Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dozownik substancji ciekłych

lukaczmarek 19 Jan 2013 16:35 1566 9
    lukaczmarek
    Level 11  
    Witam
    Chciałbym zbudować urządzenie które będzie dozować określoną ilość cieczy co określony czas.
    Coś na wzór tego
    http://www.automatyka-sterowanie.pl/dozowniki...cieklych/91-dozownik-substancji-cieklych.html
    Ma to być dozownik cieczy nie będącej pod ciśnieniem.
    Generalnie nie musi mieć żadnej pompki bo ciecz mogła by spływać grawitacyjnie(chociaż wolał bym z pompką).
    Chodzi mi tylko o to żeby można było w łatwy sposób zmieniać dawki (od 0,1 litra do 3 litrów) oraz częstotliwość dozowania.
    Zakładam że musi być elektrozawór, licznik przepływu cieczy i sterownik do tego tylko jak to wszystko zmontować ma ktoś jakiś pomysł żeby wyszło taniej niż cena z linku? Ewentualnie może ktoś podjął by się zbudowania takiego układu?
    martigun
    Level 12  
    Proponuje wykorzystanie pompki perystaltycznej. Sterując czasem jej pracy ożesz precyzyjnie odmierzać ilość płynu.
    lukaczmarek
    Level 11  
    pompki te mają małą wydajność. Mnie interesuje chociaż 2l/min a te są już drogie.
    Rzuuf
    Level 43  
    Daj pompkę spryskiwacza szyb z samochodu lub pompkę z pralki + czujnik optyczny dla licznika obrotów pompki.
    Do tego prosta elektronika: 3 kości CMOS (CD4011, CD4060 i CD4020). Koszt 1 piwa i robota na godzinę.
    Chyba, że robisz "na pokaz" ATMEGA, wyświetlacz, klawiatura ...
    lukaczmarek
    Level 11  
    no musi być wyświetlacz, klawiatura bo jak to inaczej obsługiwać? i obudowa o wysokiej klasie szczelności bo bedzie pracować w ciężkich warunkach
    lukaczmarek
    Level 11  
    Nie potrzebuje niczego bo to ma moje potrzeby.
    Udało mi się podobne urządzenie odszukać za mniejszą cenę
    http://www.pompydozujace.com/sterownik-pompy-silnikiem-krokowym-p-328.html
    http://www.pompydozujace.com/pompa-perystalty...253-031620mlmin-silnikiem-krokowym-p-329.html

do tego obudowa wraz z kablem i włącznikiem, zasilacz stabilizowany 24v.
    Całość zamknięta w szczelnej obudowie z włącznikiem, na panelu
    obudowy klawiatura manipulacyjna od sterownika i wyświetlacz LCD.

Gość chce za to 2 tyś.
    Myślicie że taniej nie uda sie znaleść??
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    lukaczmarek wrote:
    Gość chce za to 2 tyś.
    Myślicie że taniej nie uda sie znaleść??

Miałem kontakt z tą firmą i mogę powiedzieć, że to solidny partner w interesach. Potwierdzam też post Rzuuf'a - nikt (o zdrowych zmysłach) nie wykona Ci prototypu takiej pompy/sterownika poniżej 2 tys. zł.
    lukaczmarek
    Level 11  
    @Rzuuf powiedział ze nikt nie wykona taniej niż 4 tyś a tu już jest 2 więc to spora różnica.
    Dzięki za opinie odnośnie tej firmy. Poszperam jeszcze z tydzień i pomyślę może coś sie trafi.
    Rzuuf
    Level 43  
    lukaczmarek !
    lukaczmarek wrote:
    Chciałbym zbudować ...

Napisałem, że TY tego nie zbudujesz taniej (z wyświetlaczem, klawiaturą "super" obudową ...), a nie, że "ktokolwiek"!
    Prototypy zwykle są wielokrotnie droższe od produktu "seryjnego". Jeżeli ktoś ma to opracowane i może powielić sprawdzoną konstrukcję, to cena może być niższa.