Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

filtr przeciwzakłóceniowy CB - montaż

kajolek666 19 Jan 2013 17:10 23070 11
    kajolek666
    Level 9  
    witam mam taki problem, mam radio cb i‑intek‑m‑790‑plus i antene skunker na wyłaczonym silniku radio cyka ładnie, podczas zapalania silnika na wlaczonym radiu CB słysze w nim swoj rozrusznik w momencie zapalania, slysze nawiew z kazdym zwiekszeniem stopnia wieksze szumy, otwieranie szyb elektrycznie tez slychac... kupile filtr przeciwzakłóceniowy F7A ( http://www.cbelektron.pl/filtr-przeciwzakloceniowy-f7a12v-p-2022.html ) jest tam dwa czerwone kable wyjscie i wejscie wiec wyjscie podpiolem od strony radia a wejscie od strony akumulatora. Jest jeszcze czarny przewod i pisze na kartce zeby pod mase auto podpiac wiec ja podpiąłem sie pod kabel minusowy ktory mi radio zasila, wlaczam radio i nadal lipa. czy jesli podepne go pod jakas srubę np moze cos pomoc? co zrobic zeby radyjko cykalo aaaa i SQ mam po za połowa zeby nie trzeszczało. jestem nowy wiec sorki jesli w zla zakladke dodaje post.
    elektronik999
    Level 26  
    Witam. Spróbuj poprowadzić kable bezpośrednio do akumulatora (nie zapomnij o bezpieczniku) jaki kolega ma silnik? bezyna?
    kajolek666
    Level 9  
    Witam na początku miałem pod zapalniczka później bezpośrednio pod akumulator i nadal to samo ;/ 1,4 benzyna gaz seat cordoba 1997 r. panowie wierze ze jest tu jakiś fachowiec! ;)
    stanleym126
    Level 19  
    Temat zasadniczo powinien być w dziale "CB Radio".
    Może to antena zbiera te wszystkie zakłócenia. Wypnij ją z radia i włącz silnik i zobaczysz czy sa te wszystkie objawy które opisałeś. Jeżeli są nadal to przynajmniej wykluczysz samą antenę.
    Podobno bardzo pomaga nawinięcie przewodu zasilającego CB na pierścień ferrytowy. Sa do kupienia i sam taki kupiłem i czekam na listonosza.
    Fotki poniżej

kajolek666
    Level 9  
    wielkie dzieki jutro zajrze do auta ;)
    stanleym126
    Level 19  
    Oczywiście nie dopisałem.Jak wypniesz antenę to nie używaj przypadkiem mikrofonu w pozycji nadawanie.
    Użyj wujka Google wpisując "pierścień ferrytowy" "filtr ferrytowy" i sobie sporo poczytasz nawet tutaj na Elektrodzie.
    kajolek666
    Level 9  
    hmmma wiec... pod wypięciu anteny auto nie łapie szumów, wiec antena... teraz pytanie czy jak kupie inna to bd nadal to samo czy nie?
    stanleym126
    Level 19  
    kajolek666 wrote:
    hmmma wiec... pod wypięciu anteny auto nie łapie szumów, wiec antena... teraz pytanie czy jak kupie inna to bd nadal to samo czy nie?

Nie wiedziałem ,że auto ma zbierać szumy!!!

Pożycz od kogoś antenę i bodziesz wiedział czy jest OK czy nie.
    radeks1968
    Level 12  
    Witam.Pisze iz założyłem juz kilka setek anten .Nie wierzcie w jakieś cudowne ustrojstwa typu ferryty ,filtr to nic nie da. Jeśli radio nie ma wbudowanego filtra ANL nic wam nie pomoże . Jeżeli auto wytwarza zakłócenia typu altenator,wycieraczki el.szyby ,el,wspomaganie typu niepodświetlenie diodami led auta ,zasilacze do kamerek,nawigacji i inne urządzenia czy kiepskie tanie przetwornice .zapomnijcie ze cos wam sie uda z tym zrobić . Przykładem moze byc skuter ,ktory przejeżdża obok nie połączony elektrycznie z waszym autem a powoduje zakłócenia . Wszystko co wchodzi przez antenę może byc przerobione tylko przez radio .
    Uwaga.Dla tych ,ktorzy chca mieć super jakość odbioru musza sie przełączyć na zakres FM i RMFFM .Jeszcze jedno długość anteny ma znaczenie im dłuższą tym dalej polecicie ,krótkie sa tylko dla słuchających .Producenci nie robia anten długich bo im sie tak podoba. Jeżeli ktos mówi ze was słabo słychać a wy macie dluga antene a on krotka (przy założeniu ze wszystko jest zestrojone i antena w odpowiednim miejscu) to możecie takiemu komuś powiedzieć ze jest w błędzie .
    debil2345
    Level 10  
    u mnie feryt pomógł w 90%. na zakłucenia od wentylatora nawiewu.