Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie podłogowe a temp wody na piecu

olimpek18 20 Jan 2013 18:51 39705 8
    olimpek18
    Level 11  
    Witajcie

Otoż mam taki problem. Mieszkanie to blizniak w szeregu. Ogrzewanie podlogowe na calym parterze, reszta grzejniki. Zainstalowany mam piec jednofunkcyjny z zasobnikiem 120L Vaillant ecoTEC PLUS VC 186 3-5 MIeszkanie jeszcze do konca nie odebrane a juz byl 2 razy problem z podlogowka tzn nie grzala i niby byla zapowietrzona. Powodem tego bylo ze na piecu ktos ustawial zbyt duza temp. Tak stwierdzil hydraulik (ktory instalowal wszystko) i kierownik budowy. POwiedzieli mi ze gdy ustawi sie tem powyzej 55 stopni na piecu to podlogowa automatycznie sie wylaczy. W przedpokoju jest zainstalowana skrzynka z mieszaczem wody itp.. jest caly zasobnik z pompa cyrkulacyjna oraz naczyniem wzbiorczym. Powiedzcie mi jak to sie ma bo na piecu mozna krecic temp do 75 stopni C a tu mowia ze tylko moge do 55. Czy jest cos nie tak z tym ukladem? Moim zdaniem nie powinno byc tak bo jest przeciez ten caly uklad mieszajacy wode dla podlogowki. Przeciez jak beda mrozy -20-25 to musze ustawic na piecu temp powyzej powiedzmy 55 by w mieszkaniu bylo cieplo. Poradzcie cos bo zamierzam zrobic afere o to ale nie wiem z czym i na jakiej podstawie uderzyc w tych ludzi. Pozdrawiam
    W0jtek92
    Level 37  
    Nie może być takiej sytuacji że powyżej nastawu temp 55 stopni C na kotle nie grzeje wgl podłogówka. Bo Twoje słowa co do mrozu i wtedy wyższej temperataur są słuszne, co wtedy z grzejnikami skoro masz ograniczenia temperatury?.... Nie wiem jak w Twoim przypadku wygląda instalacja. A mianowicie rozdzielacz podłogówki.. A czy ta podłogówka wgl nie grzeje czy dzieje się tak od czasu do czasu.?
    olimpek18
    Level 11  
    stalo sie tak ze juz 2 razy dzialala i sie sama wylaczyla i hydraulik odpowietrzal. Jak jezdze i dogladam to nie nastawiam wyzej tem niz 54 z obawy ze znow sie zapowietrzy i nie bedzie grzac. Efekt taki ze gdy podlogowa nie dzialala to na parterze lodowka, chodzenie w kortkach a na gorze gdzie grzejniki to mozna bylo na krotki rekawek. A czy to nie jest tak by podlowgowka powinna byc zasilana woda powrotna z grzejnikow? Moze tu jest tak ze woda wprost z pieca trafia do mieszacza i jest zbyt goraca (pow 55) i dlatego sie wylacza?
    W0jtek92
    Level 37  
    To działa na rozdzielaczu. Przynajmniej powinno. Nie wiem jak u Ciebie. I hydraulik powinien tam zastosować głowicę kapilarną bądź zawór 3 drogowy. A podłogówka nie jest zasilana wodą z powrotu.. Musiałbyś zobaczyć jak wygląda Twój rozdzielacz. Wgl cała instalacja. Bo trudno coś stwierdzić nie widząc instalacji.
    olimpek18
    Level 11  
    Na instalacji to ja sie wogole nie znam... ale ogolnie krotko mowiac nie powinno byc takiej sytacji i powinno wszystko dzialac w calym zakresie temperatur? Chce wiedziec czy po prostu moge ostro stawiac warunki itp..
    501toyota
    Level 16  
    olimpek18 wrote:

Kolego olimpek18. Z postu wnioskuję, że nie bardzo znasz się na instalacji C.O. Nie każdy musi się znać, kwestia tylko żeby trafić na fachowca, który by Ci pomógł ogarnąć temat. Najlepiej przed faktem a nie po fakcie.

Widocznie albo miałeś pecha albo mało funduszy na instalację C.O. i dostałeś tyle (taką instalację) ile zapłaciłeś. Włącznie z obsługą po-sprzedażową i przeszkoleniem. Musisz rozróżnić, że jedni właściciele domków wydają ok. 60 tys. zł, drudzy 20 tys. zł, na instalację C.O. i mają te same lub zbliżone elementy. Nie będę wnikał w to, którzy są szczęśliwsi z tego powodu albo którym lepiej działa taka instalacja. Jeżeli uświadomisz sobie różnicę, łatwiej zrozumiesz i zaakceptujesz błędy w swojej instalacji. Bo praktycznie każda instalacja ma jakieś mankamenty, chociaż niekoniecznie są to błędy. Mankamenty mogą być małe lub wielkie. Mankament mały to np. cieknący zawór a mankament duży to np. niegrzejąca podłogówka...

Wracając do tematu - podałeś bardzo mało szczegółów, a oczekujesz konkretnej pomocy. Możesz coś więcej powiedzieć na temat, czy:

1. Masz sprzęgło ??
    2. Masz dwa obiegi w instalacji ??
    3. Masz dodatkową pompę na instalacji ??
    4. Jakie masz sterownie podłogówką (jakie elementy znajdują się w szafce rozdzielczej) ??
    5. A temp. podłogówki lub pomieszczenia, w którym się ona znajduje, jak sterujesz ??
    6. Jakie jest zachowanie podłogówki w stosunku do ustawianych temp. na kotle - kiedy grzeje podłoga a kiedy nie ??
    7. Woda od kotła pierwsze trafia do rozdzielacza podłogowego czy na grzejniki (prościej mówiąc - bliżej od zasilania kotła masz rozdzielacz podłogowy czy rozdzielacz grzejnikowy-o ile go masz)??

