Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

najlepszy system ogrzewania w biurze

ancis 19 Jan 2013 10:31 2253 6
Buderus
    ancis
    Level 2  
    Witam
    Bardzo prosiłabym o pomoc w poniższej kwestii - jakie ogrzewanie wybrać.
    Mam mieszkanie w Krakowie w starej kamienicy na I piętrze (bardzo grube mury, nowe okna plastikowe), wykorzystywane na działalność biurową, de facto od pon-piątku w godz. 8-18 (około), kamienica to wspólnota mieszkaniowa.
    Na parterze jest pode mną bank, nade mną dwa piętra i mieszkania w takim samym układzie. Z jednego boku - mieszkanie w sąsiedniej kamienicy, dwa boki wychodzą bezpośrednio na ulicę i podwórko, jeden - na klatkę schodową oraz częściowo na inne mieszkanie, które aktualnie nie jest używane, nie jest ogrzewane.
    Kamienica nie jest wpisana do rejestru zabytków.
    Mam instalację gazową - do kuchenki gazowej i podgrzewana wody - w łazience piec Junkersa jednoobiegowy.
    Rozkład mieszkania to:
    1) pokój 21,5 m2w,
    2) pokój 16 m2,
    3) przedpokój 9,35 m2,
    4) kuchnia 11 m2,
    5) łazienka 2,67 m2.
    Wszędzie wysokość ok. 3,4 m (w łazience trochę mniej, ale nie mniej niż 3 m, bo sufit powieszany i halogeny).
    Ogrzewanie jest w dwóch pokojach - w piecach kaflowych są zamontowane grzałki elektryczne. W łazience jest kaloryfer łazienkowy z grzałką elektryczną.
    Jest druga taryfa elektryczna. Na razie przyznana moc to 9kW, zabezpieczenie 9A.
    W kuchni, którą chcę przerobić na pokój do pracy - nie ma w chwili obecnej ogrzewania, tak samo jak w przedpokoju, w którym znajduje się poczekalnia dla klientów, jednak jest ona mało użytkowana (stanowi jednak punkt przechodni miedzy kuchnią a pokojami).
    W sezonie grzewczym w/w piecami - zużycie energii głównie na ogrzewanie tych dwóch pomieszczeń (oprócz tego jest czajnik elektryczny, 3 laptopy, 1 komputer stacjonarny, lodówka) wynosi około 600 zł/mc. Pozostałe pomieszczenia nie są jednak ogrzewane i panuje w nich zdecydowanie niższa temperatura (jest to mocno odczuwalne). W pokojach, również rano - po grzaniu nocnym jest ciepło, a z biegiem dnia coraz bardziej się wychładza. Trudno jest utrzymać stałą, ciepłą temperaturę.
    W związku z tym, że chcę tę kuchnię przystosować pod pokój do pracy - rozważam kilka opcji i skierowałam kilka zapytań ofertowych odnośnie ogrzewania gazowego c.o. kotłem dwufunkcyjnym oraz alternatywnie - ogrzewania piecami akumulacyjnymi.
    Wstępne oferty, tudzież rozmowy wskazują na to, że najsensowniejszym rozwiązaniem jest to, aby każde pomieszczenie było ogrzewane (bo straty ciepła będą wtedy mniejsze). Byli u mnie przedstawiciele Elektrotermii i dystrybutora pieców Dimplex, pomierzyli i ich stanowisko jest w zasadzie bardzo zbieżne, że:
    - należy zamontować piece akumulacyjne do w/w pomieszczeń - do wszystkich oprócz przedpokoju - z dynamicznym rozładowaniem o mocy odpowiednio 2, 3 i 4 kW, a do przedpokoju statyczny o mocy 2 kW (bo tam może być trochę mniejsza temperatura), oczywiście zwiększyć moc do 14-15 kW, co najprawdopodobniej będzie możliwe, wykorzystać instalacje w piecach kaflowych do akumulacyjnych i przerobić trochę rozdzielnię, tak aby było możliwe odpowiednie sterowane piecami, oczywiście termostaty.
