Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Po włączeniu TV zapala się tylko dioda na przednim panelu.

Daro10 12 Feb 2005 11:37 1170 10
  • #1
    Daro10
    Level 10  
    Witam



    Mam pewien problem z telewizorem. Gdy go włączę to zapala się dioda na przednim panelu i pozatym tyle. Gdzy przejeżdzam ręką po ekranie to tak jakby czyć te niewiem co to jest to elektryzowanie. A pozatym więcej nic się nie dzieje. Obrazu niema bo wcale kineskop się nie rozjaśnie nie odpala martwy opruczy tylko tego co czyję ręką. Trafopowielacz był wymieniany w nim. Ale co mu jest jescze to niemam pojęcia. chyba coś niedużo go boli. Prszę o pomoc.

    ____
    Przenioslem... Prosze konkretniej formulowac temat - i podawac pelne informacje o urzadzeniu...jaki model... Malo kto posiada takie zdolnosci telepatyczne, zeby wiedziec po takim opisie w ogole cokolwiek - a jesli juz ktos takie zdolnosci posiada, napewno jest w tej chwili gdzie indziej...NIE WSPOMINAM O ORTOGRAFII!
    tom
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    javander
    Level 15  
    Nie chodzi wysokie.Co to za TV?Jak się na tym za bardzo nie znasz, to lepiej oddaj do serwisu, bo można więcej uszkodzić niż zrobić.
  • #4
    pleno
    Level 19  
    Javander -> gdyby nie było wysokiego napięcia, to ekran nie elektryzowałby się. Jaki jest typ tego telewizora? Czy żarzenie, dźwięk jest?
  • #5
    edberg
    Level 30  
    a czy słyszysz jak pracuje odchylanie pionowe (charakterystyczne 50Hz) jak nie słyszysz to pewnie padł pion. podgręc napięcie siatki 2 (potencjometr na trafopowielaczu) sprawdz czy coś jest widać jeśli poziomy pasek to pion padł
  • #6
    DiZMar
    Level 43  
    Wygląda na to, że Daro10 albo nas olewa (zresztą nie podał ani modelu ani typu TV-więc trudno wogóle takiemu pomagać) albo neta używa z kawiarenki i kasa mu sie skończyła). Mija doba jak zapytał i jeszcze na forum go nie było.
  • #7
    Daro10
    Level 10  
    Witam
    Nie olewam nikogo ani nie robię na kafejkach. A sprawa jest taka ze za 1,5 miesiąca mam maturę i pasuje się coś pouczyć.

    Model tego TV to : TELEFUNKEN
    PALcolor A230M

    I tak jak pisałem wcześniej. Po włączeniu do sieci zapala się tylko kontrolka (czerwona dioda) na przednim panelu i tyle i kineskop się elektryzuje ( wyczuwam to ręką "jeżdżąc" po ekranie). Proszę o pomoc. Od czego mam zacząć ???

    Dodano po 1 [minuty]:

    Witam
    Nie olewam nikogo ani nie robię na kafejkach. A sprawa jest taka ze za 1,5 miesiąca mam maturę i pasuje się coś pouczyć.

    Model tego TV to : TELEFUNKEN
    PALcolor A230M

    I tak jak pisałem wcześniej. Po włączeniu do sieci zapala się tylko kontrolka (czerwona dioda) na przednim panelu i tyle i kineskop się elektryzuje ( wyczuwam to ręką "jeżdżąc" po ekranie). Proszę o pomoc. Od czego mam zacząć ???
  • #8
    edberg
    Level 30  
    podkrec w koncu to napiecie na ug2 * w trafo powielaczu lub na plytce kineskopu* i powiedz czy jest ramka tzn czy widac obraz czy pasek poziomy
    pozdro
  • #9
    darekj8
    Level 11  
    Wypadalo by najpierw sprawdzic jakie napiecia daje przetwornica...
  • #10
    Daro10
    Level 10  
    Kręciłem na trofopowielaczu i nic nie robi obrazu niema nic nie wyświetla. Zupełna ciemność.
  • #11
    darekj8
    Level 11  
    Jeszcze raz powtarzam sprawdz czy i jakie napiecia wychodza z przetwornicy...