Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LOCO NS M5 - jakie kable i jakie ustawienia

mikinowacki 18 Sty 2013 17:32 2040 21
  • #1 18 Sty 2013 17:32
    mikinowacki
    Poziom 9  

    Witam połączenie ma wyglądać następująca:

    źródło internetu: Router UPC Thomson TWG 870 ----WIFI----- Range Extender Tp-Link TL-WA830RE ------Kabel ethernetowy ------ zasilacz -------POE ----------UbiQUiTi LOCO NS M5 ---------Wimax ---------UbiQUiTi LOCO NS M5 -----POE------zasilacz------kabel Ethernet ------ jakiś najprostszy router.

    Jakich kabli ethernetowych powinienem użyć, wszystko proste, czy któryś skrętka, czy jak? Jakie tryby w jakim urządzeniu poustawiać?

    Pozdrawiam
    Nowacki Michał

    0 21
  • #2 18 Sty 2013 17:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    mikinowacki napisał:
    wszystko proste, czy któryś skrętka, czy jak

    Wszystkie połączenia robisz skrętką komputerową - chyba mylisz tutaj pojęcia prosty a crossover.

    mikinowacki napisał:
    -------Wimax --

    To nie jest wimax tylko wifi 5GHz (połączenie bezprzewodowe).

    mikinowacki napisał:
    UPC Thomson TWG 870

    Normalnie zostawiasz AP.
    mikinowacki napisał:
    Range Extender Tp-Link TL-WA830RE

    APclient
    mikinowacki napisał:
    --UbiQUiTi LOCO NS M5

    APWDS
    mikinowacki napisał:
    -UbiQUiTi LOCO NS M5

    STACJAWDS

    0
  • #3 18 Sty 2013 17:48
    mikinowacki
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    mikinowacki napisał:
    wszystko proste, czy któryś skrętka, czy jak

    Wszystkie połączenia robisz skrętką komputerową - chyba mylisz tutaj pojęcia prosty a crossover.

    mikinowacki napisał:
    -------Wimax --

    To nie jest wimax tylko wifi 5GHz (połączenie bezprzewodowe).

    mikinowacki napisał:
    UPC Thomson TWG 870

    Normalnie zostawiasz AP.
    mikinowacki napisał:
    Range Extender Tp-Link TL-WA830RE

    APclient
    mikinowacki napisał:
    --UbiQUiTi LOCO NS M5

    APWDS
    mikinowacki napisał:
    -UbiQUiTi LOCO NS M5

    STACJAWDS



    Oczywiście chodziło mi o skrosowane. Sory.
    no o wimax to dobrze wiedzieć :)
    Tp-link po ustawieniu w tryb AP nie łączy się za pomocą wifi z UPC, tylko kablem, a musi być wifi. No chyba że ten tryb Range Extender to jest też AP :)

    0
  • #4 18 Sty 2013 17:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    mikinowacki napisał:
    Tp-link po ustawieniu w tryb AP nie łączy się za pomocą wifi z UPC, tylko kablem, a musi być wifi. No chyba że ten tryb Range Extender to jest też AP

    Tak spróbuj w Range Extender ale nie dam ci gwarancji czy na kablu będziesz miał dostęp do interetu. Lepszym rozwiązaniem był by WA701ND.
    Access Point jest do rozsyłania internetu z kabla
    Range Extender jest formą wzmacniacza.

    0
  • #5 18 Sty 2013 17:55
    mikinowacki
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    mikinowacki napisał:
    Tp-link po ustawieniu w tryb AP nie łączy się za pomocą wifi z UPC, tylko kablem, a musi być wifi. No chyba że ten tryb Range Extender to jest też AP

    Tak spróbuj w Range Extender ale nie dam ci gwarancji czy na kablu będziesz miał dostęp do interetu. Lepszym rozwiązaniem był by WA701ND.
    Access Point jest do rozsyłania internetu z kabla
    Range Extender jest formą wzmacniacza.


    Gdy podłączam komputer z wyłączonym wifi do tego range extendera po kabelku, to komputer ma połączenie z internetem. To coś zmienia? :)

    0
  • #6 18 Sty 2013 18:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wygląda że połączenie z UPC jest ok, chyba właśnie o to ci chodzi.

    0
  • #7 18 Sty 2013 18:03
    mikinowacki
    Poziom 9  

    Ok ostatnie pytanie, bo mam 3 zwykłe kable sieciowe i jeden skrosowany, czy dam radę to wszystko nimi połączyć? Czy muszę szukać czwartego kabla zwykłego? :)

    0
  • #8 18 Sty 2013 18:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie powinno być problemów.

    0
  • #9 18 Sty 2013 18:05
    mikinowacki
    Poziom 9  

    W którym miejscu wpiąć ten skrosowany?

    0
  • #10 18 Sty 2013 18:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jako ostatni do routera.

    0
  • #11 18 Sty 2013 19:20
    mikinowacki
    Poziom 9  

    Ostatnie pytanie jesszcze :) Czy mógłyś mi powiedzieć co i jak wpisać? LOCO NS M5 - jakie kable i jakie ustawienia

    0
  • #12 18 Sty 2013 19:22
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    W jednym Access point w drugim Station.

    0
  • #13 18 Sty 2013 19:32
    mikinowacki
    Poziom 9  

    Czyli nie WDS? Ok

    0
  • #14 18 Sty 2013 19:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    APWDS i STATIONWDS oznacza pełną przezroczystość urządzeń.

    0
  • #15 18 Sty 2013 19:58
    mikinowacki
    Poziom 9  

    A jeszcze takie pytanie, bo ja nie jestem zbyt lotny w sieciach (narazie). Generalnie połączyły się mi te Mpiątki. Tp-link operuje na 192.168.0.xxx, M5 na 192.168.1.xxx, ma to jakieś znaczenie? Jestem komputerem podpięty po kabelku tym scrossowanym do M5-stacji, a do M5 ap jest podpięty TP-Link, internetu nie ma :P Czy powinienem jeszcze coś w M5 AP zmienić?

    0
  • #16 18 Sty 2013 20:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    mikinowacki napisał:
    A jeszcze takie pytanie, bo ja nie jestem zbyt lotny w sieciach (narazie).

    Co zrobić każdy kiedyś zaczynał.
    mikinowacki napisał:
    p-link operuje na 192.168.0.xxx, M5 na 192.168.1.xxx, ma to jakieś

    Jeżeli działają w trybie ap i station nie ma to znaczenia (powinny być przezroczyste), natomiast po konfiguracji powinieneś zmienić adres na taki z puli bramy internetowej, czyli głównego routera.
    Osobiście ustawił bym wszystko w jednej puli adresowej, będzie prościej administrować.

    0
  • #17 18 Sty 2013 20:08
    mikinowacki
    Poziom 9  

    LOCO NS M5 - jakie kable i jakie ustawienia
    Czyli tutaj dać ip adress 192.168.0.50 np?

    0
  • #18 18 Sty 2013 20:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie znam adresacji w twojej sieci więc co mam odpowiedzieć?

    0
  • #19 18 Sty 2013 21:15
    mikinowacki
    Poziom 9  

    Ok, coś działa :) tzn. jest tak, że po połączeniu tym skrosowanym kablem ze stacją jest połączenie i łączy się skype :) ale strony mają błąd DNS

    0
  • #20 18 Sty 2013 21:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Gdzieś gubi DNS-y po drodze, możesz dopisać do karty sieciowej w komputerze lub w ostatnim routerze do DHCP jeżeli będzie podłączony.

    0
  • #21 19 Sty 2013 20:32
    mikinowacki
    Poziom 9  

    Mógłbyś mi powiedzieć jakie ustawienia przyjąć? Bo nie wiem czy ja to dobrze rozumiem
    ROUTER UPC - adres ip 192.168.0.1
    Range Extender - adres ip 192.168.0.254, czy tu ma być coś z DHCP, włączone albo wyłączone, domyślnie jest wyłączone, brama taka jak ip routera?
    APWDS (LOCO M5) - 192.168.0.110, brama taka jak adres ip routera?
    StationWDS (LOCO M5) - 192.168.0.120, brama równie jak adres routera UPC?

    0
  • Pomocny post
    #22 19 Sty 2013 20:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    mikinowacki napisał:
    Range Extender - adres ip 192.168.0.254, czy tu ma być coś z DHCP, włączone albo wyłączone, domyślnie jest wyłączone, brama taka jak ip routera?

    DHCP wyłączone w sieci musi być tylko jeden serwer DHCP na głównym routerze. Raczej wszystko ok.

    0