Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wielofunkcyjna platforma jezdna ze sterowaniem RC, czyli kosiarka, odśnieżarka

ideamax 19 Jan 2013 14:07 67890 72
Computer Controls
  • Witam szanownych forumowiczów.
    Mieszkam poza miastem, czyli na wsi. :)
    Utrapieniem jest dla mnie cotygodniowe koszenie trawy (a teren mam nierówny i nachylony), tak więc jak wielu innych konstruktorów postanowiłem ułatwić sobie życie i zbudować zdalnie sterowaną kosiarkę.

Pierwotne założenia zakładały zwykłą ;) zdalnie sterowaną kosiarkę na większych kołach, ale w trakcie projektowania wzrosły moje ambicje i postanowiłem zbudować pojazd wielofunkcyjny o większej wydajności koszenia z napędem 4x4 tak, abym oprócz wspomnianego wyżej trawnika mógł dodatkowo, np. odśnieżyć podjazd (a mam co odśnieżać - 45m o szerokości 4m).

Powstał projekt i rozpocząłem budowę, koszty rosły (na dzień dzisiejszy kilka tys.), więc postanowiłem poszukać sponsorów, zamieszczając projekt na PolakPotrafi Link.

Niestety w Polce bida, więc nic nie uzbierałem i projekt na dzień dzisiejszy nie jest jeszcze ukończony (jeździ ale jeszcze nie kosi), ale chciałem pochwalić się aktualną koncepcją i poczytać opinie i porady innych forumowiczów, konstruktorów, stąd temat.

A teraz kilka słów o projekcie, który roboczo nazwałem MAX2 (był też projekt Max1).

MAX2 to wielofunkcyjna platforma jezdna o budowie modułowej. Platforma po rozszerzeniu o dodatkowy moduł i osprzęt może pełnić różne funkcję od narzędzia pracy aż po zabawkę dla dużych chłopców. :)

MAX2 posiada stały napęd na wszystkie cztery 16-calowe koła umożliwiając jazdę po trudnym terenie i pokonywanie stromych wzniesień do 40°. Jazdę po trudnym terenie umożliwia mu również regulowany do 20cm prześwit przy wysokości pojazdu wynoszącej zaledwie 45cm.
    Jego konstrukcja umożliwia zmianę rozstawu osi oraz prześwitu, dzięki czemu pojazd może zwiększyć swoją powierzchnię załadunkową i pokonywać nierówny teren (prześwit 20mm) lub strome wzniesienia (prześwit 145mm).

MAX2 to pojazd sterowany radiowo, aktualnie zasięg działania wynosi około 300 m (na otwartym terenie). Sterownik, odbiornik RC oraz pakiet akumulatorów zabudowane są w hermetycznej aluminiowej skrzyni, dzięki czemu platforma przystosowana jest do pracy w deszczu lub śniegu.

MAX2 może być wyposażony w moduł zasilająco napędowy (z silnikiem spalinowym i alternatorem), dzięki czemu staje się pojazdem HYBRYDOWYM, a jego czas jazdy (pracy) ograniczony jest jedynie ilością paliwa. Jeżeli potrzebujemy pojazdu cichego i ekologicznego - w niespełna 2 minuty pojazd hybrydowy można zmienić w pojazd w pełni elektryczny, zamieniając silnik spalinowy na dodatkowy pakiet akumulatorów wydłużający czas jazdy 10-krotnie.

MAX2 to pojazd modułowy, który składa się z:
    - Bazy;
    - Modułu zasilającego lub zasilająco napędowego;
    - Osprzętu.

1. BAZA
    To jeżdżąca platforma składająca się z:
    - Ramy o zmiennej geometrii i regulowanym prześwicie;
    - Czterech silników elektrycznych napędzających każde koło indywidualnie;
    - Czterech kół;
    - Sterownika, 8-kanałowego odbiornika oraz pakietu akumulatorów zamontowanych w hermetycznej aluminiowej skrzyni.

MAX2 - dane techniczne bazy
    - Długość: 880 – 1100 mm (regulowana płynnie);
    - Szerokość: 850 mm;
    - Wysokości: 450 mm (mierzona bez anteny);
    - Prześwit: 145-200 mm (regulowany);
    - Waga: 50kg (około) – bez zastosowanego modułu i osprzętu;
    - Napęd: 4x4;
    - Prędkość max: 10km/h (2,77m/s);
    - Kąt nachylenia pokonywanych wzniesień: wjazd: 40° (około), zjazd: 50° (około).

