Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane 1.4 8V 02/1999 - Centralny zamek i immo

seitedo1 20 Jan 2013 10:37 9738 3
    seitedo1
    Level 9  
    Witam
    Od 2 tygodni jestem właścicielem Megane 1.4 8V rocznik 02/1999. Mam takie problemy:
    1.Od zakupu centralny zamek działał tylko na przednie drzwi, pozostałe otwierane tradycyjnie. Zamykanie i otwieranie przyciskiem na konsoli w środku auta (ten pod awaryjkami) także nie działał. Tydzień temu, po powrocie z pracy zamknąłem drzwi pilotem, po 2h miałem jazdę, podchodzę do auta i ZONK: drzwi się nie otwierają. Wkładam kluczyk w zamek i kolejna niemiła niespodzianka: nie mogę przekręcić kluczyka w żadnych drzwiach. Do auta dostałem się poprzez bagażnik. Wymieniłem baterie w pilocie myśląc że to pomoże ale bez rezultatu: po wciśnięciu przycisku na zamknięcie słyszę tylko cykanie po lewej stronie koło bezpieczników a drzwi się nie zamykają. Sprawdziłem też bezpiecznik od centralnego, jest dobry.Wiem że we wszystkich drzwiach są sterowniki ponieważ ściągnąłem tapicerkę w przednich i tylnich drzwiach. Zamki w drzwiach potraktowałem WD40. po dość długiej walce zamek od strony pasażera już działa poprawnie, od strony kierowcy ani drgie, tak jakby był przełożony z innego auta.
    2. Immo... Czytałem gdzieś że jak nie otworzę Meganki z pilota to nie odpalę auta - zadziała immo... U mnie kontrolka pulsuje w marę powoli (nie szaleje), jak włożę kluczyk i zapalą sie wszystkie kontrolki i zapala się ciagłym światłem i gaśnie. Auto odpalam bez problemu. Czy oznacza to że mam go odłączonego skoro odpala? Z drugiej strony zaś działanie kontrolki wskazuje na to że immo jest i działa poprawnie. Chyba ze się mylę
    Macie jakieś sugestie co do centralnego? gdzie szukać przyczyny? czy moze wymienic centralkę? Czy mozna wstawić inną i podpiąć do istniejacych siłowników? Skoro działało otwieranie na przednie drzwi to dlaczego tylnich nie otwierało i bagażnika? Czy trudno jest zdmontować istniejacą centralkę, zobaczyć jaki to typ i kupić podobną? Będą kłopoty z immo, jeżeli działa?
    Przepraszam za nawał pytań ale chciałbym się obejsć bez serwsu..
    Pozdrawiam.
    15darekvw
    Level 27  
    Jak oczekujesz pomocy napisz skad jestes bo niema w profilu,moze którys z kolegów z twojego rejonu pomoze ci,tak czy siak idzie twoje autko uzdrowic,a przez neta go nie naprawisz.podpowem ze mozna uniwersalny sterownik zamontowac jesli faktycznie jest trafiony pilot IR.
    User removed account
    User removed account  
    seitedo1
    Level 9  
    Witam. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedz. Jestem z Oświęcimia. Co do pilota to chyba działa normalnie: zaświeca się dioda na nim i słychać cykanie w centralce koło bezpieczników..
    Pozdrawiam

EDIT:
    Czy jak kupię inną centralkę do zamka, będę miał kłopoty z immo....? Mozna ją wymienić na inny model? I czy wystarczy tylko ją podmienić na tych samych kabelkach?
    Pozdrawiam..

EDIT II:
    I jeszce jedno pytanie: jeżeli mam dodatkowo pilot do zamka centralnego a nie jest on w kluczyku czy oznacza to że to nie jest orginalny tylko dokładany?
    Pozdr..

I nastała cisza..:(
    EDIT III
    Nadal nie udało mi się uruchomić centralnego. Z tego co już się orientuję to jest to dołozony centralny, radiowy. Wymontowałem centralkę i chcę włożyć inny. Kupiłem kiedyś sterownik zamka centralnego i siłownik master ale nie zdążyłem tego zainstalować. Czy mogę to włożyć w miejsce starego? Jak to podłączyć. Oto fotki:
    fotka sterownika i siłownika

schemat do podłączenia

Cz może mi ktoś rozpisać jakie kolory do czego czy jest to sterowanie munusem? który ze schematów zastosować. I jeszce jedno pytanie: czy można sprawdzić to na "sucho", tzn. w domu poprzez prostownik (12V)i czy wtedy siłownik powinien się zamknąć i otworzyć? Przy sterowniku centralnego część kabli spiołem - służą one w/g schematu do sterowania szybami i kierunkami. Pozdrawiam.

EDIT.
    Czy wiek ktoś może jak zdemontować siłownik z tylnich drzwi w Meganie 1.4 z 1999r. ?
    Pozdrawiam..