    Problem w tym, że przedstawiciele wskazywali, że piece te przez 8 godzin (tak ponoć się je nastawia - oczywiście w taryfie nocnej) wykorzystują całą moc grzewczą, a to oznacza, że skoro w sumie mają 11 kW, a cena 1 kW wynosi ok 0,5 zł, to rachunek jest taki: 0,5 zł x11 kW x 8 h x 30 dni = 1320 zł/miesiąc, przy czym mówiono, że piece te de facto nie będą grzać te 8 tylko powiedzmy 4, czyli realny koszt powinien wnieść około 660 zł/mc.
    Pytanie jakie realnie koszty będą z tym związane. Czy ktoś by mi mógł pomóc w tym temacie?
    Zależy mi tam, aby uzyskać - komfort związany z możliwością utrzymywania stałej temperatury w pokojach pracy (czyli tych 3), na poziomie ok 20 stopni, w tygodniu od pon - piątku (pewnie w weekend zmniejszalibyśmy termostat do np 17 stopni), ale też oszczędność w eksploatacji.
    Zastanawiałam się także nad ogrzewaniem gazowym, więc kilka słów nt gazu w mieszkaniu. W 1998 roku był generalny remont i wtedy został wstawiony m.in. piec jednofunkcyjny do podgrzewania wody w łazience (2,67 m2, ok 3 m wysokości), były wymieniane okna na nowe,plastikowe, instalacja okazała się zbyt szczelna i po ok. roku wbudowano w łazience tzw. czerpnie powietrza (wyjście na zewnątrz), pod piec gazowy.
    Od speca od c.o. na razie dostałam informację, że aby zamontować c.o. i piec dwuoobiegowy, należy mieć opinię kominiarską, dodatkowy komin na dachu (jakieś wyjście spalin bezpośrednio z łazienki jest ponoć w kamienicy w Krakowie wykluczone??), zgodę pozostałych właścicieli. Dlatego pytam, czy tak faktycznie jest (czy naprawdę trzeba osobny komin na dachu??, i czy ktoś mógłby mi pomóc, czy rzeczywiście aż tyle formalności i przeróbek, zapewne drogich trzeba załatwić i które rozwiązanie ( c.o.czy piece akumulacyjne) na dłuższą metę będzie bardzie ekonomiczne i wygodne (stała temperatura w pomieszczeniach), a może podpowiecie mi Pastwo fachowcy jakieś inne (może np. piece akumulacyjne, statyczny do przedpokoju, a dynamiczny w kuchni, reszta w pokojach na starych grzałkach?).
    Dodam, że zależy mi na tym, żeby teraz przerobić to ogrzewanie, bo jeszcze w sezonie grzewczym chce przyjąć osobę do pracy w przerobionej kuchni.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w powyższych tematach.
  • Buderus
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Piece akumulacyjne przy rotacji klientów nie dadzą rady ogrzewać, korzystając tylko z 2 taryfy. Poza tym, czy wytrzyma instalacja elektryczna - była modernizowana w trakcie remontu?
    Z gazem jest bezpieczniej, jeżeli chodzi o szybkie nagrzewanie. Jaki komin, powinien wypowiedzieć się dobry instalator i kominiarz. Możesz wykorzystać aktualnie podłączony do Twojej termy, więc nie trzeba stawiać nowego komina. Powinnaś nastawić się na kocioł z zamkniętą komorą spalania, lub kondensacyjny. Niezbędne jest wykonanie nowego projektu instalacji gazowej.
  • Buderus
    ancis
    Level 2  
    Dziękuję za pomoc.
    Instalacja elektryczna była modernizowana i elektrycy, którzy już byli ocenili, że powinna wytrzymać. U nas nie będzie jakiejś dużej rotacji klientów, bo to nie sklep, zdarzy się ok. 15 max wyjść/wejść w ciągu dnia. Zresztą mamy taryfę biznesową i tańsza taryfa również działa aż przez 6 godzin w ciągu dnia (gdyby była taka potrzeba).

