (wg serwisówki IRIS DRIVE) i termistor. Patrząc na tasiemkę od strony pinów napęd migawki to dwa pierwsze piny od prawej, jak jest Ok to rezystancję napędu pokazuje ok. 20Ohm, kolejne cztery piny to IRIS DRIVE i ostatnie dwa to termistor. Opornościowo na pinach 3 i 4 mam ok. 40Ohm a na 5 i 6 jest dziura. Fizycznie IRIS DRIVE wygląda jak podwójna cewka i wygląda jakby jednego uzwojenia nie było. Czy tak powinno być???? Czy jednak na pinach 5 i 6 też powinna być jakaś oporność????

    0 0
  Szukaj w 5mln produktów