Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Slican CCT-1668.EU - Informacje o kartach w centrali

sekwi 20 Jan 2013 11:34 3738 4
    sekwi
    Level 10  
    Jak w temacie
    dostałem do montażu końcowego centralę Slican CCT-1668.EU
    Została zakupiona z projektów unijnych, więc proces jej instalacji przez autoryzowany serwis się nie odbył ze względu na dogrywanie wszystkich szczegółów projektu.
    Ogólnie to centrala leżała 3 miesiące i teraz trzeba ją podłączyć.
    Mam kilka pytać w związku z tym, a mianowicie proszę o delikatne objaśnienie przeznaczenia zamontowanych w niej kart o symbolach:
    CCT2CPU - tu jak rozumiem konfiguracja wanowskiego połączeni do VoIP, Lanowska do zarządzania, RS232 i USB do programowania centrali
    CCT4ASS - czyżby 4 wejścia na linie miejskie ?
    CCT1A1G - rozumiem że 1 gniazdo to wejście anteny GSM, a to drugie ? czyżby możliwość podłączenia kolejnej linii miejskiej ?
    CCT2U - 2 gniazda na telefony systemowe ? nie bardzo rozumiem czym się różni telefon systemowy od analogowego i czy powinienem np dać jeden z tych dwóch sekretarce w firmie ?
    4x CCT8AB - tu linie wewnętrzne
    CCT4RL4SN - tego kompletnie nie rozumiem, po co ta karta i czemu w necie o niej nic nie ma?

Podejrzewam, że z faktur uda mi się w poniedziałek rozszyfrować firmę która tą centralę dla nas programowała (bo producent nie chce mi pomóc, ale spoko rozumiem ich politykę) i tu rodzi się kolejna prośba, mógłby ktoś mi udostępnić ConfigMan admin i user, bo tego też nie mam niestety
    Rozumiem też, że mogę dostać co najwyżej dostęp do ConfigMan.user i tu kolejne pytanie, można z tego poziomu zmienić numery wewnętrzne ? bo mam w tym momencie głupio przypisane bez ładu i składu...
    no a najbardziej mnie już zastanawia, skoro centrala przeszła konfiguracje wstępną, do którego gniazda podłączyć linię miejską i który numer wewnętrzny jest najważniejszy, tj na niego będzie avizo.

mam nadzieję, że w miarę sensownie przedstawiłem moje problemy i pytania :)

z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Złośliwe odpowiedzi typu zostaw to fachowcom proszę sobie darować, jestem elektronikiem i informatykiem z zawodów i dam sobie z tym radę :)
    wyrzu
    Level 13  
    Kolego sekwi, niestety najwygodniejszym sposobem doprowadzenia sytuacji do ładu będzie kontakt z autoryzowanym serwisem. Oficjalne udostępnienie aplikacji ConfigMAN.admin nie jest możliwe jeśli centrala jest na gwarancji. Apllikacja ConfigMAN.user znajduje się na płycie CD dołączonej do centrali - płyta stanowi "zestaw obowiązkowy" i powinieneś żądać jej od dostawcy, jeśli nie była przekazana z urządzeniem. Obawiam się, że ConfigMAN.user będzie niewystarczający do właściwej pracy centrali. Przy jego pomocy nie można zmienić planu numeracji wewnętrznej.

Karty w centrali posiadają następującą funkcjonalność:
    CCT2CPU - karta sterownika oraz VoIP/REC/LAN, główna karta centrali, moduł sieciowy z wbudowanym routerem. Jeśli w sieci jest już router należy skonfigurować w tryb LAN i podłączyć tylko do portu LAN. Zarządzanie przez WAN/LAN lub USB,
    CCT4ASS - 4 porty dla analogowych linii miejskich,
    CCT1A1G - 1 koszyk na kartę SIM + 1 zacisk dla analogowej linii miejskiej,
    CCT2U - porty dla 2 telefonów systemowych. Obsługa dedykowanych telefonów Slican CTS, szczegóły tu. Telefon zalecany do sekretariatów/stanowisk recepcyjnych,
    CCT8AB - 8 analogowych linii wewnętrznych,
    CCT4RL4SN - karta 4 sensorów i 4 przekaźników, możliwość realizacji funkcji związanych z automatyką i sterowaniem.

Anonymous
    Anonymous  
    janek_999
    Level 17  
    Kolego sekwi , ja również uważam, że nie powinieneś podejmować się zadań przekraczających umiejętności. Sorry.
    Naprawdę lepiej skorzystać z pomocy Autoryzowanego Serwisu, choćby zdalnej - tę centralę można konfigurować przez Internet.

A jeśli zamierzasz się tym zajmować zawodowo, to szkolenie u Producenta.
    Oszczędzisz wielu stresów sobie i problemów użytkownikowi.
    jatel

Level 13  
    Zamontuj karty tak:
    Pierwszy masz procesor (zresztą juz zamontowany) pozniej slot wolny na pri i dalej np. 4 linie miejskie analogowe, karta gsm,, karta cts, 8 linii wewn. analogowych i np w ostatni slot karta przekaźników.
    I juz masz zrobione co do dalszej kofiguracji jest potrzebny niestety configman.