2. MODUŁY
    Baza może być wyposażona w dwa moduły:
    - Moduł zasilający (2) - to pakiet akumulatorów zamontowany w hermetycznej skrzyni służący do zasilania silników napędu i osprzętu elektrycznego;
    - Moduł zasilająco napędowy (3) – to silnik spalinowy + alternator służący do ładowania akumulatorów bazy (napęd jezdny HYBRYDOWY) oraz napędu osprzętu.

Projekt zakłada, że konstrukcja każdego z modułów umożliwi szybki montaż lub demontaż (do 1-2 minut).

3. OSPRZĘT
    Baza w zależności od zastosowanego modułu może być wyposażona w osprzęt rozszerzający funkcjonalność platformy.

Przykładowy osprzęt dla modułu 2:
    A – Kosiarka rotacyjna (2 nożowa);
    B – Kosiarka bijakowa;
    C – Odśnieżarka wirnikowa.

Inne:
    - Kosiarka listwowa;
    - Kosiarka rotacyjna wleczona;
    - Transporter (ładowność do 100kg).

Przykładowy osprzęt dla modułu 1:
    D – pojazd taktyczny wyposażony w ramię manipulatora i kamerę.
    Inne:
    - pojazd rozpoznawczy wyposażony w kamerę;
    - Transporter (ładowność do 100kg).

Poniżej kilka fotek aktualnego stanu platformy:

Wielofunkcyjna platforma jezdna ze sterowaniem RC, czyli kosiarka, odśnieżarka Wielofunkcyjna platforma jezdna ze sterowaniem RC, czyli kosiarka, odśnieżarka Wielofunkcyjna platforma jezdna ze sterowaniem RC, czyli kosiarka, odśnieżarka

W linku mix filmów z testów w terenie:

Ktoś mnie ostatnio zapytał, dlaczego MAX2.
    MAX - bo tak mi się podoba. :) A 2 dlatego, że to drugi projekt. Pierwszy wbrew pozorom nie był prostszy.
    MAX1 to platforma, która nie wyszła ze stadium projektu z powodu braku środków finansowych. :(
    Założenia do MAX1 były podobne, czyli wielofunkcyjne narzędzie pracy z tą subtelną różnicą, że platforma miała mieć cztery silniki z przekładniami planetarnymi zamontowanymi w piastach kół, pojazd miał mieć skrętne cztery koła tak, aby mógł wykonać precyzyjny obrót wokół swojej osi. Obrót każdego z kół miał być kontrolowany przez enkodery, a na pokładzie miał znaleźć się GPS i cyfrowy kompas, aby określić położenie i kierunek pojazdu. Ponadto pojazd miał być uzbrojony w czujniki ultradźwiękowe kontrolujące odległość od przeszkód, czujniki zderzeniowe, przechylenia, itd. Generalnie koncepcja zakładała nie tylko sterowanie radiowe, ale również autonomiczne. Oczywiście z tą autonomicznością to jedynie koncepcja (moje fantazje) i nie miałem dopracowanego rozwiązania wyżej wymienionego sterowania.

Poniżej koncepcja MAX1

Cool? Ranking DIY
    About Author
    ideamax
    Level 11  
    ideamax wrote 115 posts with rating 272. Live in city Kraków. Been with us since 2007 year.
  • Computer Controls
    a.bakus
    Level 15  
    Bardzo podoba mi się twój projekt. Gratuluję przede wszystkim odwagi bo projekt jest raczej zaawansowany i wymaga sporej wiedzy z zakresu elektroniki i mechaniki a przede wszystkim wymaga doświadczonego konstruktora. Konstrukcja wydaje się przemyślana. Podoba mi się pomysł regulowanej długości pojazdu. Można przez to zamontować różne nie określone wcześniej komponenty wyposażenia lub po prostu zwiększyć przestrzeń ładunkową choć gdyby silniki zamontować w poziomie przestrzeń była by szersza. Agregat prądotwórczy może się okazać przydatny przy długo dystansowych zadaniach.
    Projekt robi dobre wrażenie. Napisz jakiego typu zdalne sterowanie zastosowałeś wrzuć zdjęcia z czego sterujesz łazikiem.