A jak z tymi kosztami eksploatacji piecy akumulacyjnych i ewentualnym rozwiązaniem - pozostawienie starych grzałek w dwóch pokojach i dołożenie dwóch piecy akumulacyjnych do przedpokoju i kuchni, czy takie rozwiązanie się w ogóle kalkuluje?

Co do instalacji gazowej - jeżeli wystarczyć powinien stary komin, to jakie przeróbki w instalacji gazowej (projekt) jest potrzebny, czy będzie to ingerować w mieszkania nad nami (dwóch sąsiadów, którzy są w tym samym pionie?) I jak te koszty eksploatacji będą wyglądać w przypadku gazowego ogrzewania? Jaki konkretny typ/markę pieca wybrać (myślałam o takim z zamkniętą komorą spalania?
    Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Są piece akumulacyjne, które mają czas zasialnia 8 godzin, a są też takie, które mogą być zasilane 10 godzin na dobę (może to być 10 godzin łącznie, a może być też 8+2 lub 7+3, ale to zależy od zegara sterującego i umowy z Zakładem Energetycznym - taryfa). 1kWh przy jednej taryfie kosztuje więcej niz 50 gr - ok. 70 gr (ze wszystkim). Także wkład zasilający piec kaflowy nie musi pracować przez cały czas, ale może być podział (jak przy piecach akumulacyjnych), czyli np. w nocy 7 godzin + 3 w ciągu dnia, w miarę stygnięcia pieca - zapewni to bardziej równą temperaturę). Może da się wybrać taką taryfę, kiedy to piec kaflowy byłby w nocy zasilany 7 godzin oraz dodatkowo w dzień przez 3 godziny (powiedzmy w godzinach 11-14).
    W ogóle to problemy w biurach są takie, że zwykle jest potwornie gorąco w plecy (szczególnie wtedy, gdy wymagane jest noszenie marynarki), a jednocześnie - na skutek pracy siedzącej - bardzo marzną stopy. Stąd też optymalna jest podłogówka, ale niewykonalna w tej sytuacji.
    Ogrzewanie gazowe byłoby oczywiście tańsze w eksploatacji, ale nie zawsze jest możliwe (trzeba byłoby wybudować instalację C.O., chyba, że byłyby zamontowane palniki gazowe w piecach kaflowych - nie wiadomo, czy na to ostatnie zgodziłby się kominiarz).
    berga
    Level 18  
    Witam.
    ancis wrote:

A jak z tymi kosztami eksploatacji piecy akumulacyjnych i ewentualnym rozwiązaniem - pozostawienie starych grzałek ...

Jeśli ktoś będzie Tobie radził ogrzewanie elektryczne, nie słuchaj go, jest co najmniej o 50% droższe. Koszty inwestycyjne są porównywalne. Grzejniki muszą być pod każdym oknem, zapomnij więc o "pozostawienie starych grzałek".
    Najważniejszy w twojej sytuacji jest kominiarz. Zaproś go więc i powiedz, że chcesz zainstalować kocioł gazowy. On musi wyrazić zgodę i wskazać sposób odprowadzenia spalin, czyli który komin. Dalej będzie już "z górki". Zaproś gościa, który wykona ci projekt instalacji gazowej i instalacji grzewczej również, on pomoże ci również wybrać kocioł. Jeśli ktoś będzie ci tłumaczył, że nie musisz mieć projektu, to być może będzie miał rację, ale Ty go nie słuchaj. Projektant powie ci, jak głęboka będzie ingerencja w starą instalację gazową i z kim trzeba będzie dokonywac uzgodnień, oraz czyje potrzebne są zgody bądź zezwolenia. Projekt jest ci potrzebny po to, abyś mogła spokojnie spać, bo zrobiłaś wszystko co do ciebie należało. Ułatwi też rozmowę z potencjalnymi wykonawcami. A przede wszystkim na jego podstawie będziesz wiedzieć, co cię czeka i ile trzeba będzie wydać na realizację Twego zamierzenia.
    ancis
    Level 2  
    Dzięki za sugestie. Na razie - umówię się z kominiarzem - jak sugerował berga, a i tak jestem umówiona z porządnym wykonawcą instalacji i poczekam co mi doradzi (o kominiarzu i jego opinii już oczywiście wspominał jako koniecznym elemencie startowym).
    Będę informować co i jak, a jeśli ktoś chce coś jeszcze zasugerować, to oczywiście będę wdzięczna na wszelkie podpowiedzi.
    KW-ark
    Level 12  
    Poczytaj o promiennikach podczerwieni www.heatplusligrt.eu
    Koszty ogrzewania to ok 3-5zł/m2 na miesiąc.