Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tablet z funkcją nawigacji - instalacja oraz aktualizowanie map

kamij 21 Jan 2013 14:32 43221 8
Automation24
    kamij
    Level 14  
    Witam do niedawna zastanawiałem się nad zakupem nawigacji samochodowej, ale podczas goglowania doszedłęm do wniosku, że za niewiele większe pieniądze mogę kupić tani tablet np z rodziny GoClever. Potrzebuję jednak uściślenia kilku rzeczy:
    1. Czy w każdym tanim tablecie z wbudowanym GPS mogę sobie zainstalować , nawigację która będzie działała jak zwykła nawigacja samochodowa?
    2. Jak to jest wtedy z aktualizacją map i opłatami?
  • Automation24
    pawel-jwe
    Level 30  
    kamij wrote:
    1. Czy w każdym tanim tablecie z wbudowanym GPS mogę sobie zainstalować , nawigację która będzie działała jak zwykła nawigacja samochodowa?

Wszystko zależy od systemu jaki jest na danym tablecie i wtedy pod dany system szukasz nawigacji.
    kamij wrote:
    2. Jak to jest wtedy z aktualizacją map i opłatami?

Oczywiście nawigacja legalna (bo innych działań tu nie popieramy) więc zależnie od producenta, zazwyczaj jest to ok 2 lata po kupnie możliwość aktualizacji za darmo (później jakieś tam opłaty).
  • Automation24
    kamij
    Level 14  
    Zakładając, że systemem będzie Android (chyba nie ma większego znaczenia która wersja, ale załóżmy, że 4-ileśtam) to wtedy muszę pobrać aktualizację ze sklepu internetowego typu android market czy takie "programy do nawigacji" mogę sobie ściągnąć ze strony producenta (za jakąśtam opłatą) i zainstalować tak jakbym to robił w komputerze?
    To chyba idiotyczne pytanie, ale nigdy nie miałem tableta, co najwyżej bawiłem się smartfonami znajomych, ale z tego co czytam o tych urządzeniach to wiele już ich nie różni poza wymiarami.
    Natomiast nawigację mam tylko "starego typu" - właczam, wpisuję gdzie jadę i mi wyświetla drogę. Jeżeli taki np tablet: http://allegro.pl/tablet-lark-freeme-70-5-dvbt-gps-wifi-4gb-android-i2950907803.html spełni te funkcje + będzie mozna na nim stronki www przeglądać to będzie urządzenie dla mnie.
    pawel-jwe
    Level 30  
    kamij wrote:
    (chyba nie ma większego znaczenia która wersja, ale załóżmy, że 4-ileśtam)

A jest różnica między Windows 98,XP,7... oczywiście że jest i może być tak że oprogramowanie na jednej wersji działa, a na drugiej (nowszej/starszej) nie.
    Na Twoim miejscu najpierw pomyślał bym jakie chce oprogramowanie (np. Automapa, TomTom, itd - z tego co wiem te dwie akurat mają wersję na Androida, tylko nie wiem na którą wersję więc trzeba szukać opisu na stronie producenta lub po prostu do nich napisać). Jak już będziesz miał wybrane oprogramowanie to wtedy można szukać urządzenia z danym systemem. Wtedy przynajmniej będziesz mieć pewność, że wszystko do siebie "pasuje" no i wsparcie techniczne producenta oprogramowania będzie obejmować dany system.
    kamij wrote:
    Natomiast nawigację mam tylko "starego typu"

Podaj co to za urządzenie? i jakie ma oprogramowanie? Zdarza się, że w takich urządzeniach siedzi normalny system (np. WinCE) i można bez problemu wgrać do niego inną/nowszą nawigację.
    kamij
    Level 14  
    pawel-jwe wrote:
    Na Twoim miejscu najpierw pomyślał bym jakie chce oprogramowanie (np. Automapa, TomTom

No raczej się nie zgodzę, oprogramowanie które wymieniłeś można odpalić z tego co się zorientowałem na każdym nowszym androidzie i na pewno będzie rozwijane, więc jednak wolę zacząć od urządzenia a później dogram do niego jakąś nawigację.
    Chodziło mi o to czy np są jakieś tablety, które mają GPS, ale nie da się tam uruchomić żadnej nawigacji? (bo np dany odbiornik GPS służy wyczłącznie do czegoś innego)
    pawel-jwe
    Level 30  
    kamij wrote:
    a później dogram do niego jakąś nawigację