Brawo !

Czekam na dalszy rozwój projektu.
    Demmo
    Level 16  
    Bardzo ciekawy projekt i co najważniejsze wyszedł z fazy projektu na komputerze i jak widać ma się całkiem dobrze :D
    Możesz napisać coś więcej o stosowanych silnikach, czym je napędzasz, jak dokładnie rozwiązane jest przekazywanie napędu? Czy koło mocowane jest bezpośrednio do wałka z przekładni, a przekładnia z silnikiem do konstrukcji? Czy jeszcze jakaś dodatkowa piasta itp?

Jeśli dobrze rozumiem silnik spalinowy napędza tylko alternator i ładuje aku. Czy sprawdzałeś które rozwiązanie jest wydajniejsze? Hybrydowe czy aku? Czy przy hybrydowym masz jakąś kontrolę nad obrotami, tzn. gdyby długotrwale wzrósł pobierany prąd i trzeba by je podkręcić.
    To jest silnik na linkę, czy z rozrusznikiem?

Patrząc na podjazd pod skosem - czy faktycznie dobrze, że platforma jest sztywna, czy może lepiej by było zrobić przód dający się lekko wychylić? Czyli np. rama kwadratowa połączona przednim profilem - widok z boku []-[====], u góry lub na dole jakieś ograniczniki z odbojnikami, żeby nie wykręcało się za bardzo. Taki pomysł ;)

Czy testowałeś maksymalne obciążenie? Można sobie tam zamontować fotel i się przejechać? Czy nie da rady? :D

Jeśli dobrze widzę na skrzynce jest wyłącznik awaryjny? :) Bardzo dobrze :D
  • Computer Controls
    40neos
    Level 14  
    A ja mam pytanie odnośnie kół, piszesz, że są 16 calowe, gdzie mogę takie dostać i ile kosztują ?
    ralf13526
    Level 14  
    Ogólnie projekt rewelacja. Ale zastanowił bym się nad sensem robienia całej tej platformy jezdnej. Moim zdaniem dużo łatwiej i taniej było by zamontowanie do zwykłej spalinowej samojezdnej kosiarki układu który umożliwił by jej sterowanie.
    a.bakus
    Level 15  
    ralf13526 wrote:
    ... zastanowił bym się nad sensem robienia całej tej platformy jezdnej. Moim zdaniem dużo łatwiej i taniej było by zamontowanie do zwykłej spalinowej samojezdnej kosiarki układu który umożliwił by jej sterowanie.

Może na równym terenie. Ale zobacz na zdjęciach z czym to się musi zmierzyć (link z pierwszego postu) po za tym dużo straciłoby na uniwersalności.
    maliniak80
    Level 17  
    Jak wyglada koszenie albo odsniezanie? Poprostu trzeba chodzic za tym lazikiem z pilotem w reku zeby wszystko widziec jak zachowuje sie pojazd. Za kilka tysi mozna zrobic maly traktorek z kabinka, radyjkiem i ogrzewaniem do odsniezania a nie stac na mrozie z pilotem w rece. Projekt raczej do zastosowan specjalnych (wojskowych)
    kaju0019
    Level 9  
    Na polakpotrafi nic nie uzbierasz ponoć lepszy jest międzynarodowy kickstarter, ale to wiedza od wujka google
    Citek
    Level 22  
    40neos wrote:
    A ja mam pytanie odnośnie kół, piszesz, że są 16 calowe, gdzie mogę takie dostać i ile kosztują ?

