Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei E220 - Brak połączenia z internetem

adam-ko 19 Sty 2013 21:12 1929 5
  • #1 19 Sty 2013 21:12
    adam-ko
    Poziom 11  

    Mam dwa modemy Huawei E220 ale tylko jeden z nich skutecznie łączy się z internetem. Oba logują się do sieci operatora (widać poziom sygnału i nazwę sieci) ale tylko jeden "dogaduje się" z ich serwerami a drugi po nawiązaniu połączenia po chwili się rozłącza. Mają te same wersje firmware ale gdzieś prawdopodobnie trzymają jakieś ustawienia, które się zapewne różnią.

    Jak mogę to sprawdzić i ewentualnie je zmienić bądź czy jest metoda przekopiowania ustawień modemu lub całości jego oprogramowania?

  • #3 19 Sty 2013 21:54
    beo
    Poziom 36  

    DriverMSG napisał:
    Może jeden z nich ma simlock'a...
    Nie odnalazł by raczej, wtedy sieci.
    adam-ko napisał:
    a drugi po nawiązaniu połączenia po chwili się rozłącza
    Sytuacja ta występuje także, gdy ustawisz ręcznie wymuszenie GPRS?

  • #4 19 Sty 2013 22:29
    adam-ko
    Poziom 11  

    beo napisał:
    DriverMSG napisał:
    Może jeden z nich ma simlock'a...
    Nie odnalazł by raczej, wtedy sieci.
    adam-ko napisał:
    a drugi po nawiązaniu połączenia po chwili się rozłącza
    Sytuacja ta występuje także, gdy ustawisz ręcznie wymuszenie GPRS?

    Łączę się po EDGE a wymuszenie 2G nic nie zmienia.

    Dodam jeszcze log z windows
    Code:

    01-21-2013 10:52:57.373 - Plik: C:\WINDOWS\system32\tapisrv.dll, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.373 - Plik: C:\WINDOWS\system32\unimdm.tsp, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.383 - Plik: C:\WINDOWS\system32\unimdmat.dll, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.383 - Plik: C:\WINDOWS\system32\uniplat.dll, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.383 - Plik: C:\WINDOWS\system32\drivers\modem.sys, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.383 - Plik: C:\WINDOWS\system32\modemui.dll, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.383 - Plik: C:\WINDOWS\system32\mdminst.dll, wersja 5.1.2600   
    01-21-2013 10:52:57.383 - Typ modemu: HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem
    01-21-2013 10:52:57.383 - Ścieżka pliku INF modemu: oem10.inf
    01-21-2013 10:52:57.383 - Sekcja pliku INF modemu: Modem0
    01-21-2013 10:52:57.383 - Identyfikator pasującego sprzętu: usb\vid_12d1&pid_1001&mi_00
    01-21-2013 10:52:57.423 - 460800,8,N,1, ctsfl=0, rtsctl=1
    01-21-2013 10:52:57.453 - Inicjowanie modemu.
    01-21-2013 10:52:57.463 - Wysłano: AT<cr>
    01-21-2013 10:52:57.463 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.463 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.473 - Wysłano: AT&FE0V1X1&D2&C1S0=0<cr>
    01-21-2013 10:52:57.483 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.483 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.493 - Wysłano: AT<cr>
    01-21-2013 10:52:57.493 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.493 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.493 - Oczekiwanie na połączenie.
    01-21-2013 10:52:57.503 - Wysłano: ATS0=0<cr>
    01-21-2013 10:52:57.503 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.503 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.503 - 115200,8,N,1, ctsfl=1, rtsctl=2