Zakładałem, że chcesz dobrać pod siebie dany system nawigacji (różnice pomiędzy oprogramowaniem bywają bardzo duże - zwłaszcza w praktycznym działaniu). Jeśli nie zależy Ci na konkretnym systemie (tzn. obojętnie - aby była nawigacja) to rób tak jak wspomniałeś, tj: kup urządzenie i później dograj "jakąś nawigację".
    Tylko jedna rada (raczej znacząca) unikaj tanich/chińskich urządzeń w stylu "no name" - zazwyczaj stwarzają bardzo dużo problemów. Więc szukaj raczej firmówek, np. Mio, Acer, Asus, Dell, Hp, itp (albo coś z pod znaku producentów telefonów).
    redflash
    Level 10  
    Nie wiem czy jeszcze aktualne bo nie było mnie trochę w kraju niestety taka praca ale odnośnie androida i nawigacji na tablecie mogę koledze powiedzieć bo sam mam postawioną nawigację właśnie na tablecie z systemem Android 4.0 zresztą specyfikacje kolega ma tu media-tech.eu/produkty/media-droid/MT7004 .

pawel-jwe wrote:

Tylko jedna rada (raczej znacząca) unikaj tanich/chińskich urządzeń w stylu "no name" - zazwyczaj stwarzają bardzo dużo problemów. Więc szukaj raczej firmówek, np. Mio, Acer, Asus, Dell, Hp, itp (albo coś z pod znaku producentów telefonów).

Pawel-jwe i tu nie do końca się z tobą zgodzę bo nie raz właśnie z firmowymi urządzeniami też jest problem np. Samsung Galaxy tab 7 ma rozdzielczość 1024x600, a instalując na nim IGO PRIMO pod tą właśnie rozdzielczość jest problem tego typu, że nie wspiera danej rozdzielczości dla tej aplikacji i wywala błąd.

Ale wracając do tematu kolego powiem tak sprawdziłem na androidzie Automape, Tomtoma, IGO, SYGNIC, i parę innych dostępnych w sklepie Google, pierwsze pytanie nasuwające się to jest takie z jakiej nawigacji korzystałeś do tej pory, bo wiem, że są ludzie którzy jak jeżdżą na np. Garminie na innej nawigacji nie będą jeździć. Kolejna sprawa czy to ma być sama Polska czy cała Europa oraz czy ma mieć opcje na auta ciężarowe.

Może tak od końca zacznę czyli opcja dla samochodów ciężarowych można znaleźć darmowe nawigacje na sklepie google ale bądźmy poważni jak to działa sam używam praktycznie codziennie IGO PRIMO 2.0 nie szukaj jej na sklepie google bo jej po prostu tam nie ma z krótkiej przyczyny APPLE nie wstawi swojego produktu do sklepu google .igonavigation.com/igo-my-way-for-iphone i w tym momencie jedyna rozsądna nawigacja dla samochodów ciężarowych na Androida, Igo na WinCe i Androida nie różni się praktycznie niczym menu identyczne, tak samo intuicyjne, co do mam znalazłem w Polsce parę dziur ale w Polsce bez problemu idze krzyknąć na radiu i zawsze ktoś podprowadzi na Uni już jest z tym różnie.

Co do Automapy powiem tak różnice między WIN CE a Andoidem są dosyć duże, jest całe Menu zmienione, już nie mówię o dodawaniu VIA jest całkiem inny mechanizm dodawania, po za tym podgląd mapy z wyznaczoną trasą to jest pomyłka, prowadzenie po drogach ok jest tak jak na WIN CE, a i oczywiście brak opcji na auta ciężarowe w tym momencie. play.google.com/store/apps/details?id=pl.aqurat.automapa&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsInBsLmFxdXJhdC5hdXRvbWFwYSJd , zresztą możesz poczytać sobie komentarze odnośnie Automapy.

No i na koniec TomTom sterowanie podobne jak na WinCe, powiem szczerze na Unie nawigacja się sprawdza ok nawet jak na opcji dla osobówek trasy przy ustawieniu najszybsza wyznacza dobrze nawet dla aut ciężarowych ok, ale na Polskę ma trochę nie aktualne mapy, zresztą tu masz wszystko play.google.com/store/apps/details?id=com.tomtom.europe&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS50b210b20uZXVyb3BlIl0. i play.google.com/store/apps/details?id=com.tomtom.poland&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS50b210b20ucG9sYW5kIl0.. Tomtom jak na razie tylko dla samochodów osobowych.

No i jeszcze Sygnic również tylko dla aut osobowych play.google.com/store/apps/details?id=com.sygic.aura&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5zeWdpYy5hdXJhIl0. Jak prowadzi tak prowadzi ale to akurat możesz sam sprawdzić bez ponoszenia kosztów jest 7 dni okresu próbnego.

Oczywiście wszystkie powyższe są to nawigację Offline.

