Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

laguna 1.8 - dziwne zachowanie sondy lambda na gazie stag 50 laguna 1.8

18 Sty 2013 19:11 5283 6
  • Poziom 2  
    Witam. Mam problem z sondą lambda, na benzynie działa jak należy a na gazie cały czas jest mieszanka bogata a jak dodam gazu to mieszanka robi się uboga i spada napięcie na sondzie. Mam kabel do interfejsu lpg i zacząłem regulować gaz ponieważ spalanie wychodziło ok 16l na 100km. Po podpięciu pod kompa okazało się że sonda lambda ma cały czas stałe napięcie ok 0,6V (i na gazie i na benzynie). Po wymianie sondy na benzynie już jest ok natomiast na gazie jest napięcie ok 0,8v i po dodaniu gazu napięcie spada do 0v. Komputer od gazu stag50 mam wyregulowany tak:
    Typ cewki: 4 cyl.
    Sygnał cewki: 0-12V
    Typ TPS: 0-5V
    Próg TPS: 0,8V
    Regulacja od TPS: Tak
    Histereza TPS: 0,06V
    Wzbogacanie: 30
    Zubożanie: 20
    Prędkość aktuatora: 230
    Opcja otwarcia: nie
    Opcja CUT-OFF: nie
    Typ sondy: 0-1V
    Sonda: Standard
    Regulacja od sondy: Tak
    Próg sondy: 0,46 V
    Prędkość aktuatora powyżej progu TPS: 250
    Prędkość aktuatora poniżej progu TPS: 250
    Sonda zimna: 15 s
    Sumulacja: masa
    Typ przełączania: Obroty
    Obroty przełączania: 2100
    Pozycja przełączania: 80
    Temperatura przełączania: brak
    Maksymalne obroty gazu: 7000
    Pozycja maksymalna aktuatora: 220
    Pozycja aktuatora dla 3000:90
    Pozycja aktuatora dla 900: 74
    Pozycja minimalna aktuatora: 65
    Rozszczelnienie aktuatora: Tak
    Czujnik poziomu gazu:
    Rezerwa poziomu gazu: 1.00V
    Mam prośbę by mi ktoś doradził co może być nie tak, za każdą radę bardzo dziękuje. A auto to renault laguna 1.8 8v wtrysk jednopunktowy 90km a lpg stag50 na mikserze z silnikiem krokowym.

    Dodano po 35 [minuty]:

    Dodam jeszcze że silnik pracuje równo i nie za z nim żadnych problemów jak i na benzynie tak i na gazie. Jedyne co zauważyłem to jak ruszam z miejsca (na gazie) to go trochę przymuli, ale nacisnę sprzęgło i lekko go przegazuję i jest ok, dzieje się tak jednak rzadko.
  • Poziom 43  
    Kolego , mierzysz napięcie sondy na LPG emulowane czy rzeczywiste?
  • Poziom 2  
    rzeczywiste
  • Poziom 9  
    ja co prawda ma inny gaz bingo-m i samochód ale po prostu zrobiłem tak:
    1.podłączyłem komputer do gazu
    na luzie:
    sprawdziłem na jakim ustawieniu acutatora mieszanka jest uboga i w miarę stabilnie chodzi silnik tj ok 850 obrotów u mnie np. pzycaj accutatora 29
    w trakcie jazdy
    następne sprawdziłęm na jakiej pozycji w miarę się zbiera u mnie 50
    i ustawiłem tak

    pnkt graniczny 50

    wolne obroty min -21
    wolne obroty max 0

    obciązenie min 0
    obciązenie max +40

    i tyle

    gazu dużo nie żre i wmiare można jeździć

    ważne żebyś wiedział czy masz prawidłowy typ emulacji sondy
  • Poziom 2  
    Kolego konzed a jaki masz silik?
    a jak sprawdzić czy mam prawidłowy typ emulacji sondy? wybierałem różne opcje i silnik pracował tak samo i parametry miał takie same jedynie jak wybrałem opcje "własne" i tam zacząłem przestawiać czasy to napięcie na sondzie trochę spadło ale wahało się w granicach 0,72-0,80v i po dodaniu gazu również malało do 0.
  • Poziom 9  
    ja mam 1.6 abu bosh-mono , tryb emulacji zwarcie do masy czyli "masa" żeby nie prowadzało sterownika pojazdu w bład i nie zmieniał map wtrysku paliwa
  • Poziom 2  
    No to ustawie sobie jutro tak jak Ty masz bo pojemnościowo masz podobny silnik i zobaczymy jaki będzie efekt. Dziękuje Ci za pomoc.