Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mode Com model: FEEL III-400ATX - Po obciążeniu +12V, +3,3V wyłącza się.

21 Jan 2013 09:31 3027 9
  • Level 31  
    Mode Com model: FEEL III-400ATX - Po obciążeniu +12V, +3,3V wyłącza się.
    Witam wszystkich forumowiczów.
    W związku z tym, że stałem się bezrobotnym (mam sporo czasu) wziąłem się do naprawy zasilaczy leżących w pudle. Mam zasilacz jak w tytule posta i potrzebuję porady. Po włączeniu wydawał pisk-skrzek i się rozłączał. Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne oprócz dwóch filtrujących 470µF/200V ponieważ trzymają pojemność (zmierzone miernikiem). Po wymianie pisk-skrzek ustał jednakże zasilacz pod obciążeniem wyłącza się.

    Bez obciążenia linii +12V, +3,3V rusza. Podpięcie jakiegokolwiek obciążenia pod te napięcia powoduje wyłączenie zasilacza. Pod +5VSB podpiąłem żarówkę 5.5V/1W i świeci bez problemu.
    Napięcia zmierzone przy uruchomionym zasilaczu z podłączoną żarówką pod SB 5.5V/1W:
    +12V — 12.33V
    -12V — 11.26V
    +5V — 5.09V
    +5VSB — 5.06V
    PWR_OK — 5.09V
    +3.3V — 3.33V
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Moderator
    irondick wrote:
    Bez obciążenia linii 12V, 3,3V rusza. Podpięcie jakiegokolwiek obciążenia pod te napięcia powoduje wyłączenie zasilacza.

    Bez w chodzenia w szczegóły typu obciążenia małe, większe itd. po prostu zdemontuj cały ten radiator po stronie wtórnej wraz z elementami na nim i posprawdzaj je miernikiem.
  • Level 31  
    Wylutowałem radiator i pomierzyłem wszystkie elementy (pomiar diody):
    LT6228 2szt - OK wartość odczytana .220
    LT6249 2szt - OK wartość odczytana .188
    Noga środkowa masa, boczne plus - przewodzi odwrotnie brak przewodzenia. Skrajne w obie strony brak przewodzenia. Wygląda, że tu jest ok. i co dalej?

    Pomierzyłem też diody:
    D24, D25, D29, D16, D14, D34, D35, D36, D32, D31, D33 są dobre.
  • Moderator
    Dalej to Byś musiał mieć miernik do mierzenia cewek zakładając, że te pomiary wykonane na diodach podwójnych (nie powinno być problemy z ich interpretacją), ale pomiar niskonapięciowego Mosfeta to już do mnie nie przemawia do końca... Tak samo jak cewki sprawa ma się z samym transformatorem i jego wyprowadzeniami.
  • Moderator
    Coś Ci po prostu przywiera, a póki nie stwierdzisz co (ten efekt dopiero pod obciążeniem) i nie zlokalizujesz co to może robić np. gdy napięcia są z tej samej linii transformatora... Ewentualnie układ scalony, który sam sobie pewnie sprawdza nie wiem jaki tam jest (nie pamiętam) szukaj podobnego układu scalonego wraz ze schematem i jego analiza. Wydawało mi się, że będzie to jakaś jedna strona podwójnej diody, ale skoro sprawdzałeś to muszę Ci wierzyć (sprawdź jeszcze na linii +3.3V sterowaną diodę Zenera np. TL431 na jej nodze nr 1 ma być dokładnie 2,5V).
  • Level 31  
    Układ scalony w tym zasilaczu to SG6105DZ, i mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy SG6105D, a DZ oraz czy można go podmienić?
    W którym miejscu szukać tej diody sterowanej TL431?
  • Helpful post
    VIP Meritorious for electroda.pl
    SG6105DZ
    S - System
    G - General
    D - DIP
    Z - Lead Free (null - regular package)

    Małe tranzystorki sterowane przez SG6105DZ OK?
    (można sprawdzić napięcia na nogach 8, 9)
  • Helpful post
    Moderator
    irondick wrote:
    Układ scalony w tym zasilaczu to SG6105DZ

    Jeśli jest ten układ scalony to pewnie jej nie będzie...
    irondick wrote:
    W którym miejscu szukać tej diody sterowanej TL431?

    Takie to gdybanie jest gdy nie zamieściłeś dokumentacji w postaci dobrze zrobionej sesji zdjęć zasilacza co w obecnym czasie powinno być podstawą.
  • Level 31  
    Kolego WojtasJD sprawdziłem 2 tranzystorki o symbolu C945 w bezpośrednim sąsiedztwie SG6105DZ. Test diody wyszedł dobrze, natomiast HFE w jednym przypadku źle. Co ciekawe HFE pokazało mi na starym dobrym tranzystorze wartość 215, a na "nowym" 320. Podmieniłem więc oba tranzystory z zasilacza dawcy. Zasilacz ruszył! :D Podpiąłem mu obciążenie pod 3 linie na żarówkach samochodowych i ma takie napięcia:
    +12V/115W - 12.19V
    +5V/60W - 5.12V
    +3.3V/5W - 3.33V
    Chodzi już kilkanaście minut i na razie wygląda, że jest dobrze.
    Dziękuję wszystkim za udzielone porady.