Koła wyglądają jak od jakiegoś quada. Zobaczymy czy dobrze mi się wydaje...
    necavi
    Level 18  
    Przyklaskuje zapałowi. Zastanawia mnie jednak przydatność urządzeń z zdalnym sterowaniem. Co prawda efektownie to wygląda gdy jako operator mogę sobie siedzieć i za pomocą nadajnika sterować urządzeniem niczym modelem zabawki tylko, że po czasie taka zabawa zaczyna robić się nudna. Czy kupiłbym takie urządzenie? Jako model zdalnie sterowany na pewno nie. Natomiast gdyby do niego został dodany moduł z zapisaną mapą działki gdzie maszyna ma wykonać pracę (koszenie, odśnieżanie) omijając przeszkody to widzę sens inwestycji.
    jacekrado
    Level 14  
    Przecież jest to wersja ewolucyjna, do zrobienia jest jeszcze wiele. Takie urządzenia buduje się nie po to by od razu to sprzedać, lecz po to by sprawdzić swoje możliwości, rozwijać- doskonalić swoją wiedzę. Więc pytam po co kwestie kupiłbym - nie kupiłbym. Kwestia zabezpieczeń zapewne jest otwarta ale myślę jeszcze nie na tym etapie. To będzie zapewne już kosmetyka.
    a.bakus
    Level 15  
    necavi wrote:
    gdyby do niego został dodany moduł z zapisaną mapą działki gdzie maszyna ma wykonać pracę (koszenie, odśnieżanie) omijając przeszkody to widzę sens inwestycji.

Do tego celu potrzebny jest sposób na określenie lokalizacji łazika na działce. GPS raczej odpada (czasem ma spore "odchyły"). Husqvarna robiła taką kosiareczkę która reagowała na rozciągniętą pętlę z przewodu ukrytą parę centymetrów pod ziemią. Pętla wyznaczała granicę trawnika. Przykład takiej pętli wykorzystanej w innym produkcie, zob. obrazek. Ale kosiarka raczej błądziła po działce choć niby miała zaimplementowany jakiś super-mega algorytm optymalizujący. Przy takiej pętli te algorytmy należy traktować z przymrużeniem oka. Trzeba wyznaczyć pozycję z dość dużą dokładnością a pętla może być tylko uzupełnieniem (dodatkowym zabezpieczeniem). Mapa działki w pamięci to dobry pomysł, może być tworzona dynamicznie (przy założeniu że wykrywana jest granica działki/trawnika np. przy pomocy ww. pętli).
    Poza tym ze względów bezpieczeństwa autonomiczne urządzenie musi posiadać jakieś zabezpieczenie przed najechaniem na człowieka, zwierzę czy inną przeszkodę.
    butcherfl
    Level 11  
    dokładnie, to jest projekt to się poprawi.
    Pewnie autor w zamiarze ma zastosowanie patentów tj. kamerka z wykrywaniem wspomnianego dziecka/psa, zapamiętanie trasy, itd itd. Tylko, że jak to w dzisiejszych czasach funduszy brak, a bystre umysły stoją w miejscu.
    Bambus97
    Level 15  
    Kamerka... To już czujnik podczerwieni nie wystarczy? Plus jest taki że zatrzyma się także przed ścianą itp.
    tomekkresek
    Level 12  
    Super pomysł
    Dołączę się do grupy pytającej o to jakie silniki użyłeś? - Wydaje mi się że są to silniki na 12 V z przekładnią redukującą ( podobne albo takie same są stosowane w wózkach inwalidzkich)
    Super pomysł na wózek dla niepełnosprawnych (mój teść z takiego korzysta) z hybrydowym zasilaniem ( w wózkach typowo elektrycznych baterie starczają na ok 1 -1,5 roku co dla osób używających sprzętu głównie na zewnątrz i na długich dystansach (* ok 5 km w jedną stronę) staję się sporą przeszkodą (głównie finansowa bo zestaw bateryjek to ok 1 tys. PLN)
    No to właśnie mnie natchnąłeś do tego aby pomyśleć o spalinowym "napędzie" do wehikułu " mojego teścia :)
    Pozdrawiam
    a.bakus
    Level 15  
    Z tego co się zorientowałem z poprzednich postów rx777, to silniki są 4 a każdy z nich ma 24V/180W.
    Bambus97
    Level 15  
    Na szybko poszedłem zmierzyć prąd jaki bierze silnik wycieraczek od poldona, na 12V jakieś 10A, na 18V jakieś 12,5A pod obciążeniem, przy całkowitym zablokowaniu 20A na 12V, na 18 nie mierzyłem, myślę że jeśli ktoś by chciał coś takiego robić to dobrą alternatywą są właśnie te silniki(lub od wentylatora, są trochę większe, ale trzeba by było dorabiać przekładnię)
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Moim zdaniem zabezpieczeń musiałoby być przy kosiarce czy pługu kilka - podczerwień, kamerka + jakieś zabezpieczenie mechaniczne.
    strykul
    Level 17  
    Zawsze można spróbować zastosować rozpoznawanie obrazu przy użyciu kamerek opartych na przetwornikach CMOS, ale chyba troszkę byłby to przerost formy nad treścią. Choć z drugiej strony, jeśli działkę mamy otoczoną płotem wystarczyłoby na nim przymocować tabliczki ze znacznikami, które kosiarka odczytywałaby jako marker odległości od płotu...
    szczodros
    Level 19  
    Skąd silnik spalinowy? Kosiarka, podkaszarka, piła?
    Jatsekku2
    Level 12  
    Nieźle !
    Mogłeś już zrobić na gąsienicach, choć to chyba troszkę więcej roboty :D
    Jakie parametry ma akumulator (pakiet) i skąd te silnik ? :)
    Rovos
    Level 10  
    witam, moge sie mylić ale moim zdaniem nie do końca nada się na odśnieżanie. zależy jaki śnieg i jaka temperatra.. wydaje mi się, że przy tak szerokich oponach i takiej masie po pewnym czasie jak sie usypie ładny kopiec śniegu to to jeździdło stanie i zacznie się ślizgać. jednak dużym plusem jest napęd na 4 kapcie ;) ale mimo wszystko ta masa w stosunku do powierzchni opon.. prosze o informacje po teście ;)
    ideamax
    Level 11  
    Jestem mile zaskoczony zainteresowaniem :)

Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

a.bakus, dzięki za dobre słowo :)
    Na wstępie dodam ze nie jestem orłem z elektroniki i sterownik (czyli podwójny mostek i odbiornik RC) kupiłem u mkrysz8 Link

Zestaw ten nie do końca sprawdza się w moim wynalazku (za mała moc co skutkuje częstym paleniem się mosfetów) ale w przypadku sterowania mniejszych silników zestaw ten zda egzamin więc mogę śmiało polecić.
    Generalnie wielkie dzięki dla mkrysz8 bo gość poświęcił dużo czasu i nigdy nie odmówił mi pomocy. Dzięki niemu moja wiedza z elektroniki nieco się pogłębiła :)

Nie mniej jednak czeka mnie przebudowa mostka albo zakup gotowego zestawu (mam już coś na oku ale blokuje mnie cena).

Co do silników to jeden z projektów zakładał układ silników w poziomie ale ich konstrukcja obniżyła by mi prześwit więc musiałem je ustawić w pionie. Jednak przestrzeń na dodatkowy pakiet akumulatorów czy też silnik jest wystarczająca, w przypadku transportu ładunku będę dorabiał dodatkową ramę platformy nad silnikami tak więc podniesie mi się środek ciężkości ale ładunek będzie mógł być większy niż obrys pojazdu.

Co do sterownia to zastosowałem aparaturę RC do modeli latających Turnigy 9x. Apka ta ma 8 kanałów. Aktualnie steruję 4 silnikami napędu (2 kanały), zdalnym odcięciem zasilania (3), siłownikami kosiska (4), a planuję zdalne wyłączanie silnika spalinowego (5), regulację przepustnicy gazu (6).

Demmo - Silniki są zaadoptowane z wózków inwalidzkich. Jest to kompletny zestaw z przekładnią który ma potencjał ponieważ standardowo 2 silniki transportują dorosłą osobę na wózku więc 4 teoretycznie powinny umożliwić transport 200kg ładunku (4x więcej niż sam pojazd)
    Silnik spalinowy to klon Hondy GX200 (czyli teoretyczne wg chińczyków 6,5kM)a praktycznie pewnie 2/3 tej mocy. Są też wersje z rozrusznikiem elektrycznym.
    Co do Twoich pytań o ramę to jest ona bardzo sztywna. To rama z profila prostokątnego o wymiarach 50 x 50 cm (około). Fotel można zamontować :) sam się transportowałem testując napęd :)

40neos - Koła są od quada, cena za zestaw zaczyna się od 600zł

Bambus97 - Moc silników to 4x180W

ralf13526 – masz racje ze prościej zrobić tak jak piszesz, ale ja lubię komplikować sobie życie i podejmować się trudnych projektów. Tu masz coś takiego o czym piszesz.

maliniak80 – w moim przypadku mogę kosić 3/4 terenu (około 6 arów) bez ruszania się z miejsca patrząc na pojazd z góry (skarpy), co do odśnieżania to masz rację. Oczywiście można za kilka tysięcy kupić gotowy traktorek do koszenia. Ale jak napisałem wyżej lubię komplikować sobie życie i podejmować się trudnych projektów. Czerpię z tego satysfakcję :)

kaju0019 – wiem o kickstarterze, ale nie spełniam kryteriów żeby zbierać kasę w USA czy też UK.