A i kolego bym zapomniał nie rozpędzaj się z tym tabletem na maxa czyli 10'' nie wiem jak u nas z kraju ale w niemczech z automatu jak miśki zobaczą więcej niż 7'' na szybie jesteś ściągnięty z drogi i masz murowany mandat bo nie nawigacja nie może być większa niż 7'' ze względu na bezpieczeństwo żeby ci nie zasłaniała widoczności.
    korsarz50
    Level 13  
    Ciekawe rzeczy piszecie, lecz pytanie nadal bez odpowiedzi. Czy tablet z GPS może nie działać z programami nawigacyjnymi, gdyż np. GPS jest do czego innego. taki opis naprzykład mam przy tablecie "GPS-Supports Google navigation" Będzie działać czy nie?
    b0dziu
    Level 11  
    Mam na swoim Samsungu zainstalowaną TRUCK GPS Navigation,jest to nawigacja przeznaczona dla ciężarówek.Śmiga że hej cho.

Aponia TRUCK NAWIGACJA GPS to system nawigacji specyficzne wózek zaprojektowany, aby zapewnić bezpieczne i niezawodne przekierowywanie na drogach samochodów ciężarowych-prawnej.

Kierowcy samochodów ciężarowych wiedzą, że wybór niewłaściwej trasy prowadzi do marnowania paliwa, poza trasy kilometrów, stracony czas i pieniądze, a w niektórych przypadkach także kwestie bezpieczeństwa.

W przeciwieństwie do standardowych systemów nawigacji samochodowej, Aponia Ciężarówka Nawigacja GPS oblicza optymalnych tras w oparciu o informacje profilu pojazdu, parametrów trasy i rodzaju ładunku, w tym materiałów niebezpiecznych.

Kierowca może wybrać konfigurację profilu w oparciu o długość, wysokość, szerokość, waga, max. obciążenie na oś, oraz czy jest on przewożąca towary niebezpieczne.

Mapy są na pokładzie, co oznacza, że ​​są przechowywane bezpośrednio na urządzeniu w trybie offline. Jednocześnie obie mapy i aplikacji może być łatwo zaktualizowane bezpłatnie.

Wypróbuj APP za darmo!

Firma Aponia Software Ltd. wydała nową wersję aplikacji Aponia Truck nawigacji GPS przeznaczone specjalnie dla kierowców ciężarówek. Wraz z aktualizacją aplikacji firma rozpoczęła także aktualizację map CEDA dla Aponia Truck GPS Navigation.

Nowa wersja aplikacji Aponia Truck Nawigacja GPS przynosi kilka nowych funkcji:

▪ Zmodernizowana konstrukcja interfejsu użytkownika.
    ▪ Rozszerzenie rozmiar app do wykorzystania w innych urządzeniach.
    ▪ Możliwość dostosowania wielkości elementów i czcionki w menu.
    ▪ Możliwość zapisywania aplikacji na karcie pamięci, gdy jest używana z systemem operacyjnym Android 4.4 KitKat.
    ▪ Możliwość Ocena wniosku, a tym samym wspieranie rozwoju nowych wersji.

W czasie tych samych błędów, które mogły spowodować problemy w poprzedniej wersji aplikacji, zostały ustalone:

▪ Możliwe jest wprowadzić elementy z listy Ulubione bezpośrednio do drogi poprzez Route Planner.
    ▪ Jeśli brakuje niezbędnych nawigacji współrzędne podczas uruchomiła poprzez intencyjny (Android tylko), to automatycznie otwiera wyszukiwania online.
    ▪ Eliminacja automatycznych i nieprawidłowych zmian znaków w układzie współrzędnych, gdy aplikacja jest uruchomiona przez intencyjny (tylko Android).
    ▪ Aplikacja teraz wybiera skórę zgodnie z fizyczną rozdzielczość wyświetlacza, która nie zmienia. Wcześniej używane do aplikacji na podstawie uchwały, w którym może uczynić - w tym przypadku niektórzy użytkownicy poradzili sobie z problemami podczas obracania urządzenia, jak rozdzielczości inaczej, gdy wniosek został ustawiony na portret, a gdy został ustawiony na krajobraz.
    ▪ Jeśli aplikacja nie znaleźć odpowiednią skórę do rozdzielczości urządzenia użytkownika, będzie starał się używać skórę, która jest najbliżej do niniejszej uchwały.
    ▪ Użytkownicy walczył z aktywacją numerów seryjnych, a nie mając połączenia z internetem. Również ten błąd zostanie usunięty z aktualizacji. Tablet z funkcją nawigacji - instalacja oraz aktualizowanie map