Napisz coś więcej... A z tym "ostro stawianiem warunków" to się zastanów komu - czy hydraulikowi czy projektantowi ? Bo winnych może być kilku...może nawet developer lub sam inwestor (czyli Ty)...
    Na razie mi to wygląda na instalacje niskobudżetową - jeden obieg C.O.(grzejnikowy z podpiętą do tego podłogówką na rozdzielaczu z mieszaczem i RTL-ami na pętlach. Bez sprzęgła czy dodatkowych pomp obiegowych). I jeśli tak masz + błędne wykonanie/wyregulowanie instalacji, to w pewnych ustawieniach tak się własnie dzieje - powyżej określonej temp. na kotle, zamyka się zawór RTL (główny lub na pętlach) i nie masz przepływu na podłogówce (nie grzeje). Albo może być też źle dobrany mieszacz lub wspomniany RTL - o złych parametrach temp. Albo czujnik kapilarny ktoś nisko ustawił i zbyt szybko odcina zawór...albo...albo... przyczyn może być kilka - z tych informacji które podałeś, znalezienie przyczyny to jak strzelanie ślepakami...
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Olimpek18 , nie odbieraj protokołu instalacji i uruchomienia.
    Serwisant producenta musi odebrać instalację.
    Instalacja musi działać dobrze i reszta Ciebie nie obchodzi.
    Nawet jak na kotle ustawisz 85 st. to ma być ciepła podłoga i gorące grzejniki.
    Instalację da się tak wykonać jeśli projektował ją projektant a hydraulik umie przeczytać schemat.
    W związku z tym możesz zarządać ich opinii na piśmie a następnie wyrzucić ignorantów.
    olimpek18
    Level 11  
    Spokojnie rozumiem kwestie jak zarzucasz. Niestety ja nie mialem wplywu na to jak bedzie wygladala instalacja ogrzewania Co w domu. BYlo to narzucone od dewelopera..Ogolnie bylo tam nastawienie na grzejniki ale deweloper wprowadzil nowinke ze mozna zrobic podlogowke. Tak tez zrobilem i wzialem podlogowke na calym parterze plus wymiana kotla z dwufunkcyjnego na jednofunkcyjny kondensat z zasobnikiem. Postaram sie dowiedziec czegos wiecej nt instalacji. Tylko ze ja nie dostane jakis planow jej wykonania itp.. Tak jak piszesz o jakis sprzeglach itp.. Powiem tak to co widzialem u mnie to jedynie wiszacy kocioł, skrzynka z mieszaczem w przedsionku, tam tez zasobnik i naczynie wzbiorcze, pompa cyrkulacyjna na zbiorniku. Nic wiecej nie widzialem by bylo zainstalowane. Pewnie jest tak jak piszesz ze jeden obieg podlogowka z grzejnikami. Postaram sie o rozmowe z tymze hydraulikiem i o opinie dlaczego jest tak a nie inaczej.
    501toyota
    Level 16  
    olimpek18 wrote:

Starałem Ci się naświetlić sytuację w jakiej jesteś bo ja znam developerów i wiem do czego są zdolni. Wiem też co czują ludzie, którzy kupili od nich nieruchomości. Czasem to jest rozpacz i bezsilność. Sytuacja nie do pozazdroszczenia - kredyt wzięty, instalacja CO nie chodzi, nie ma kasy na wymianę/remont. Z resztą właścicielowi trudno zrozumieć, że trzeba wymienić nowy element na nowy. Każdy miałby z tym problemy. Tym bardziej, że czasem remont oznacza kucie nowych kafelek (założonych pół roku temu) i wyrywanie rur ze ścian. A bo to instalacja to jedyna usterka ??

Ostatnio miałem taki przypadek, że we wszystkich segmentach pod Krakowem developer zainstalował szyny w ścianach ale takiej jakości, że ściany płaczą rdzą. Wyobrażasz sobie w jakim stanie były te szyny ?? Trzymały się w bruździe siłą przyzwyczajenia - palcem kruszyłeś szynę taka rdza. Nie pierwszy raz spotykam motyw płaczących szyn w ścianach.

Co do Twojej instalacji - jak masz tylko rozdzielacz na wierzchu - żadnych innych elementów, to będzie dokładnie taka instalacja, którą Ci opisałem w poprzednim poście. Pewnie jedna pompa kotłowa obsługuje to wszystko. Bo podłączenie dodatkowej pompy wymaga rozszerzenia do kotła. A to oznacza $$$. Skoro możesz regulować temp. na kotle, nie masz również regulatora - to także wskazuje na to, że ktoś oszczędza na wszystkim co się da.

Sprawdź mieszacz-ustawienia, rodzaj, wyłącznik kapilarny (zabezpieczający) -o ile w ogóle jest, RTL-jakie parametry mają (chodzi oczywiście o zakres pracy temperatury).
    Na razie diagnoza jest taka, że któryś z elementów podłogówki zamyka przepływ jak wzrasta temp. na kotle. I to zasadniczo jest prawidłowy objaw podłogówki. Nie wchodząc w szczegóły.
    Może to jest kwestia przepływów i wystarczy wstawić jeden zawór, żeby nie wyłączało podłogówki. Wtedy potrzebowałbym określenia w którym miejscu jest kocioł, rozdzielacz podłogówki i dalsza instalacja CO.
    Napisz ile grzejniki mają żeberek i w jakich pomieszczeniach wiszą bo pewnie są niedowymiarowane i potrzebny będzie wyższy parametr na kotle. Ocieplenie na zewn. ścianach też napisz ile cm ma.