Piotrva – aktualnie zabezpieczaniem jest zdalne odcinanie zasilania + (będzie)zdalne wyłączanie silnika spalinowego. Przy pojeździe zdalnie sterowanym nie będę zabezpieczał się czujnikami bo ogranicza one manewrowość, dojeżdżanie do ogrodzenia itp. Tego typu zabezpieczenia w postaci czujników ultradźwiękowych np. czujników cofania z auta zastosował bym jedynie w pojeździe autonomicznym.

Jacekrado – dzięki za ciepłe słowo, necavi ma zapewne rację ale ja mam inne podejście do tematu. Ponadto kosiarki sterowane zdalnie to nie żadna nowość. Tego typu pojazdu buduje się seryjnie, służą do koszenia skarp o dużym nachyleniu gdzie pojazd z obsługą nie wiedzie. Podobno na naszej A4 mają takie zabawki (ale osobiście nie widziałem).

Co do mapy działki i autonomicznej jazdy to oczywiście bardzo chciałbym, Max1 był takim projektem ale jeszcze dużo wody upłynie w Wiśle zanim takie urządzenia ujrzą światło dzienne. Jest to jednak kwestia czasu. Aktualnie to co jest na rynku (o czym pisze a.bakus) to zabawki. Gdybym kupił coś takiego i wypuścił w swoim terenie to utknęło by po minucie jazdy.

Co do tej technologii to aktualnie najszerzej rozwija się w odkurzaczach. Najbardziej podoba mi się patent Samsunga z dodatkową kamerą i rozpoznawaniem terenu ale na razie jest to początek drogi i urządzenia te nie są jeszcze doskonałe.

Nawet gdybym był mądrzejszy od np. inżynierów Husqvarny i zbudował samodzielnie działający pojazd to bał bym się to bydle puścić samopas. Zabawki Husqvarny to kosiarki elektryczne z niewielkimi nożami na malutkich kółeczkach. Max2 to trochę większa skala ;)

Jatsekku2 – gąsienice w moim przypadku to byłby już przerost formy nad treścią, ponadto zmasakrowały by mi trawnik, aczkolwiek myślałem o dorobieniu czegoś na koła coś w ten deseń.

Akumulatory to 2 x 12V/7,2Ah. Są niewielkie ale musiały się z mieścić w skrzyni z sterownikiem.

Dondu - maksymalna długość ma wpływ na zwrotność (a dokładniej na obciążenie silników) w przypadku zwrotu w miejscu wokół swojej osi (lewe silniki kręcą się w przeciwnym kierunku niż prawe). W przypadku jazdy po łuku jest OK. Na filmie jest w konfiguracji krótkiej. W między czasie modyfikowałem ramę aby obniżyć środek ciężkości i teraz jest jeszcze krótszy 

Dodano po 24 [minuty]:

Rovos - do odśnieżania potrzebne są łańcuchy + 4x4 i sukces gwarantowany :), co do kopca to nie bardzo rozumiem, chyba ze myślisz o pługu. Ja jednak zakładam odśnieżarkę wirnikową więc więc kopca nie usypię
    a.bakus
    Level 15  
    Tak sobie pomyślałem, że jeszcze jakieś migające światełko ostrzegawcze by się przydało, tak dla bezpieczeństwa. Pojazd jest niski a nie każdy patrzy pod nogi a silniki elektryczne pracują raczej cicho. Warto o tym pomyśleć.

A poza tym taka dyskoteka to niezły bajer (żarcik :-P ).

A tak w ogóle to się zastanawiam nad tym co jest lepsze dla trawnika, koszenie ze zbieraniem skoszonej trawy czy z rozrzucaniem po trawniku. Mam kosiarkę wózkową z napędem ale zawsze wywalam skoszoną trawę na kompostownik. Ale może zdrowsze dla trawnika byłoby rozrzucanie skoszonej trawy po trawniku??? Zawsze to mniej roboty :)