Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Szafy Rack
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.

20 Sty 2013 21:46 3552 9
  • Poziom 12  
    Witam.Od miesiąca posiadam amplituner Harman Kardon AVR 200 który zaczyna mieć problem z normalną pracą po włączeniu.Jest on wpięty w listwę zasilającą,którą zawsze po odejsciu wyłączam.Tuner spięty jest przewodem optycznym z komputerem i tyle.Od trzech dni jest problem,ponieważ po włączeniu gra tylko lewa kolumna i to bardzo głośno.Minimum to -71 ale gdy tylko zmienię na -70 to lewa ma już prawie maksimum głośności.Gdy taki objaw nastąpi to nie można przełączyć go na tuner.W momencie naciśnięcia przycisku AM/FM pokazuje się tylko mały napis "coax 2" .Gdy nacisnę "TAPE" też nie ma reakcji.Gdy wybiorę "CD" i w opcjach "optical" to tym razem włącza się prawa kolumna z maksymalną głośnością.Sterując pilotem jest to samo.Dodam że dźwięk który jest wydawany z kolumny,szumi i jest słabej jakości.
    Jedynie co pomaga to reset procesora.Po tym zabiegu tuner włącza się normalnie i działa jak należy.
    Czy możecie mi powiedzieć co się z nim dzieje :?:
  • Szafy Rack
  • Poziom 12  
    Możliwe, że szwankuje układ resetu procesora w trakcie podawania zasilania...
    Inną bajką jest błąd w programie. (rzadko się to zdarza, ale czasem może nastąpić błąd w pamięci procesora)

    Na początek wypnij ten amplituner z tej listwy zasilającej, oraz podłącz do innego gniazda zasilającego. (analizuj efekty)
    Jeśli ten zabieg nie pomoże, to trzeba będzie zbadać parametry zasilania procesora, oraz układ resetu. (to tyle na początek, bo w końcu w tym przypadku przyczyną może być zupełnie coś innego)

    Proszę niezwłocznie poprawić błędy w treści wypowiedzi.
    Zdań nie zaczyna i nie kończy się nawiasem.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    G.Markowski
  • Szafy Rack
  • Poziom 12  
    Dzięki Apelacja za odzew :D
    Wczoraj podłączyłem amplituner do normalnego gniazdka i jak na razie nic się złego nie dzieje,ale to troszkę za krótko żeby można było coś powiedzieć.
    Zdemontowałem górną osłonę żeby mu się bliżej przyglądnąć i moją uwagę zwrócił jeden element.Oznaczenie na PCB to C73 tylko problem w tym,ze nie ma czegoś takiego w schemacie który mam.Na rysunku płyty głównej jest on widoczny ale jako C42 i w rozpisce części jest to "CAPACITOR E/DO LAYER 0.047F J 5.5V SCDA5R5473A" czyli to on podtrzymuję pamięć amplitunera.Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zamówić taki samy i go wymienić.Czy musi być identyczny,czy wystarczy że będzie się zgadzać pojemność i napięcie :?:
    A na zdjęciu owy uszkodzony kondensator:
    Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.

    Czy to możliwe żeby przez niego amplituner tak głupiał :?:
  • Poziom 36  
    Wylutuj , oczyść PCA z obydwu stron alkoholem z wylanego elektrolitu.
    Nie montuj takiego w obudowie tworzywowej bo były wysoce nietrwałe. Poszukaj kondensatora pamięci w formie pastylki stojącej.
    Duża upływność na nim mogła obciążać zasilanie 5V ale nie ma pewności że takie efekty powinny się dziać ;).
    Działaj!
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    ZielonyTBG napisał:
    Czy musi być identyczny,czy wystarczy że będzie się zgadzać pojemność i napięcie

    Napięcie zawsze się zgodzi, gdyż ta grupa kondensatorów jest produkowana na napięcie 5,5 V. Możesz natomiast bez obaw wstawić większą pojemność, 0,1 lub 0,22 F. Nawiasem mówiąc zdarzało mi się z braku innego zamontować nawet 1 F, ale nie ma sensu przesadzać, poza tym taki Ci się nie zmieści.
  • Poziom 12  
    Witam.Dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi :please:
    Zakupiłem 0.1F 5.5V (poniżej jego zdjęcie)w formie pastylki bo taki był dostępny w sklepie,ale powiem Wam że nie mam pojęcia gdzie jest plus tego kondensatora :oops: Wygląda że niby nóżka po prawej stronie,ale nie jestem pewny.Zamieszczam jego zdjęcie i prosiłbym abyście mi go zaznaczyli :D
    Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Nożka po prawej to plus a minus jak w EL CA tradycyjnie zaznaczany , tutaj strzałką .
  • Poziom 12  
    Witam.Dzięki Tik-tak za pomoc :D Kondensator już wymieniony na nowy.Musiałem rozpruć cały sprzęt żeby się do niego dostać,no ale tak to już jest.

    Stary:
    Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.

    Nowy:
    Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.

    Mam jeszcze pytanie bo po wyjęciu płyty głównej od spodu są ślady lekkiego przygrzania.Z drugiej strony znajdują się radiatory z tranzystorami (na pierwszej fotce za uszkodzonym kondensatorem). Muszę się tego obawiać czy to normalna sytuacja :?:

    Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.


    Teraz pora na testowanie,więc za jakiś czas napiszę czy to pomogło.
    Dzięki jeszcze raz za pomoc Harman Kardon AVR200 - Głupieje po całkowitym odcięciu zasilania.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    PCB zawsze tak ciemnieje w miejscach nagrzewających się. Śpij spokojnie ! :spoko:
  • Poziom 12  
    Dzięki za uspokojenie :D

    Ale ma jeszcze jedno pytanie,mianowicie ile czasu taki kondensator (0.1F) powinien podtrzymać pamięć :?: Dodam że założyłem większy bo powinien tam być 0.047F.
    Pytam bo nie jest do końca tak jak bym chciał.Czasem po całkowitym wyłączeniu amplitunera na około 20 godzin,włącza się normalnie,ale przeważnie traci wszystkie ustawienia.Oczywiście jak na razie zniknęły objawy z początku tego tematu.
    Powiedźcie mi ile może leżeć nowy kondensator w sklepie :?: Ten co kupiłem musiał sporo na mnie czekać,ale myślę że raczej nic mu się nie powinno dziać.