Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opinie na temat samsung galaxy s i9000

kamil8372 18 Jan 2013 21:38 3807 4
    kamil8372
    Level 10  
    Witam mam zamiar kupić samsung galaxy s i9000 mam kilka pytań:
    Czy najwyższy android od samsunga to 2.3?
    Czy można zainstalować google play jeśli tak to czy google wykrywa ten telefon i mozna pobierać aplikacje?
    Jak działają gry?
    Czy telefon "zamula" na oryginalnym androidzie 2.3?
    Jakie macie opinie na jego temat?
    Sowik_m
    Level 10  
    Siemanko, jestem jego szczęsliwym posiadaczem mogę tylko chwalić ten telefon :)
    Najwyższy rom jaki jest to I9000XXJW4 Android 2.3.6 Gingerbread 19.03.2012 ( jak jest jakiś o którym nie wiem może mnie ktoś poprawić )
    Google Play jest domyślnie zainstalowane w systemie , jest możliwość że będzie widniało jeszcze jako Android Market ale to ci się zaaktualizuje i zmieni w Google Play.
    Gry działają płynnie, można pograć zależy też jaką grę zainstalujesz sobie i od wersji oprogramowania jakie posiadasz bo istnieje wiele modyfikowanych przez użytkowników.
    Oryginalnego Androida mało używałem ogólnie na ten telefon nie mogę narzekać jestem z niego jak najbardziej zadowolony tylko troszkę krótko bateria trzyma.
    kamil8372
    Level 10  
    a czy zawiesiła Ci się jakaś gra lub telefon?Czy spotkałeś się ze zbyt wymagającą grą?
    Zdania zaczynamy wielką literą i kończymy kropką. Proszę niezwłocznie poprawić swoją wiadomość. jayu0
    Sowik_m
    Level 10  
    Tak, używam modyfikowanego Rom-u i Zainstaluje np Gta Vice City to przycina się nawet na najmniejszych wymaganiach ale to tak jak mówię to kwestia romu często użytkownicy dyskutują na temat wydajności danego romu, a czy telefon ogólnie w systemie działając ? nie przypominam sobie żebym miał jakieś problemy
    dxxx

Level 24  
    Ja mam taki telefon - oficjalnie najwyższy soft 2.3.6 i takiego używam.

Telefon w miarę szybki, to na nim zacząłem grać w Angry Birds, potem z ciekawości odpaliłem tą grę na HTC Wildfire S i porażka, tam działa za wolno (procek 600MHz), i na Galaxy Gio (800 MHz) też ciut za wolno, natomiast 1GHz w i9000 daje radę.

Ale jest chyba zbyt mało pamięci wewnętrznej. Możesz otworzyć tylko 3 strony www równocześnie. Na niektórych stronach przeglądarka nie daje rady.

Ja korzystam:
    - GMAIL
    - Youtube
    - poczta na gazeta.pl
    - przeglądam strony www
    - kalendarz
    - mapy google
    - zdjęcia (nie ma lampy błyskowej)
    - kilka gier logicznych
    - kilka aplikacji (program tv, formula1, tvn player)

Ogólnie jestem zadowolony ale zdarza się, że czasem przy próbie wejścia do map google pojawi się błąd (aplikacja zostanie zamknięta, spróbuj ponownie), czy przy próbie w wejścia w przeglądarkę bądź w cokolwiek innego. Miałem wcześniej inne telefony na androidzie i było więcej problemów (a to sms nie można było napisać a to aparat przestał działać - zawsze reset do ustawień fabrycznych pomagał).

Jednakże, pewnego razu pobrałem sobie animowaną tapetę z android marketu czy google play (tak to się teraz nazywa) i telefon wykonał totalny zwis, przy włączaniu jakieś procesy się wywalały i nic się nie dało zrobić, trzeba było hard reset robić tracąc wszystkie dane.

Tak miałem ze dwa razy.

Teraz mam ustawioną animowaną aplikację - padający śnieg i też czasem bez powodu się zamknie i mam piękną pustynię na ekranie - jedna ze standardowych tapet).

Jeszcze miałem raz dziwną sytuację - wybieram nr telefonu z klawiatury ekranowej robię zadzwoń a on dzwoni do mojego wspólnika od interesów. Na początku pomyślałem, że się pomyliłem (30 razy dziennie rozmawiamy przez telefon to może się zdarzyć, że z automatu wybrałem do niego numer). Ale potem dzwonię do żony (numer wybieram z listy połączeń) - dzwoni do wspólnika. Wybieram do wspólnika, dzwoni do żony, no masakra (chyba dzwonił pod ostatnio wybierany numer a nie do tej osoby co ja chciałem). Przywróciłem ustawienia fabryczne, od tej pory prawie dobrze działa. Mam tylko coś takiego, że jak ktoś zadzwoni i nie odbiorę, potem sprawdzam, kto to, to nie mam pokazanego tego połączenia tylko poprzednie i tu znowu podczas oddzwaniania oddzwaniam nie tam gdzie trzeba.

Małe porównanie systemu Android w Galaxy S i9000 do HTC Wildfire - taki telefon miałem wcześniej.
    Jak miałem HTC, to mogłem odpalić teledysk na aplikacji Youtube, przejść do przeglądarki internetowej i znaleźć tekst piosenki. Żeby sobie karaoke zrobić :) Natomiast na i9000 tak nie mogę, w momencie przejścia na inną aplikację (np. przeglądarkę www), teledysk jest zatrzymywany, dopiero jak zamknę przeglądarkę i znowu odpalę Youtube z aplikacji odtwarzanie jest kontynuowane. Tam można było przenosić się między aplikacjami, tu nie mogę. Np. grasz w grę, zadzwoni alarm to wychodzi z gry i trzeba od nowa zaczynać granie. Lepiej było więc w HTC Wildfire.

HTC Wildfire się pozbyłem, bo miał za mały ekran, i9000 ma większy chociaż czasem i tak brakuje ekranu, przy przeglądaniu stron. Zmieniłbym na coś innego ale SII jest już za duży dla mnie, nie wspomnę o SIII czy Note/Note2.

Ostatnio macałem HTC Incredible i HTC Sensation - chyba jednak na HTC przejdę z powrotem. Metalowa obudowa. Nawet aplikacja z pogodą i zegarem na ekranie dużo bardziej mi się podoba niż w Samsungu - mała rzecz a cieszy.

Moja żona ma Sony Ericsson Xperia Neo V - telefon bardzo pasuje do ręki, tak jak Samsung Wave S8500 ale w Neo V jest już Android 4.0 - gubię się w ustawieniach.

===
    Jeszcze dodam, że pewnego razu zachciało mi się androida 4.0 w moim galaxy, zassałem soft, odpaliłem ODINa zacząłem flash i nic się nie działo, więc po dłuższym czasie odpiąłem telefon. Ja w branży GSM 10 lat siedzę więc mówię, co tam, nic się nie stanie. A telefon się uwalił, próbowałem go stawiać na różne sposoby, nawet linuxa postawiłem na kompie, bo jakiś tam program miał go ożywić i nic. W końcu do serwisu gwarancyjnego oddałem (bo nie miałem RIFF boxa, który to naprawia) a oni po najmniejszej linii oporu - wymiana płyty głównej. Ale od czasu jak wrócił - android 2.3.6 to nie mam polskich znaków, czasem wyświetlacz się wyłączy i nie działa, czasem migają czarne paski na ekranie. No i mam te problemy co opisałem wyżej.
    Albo mi jakąś dziwną płytę dali, niekoniecznie nową, albo wyświetlacz źle wpięli, nie chce mi się go rozbierać lub update'ować (trochę też się boję, bo znowu padnie).

Jak mówią: "szewc w dziurawych butach chodzi".