    01-21-2013 10:52:57.533 - Inicjowanie modemu.
    01-21-2013 10:52:57.543 - Wysłano: AT<cr>
    01-21-2013 10:52:57.543 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.543 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.553 - Wysłano: AT&FE0V1X1&D2&C1S0=0<cr>
    01-21-2013 10:52:57.563 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.563 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.573 - Wysłano: AT<cr>
    01-21-2013 10:52:57.573 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.573 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:52:57.573 - Wybieranie.
    01-21-2013 10:52:57.583 - Wysłano: ATDT*##***##<cr>
    01-21-2013 10:52:57.583 - Odebrano: <cr><lf>CONNECT 236800<cr><lf>
    01-21-2013 10:52:57.583 - Zinterpretowana odpowiedź: Połącz
    01-21-2013 10:52:57.583 - Odebrano połączenie, ale stan CD był niski. Oczekiwanie aż sygnał będzie wysoki
    01-21-2013 10:52:57.603 - Po czasie oczekiwania 20 ms stan CD jest wciąż niski.
    01-21-2013 10:52:57.623 - Po czasie oczekiwania 20 ms stan CD jest wciąż niski.
    01-21-2013 10:52:57.643 - Stan CD został podwyższony
    01-21-2013 10:52:57.643 - Ustanowiono połączenie z szybkością 236800 b/s.
    01-21-2013 10:52:57.643 - Kontrola błędów jest wyłączona lub nieznana.
    01-21-2013 10:52:57.643 - Kompresja danych jest wyłączona lub nieznana.
    01-21-2013 10:53:27.646 - Odczytano: całkowita liczba: 1263, na sek.: 40, Zapisano: całkowita liczba: 1666, na sek.: 54.
    01-21-2013 10:53:33.805 - CD porzucony - Modem zdalny zawieszony. ModemStatus=00000030
    01-21-2013 10:53:33.805 - Rozłączanie modemu.
    01-21-2013 10:53:33.805 - Odebrano: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
    01-21-2013 10:53:33.805 - Zinterpretowana odpowiedź: Brak nośnej
    01-21-2013 10:53:33.815 - Wysłano: ATH E1<cr>
    01-21-2013 10:53:33.835 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:53:33.835 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:53:33.835 - 460800,8,N,1, ctsfl=0, rtsctl=1
    01-21-2013 10:53:33.875 - Inicjowanie modemu.
    01-21-2013 10:53:33.885 - Wysłano: AT<cr>
    01-21-2013 10:53:33.885 - Odebrano: AT<cr>
    01-21-2013 10:53:33.885 - Echo poleceń
    01-21-2013 10:53:33.885 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:53:33.885 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:53:33.895 - Wysłano: AT&FE0V1X1&D2&C1S0=0<cr>
    01-21-2013 10:53:33.895 - Odebrano: AT&FE0V1X1&D2&C1S0=0<cr>
    01-21-2013 10:53:33.895 - Echo poleceń
    01-21-2013 10:53:33.905 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:53:33.905 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:53:33.915 - Wysłano: AT<cr>
    01-21-2013 10:53:33.915 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:53:33.915 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:53:33.915 - Oczekiwanie na połączenie.
    01-21-2013 10:53:33.925 - Wysłano: ATS0=0<cr>
    01-21-2013 10:53:33.925 - Odebrano: <cr><lf>OK<cr><lf>
    01-21-2013 10:53:33.925 - Zinterpretowana odpowiedź: OK
    01-21-2013 10:53:33.925 - Statystyka sesji:
    01-21-2013 10:53:33.925 -                Odczyt: 48 bajtów
    01-21-2013 10:53:33.925 -                Zapis: 34 bajtów

  • #5 18 Kwi 2013 08:05
    adam-ko
    Poziom 11  

    Okazjonalnie byłem z niedziałającym modemem w zasięgu sieci 3G i z tą siecią połączył się bez problemu ale po wymuszeniu łączności przez 2G skuteczne połączenie wciąż nie jest nawiązywane.

    Jak ustawić modem aby łączył się przez 2G bo tylko z tej sieci mogę korzystać w domu?

  • #6 18 Kwi 2013 08:31
    SKM 1964
    Poziom 29  

    Witam
    Ściągnij sobie program ,,top-netinfo".Zawiera bardzo dużo konfiguracji o modemach,posiada szereg gotowych pakietów oraz można odblokować niektóre pasma.Daje możliwość zdjęcia blokad ,reset modemu ,restart,przywracanie ustawień fabrycznych.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo