Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FSO Polonez MR'89 - Nie świeci prawe tylne światło pozycyjne.

lele60 19 Jan 2013 15:48 2181 9
  • #1
    lele60
    Level 10  
    Witam.
    Mam mały problem z moim polonezem. Mianowicie, dziś zauważyłem, że w prawej tylnej lampie nie świeci mi żarówka od światła pozycyjnego. Pozostałe światła w tej lampie są sprawne. Dla jasności żarówka nie jest spalona, styki na kostce łączą, oprawka żarówki nie jest pokryta korozja, bezpieczniki nie są spalone. Jakiś miesiąc temu wymieniałem komplet lamp tylnych, założyłem originalne fabrycznie nowe i wszystko działało aż do dziś.
    Proszę o jakaś podpowiedz co może być przyczyna owej usterki ?
  • #2
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No straszne! Coś zrobiłeś sam do tej pory? Zmierzyłeś poziom zasilania, stan masy, podmieniłeś żarówkę, sprawdziłeś bezpiecznik, stan wiązki? Cokolwiek?
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    autopoldi
    Level 23  
    A oświetlenie tablicy są obie żarówki . Pomierz napięcia we wtyczce do lampy. Czasami zdarzało się ,że napięcie ginęło też na nitach łączących blaszki (ścieżki) w oprawie lampy
  • #5
    lele60
    Level 10  
    w chwili obecnej wiem, że bezpieczniki mam sprawne, masa jak najbardziej jest. Wiązka cała, brak otarć, przeciętych przewodów, zagięć. Przekaźniki odpowiedzialne za światła są sprawne. Podświetlenie tablicy padło( obie żarówki nie świecą) Jakby nie docierało do nich napięcie. Mierzyłem stany napięć w pozostałych żarówkach i wszystko było ok. Tylko w tej odpowiedzialnej za światło pozycyjne prawe tylne brak oznak życia. Podczas jazdy czasami zaświeci kilka minut po czym gaśnie. Mam jeszcze pytanko, gdzie w polonezie znajde połączenie wiązki świateł przedniej z tylną ?
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    lele60
    Level 10  
    Pod klapa silnika ? od strony kierowcy czy pasażera ?
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    lele60
    Level 10  
    Tak. Dziękuje za informacje.
  • #10
    lele60
    Level 10  
    Okazało się, że przyczyna usterki był nie łączący konektor w połączeniu wiązki tylnej z przednią.
    Dziękuje wszystkim za pomoc