Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt zasilacza impulsowego na TOP245

montertb 21 Jan 2013 21:34 3195 3
    montertb
    Level 22  
    Witam,
    (zmieniłem tytuł wątka na bardziej aktualny, 16.11.2016)

W załączniku umieściłem schemat zasilacza impulsowego z miksera Behringera. Daje on +-15, 48V phantom i 5V do zasilania cyfrowego procesora efektów.
    Fajna sprawa, mógłby się przydać dla majsterkowiczów przedwzmacniaczy audio, mikserów, korektorów itp.

Schemat jest zrozumiały, części znane i raczej dostępne. Opracował bym płytkę do tego schematu, ale mam problem z transformatorem, a szczególnie z jego uzwojeniem.
    Czy mógłby jakiś specjalista od zasilaczy impulsowych rzucić okiem i spróbować dobrać coś z dostępnych materiałów (np. rdzenie i karkasy ze sklepu TME)? Jaki drut, ilość zwojów dla tych napięć

Projekt zasilacza impulsowego na TOP245 Projekt zasilacza impulsowego na TOP245 Projekt zasilacza impulsowego na TOP245 ...?
    Dykus
    Level 27  
    Przetwornica zbudowana na układzie TOP245, a więc na stronie Power Integrations:
    http://investors.powerint.com/
    znajdziesz oprogramowanie do projektowania zasilaczy impulsowych na tym układzie - PI Expert. Projektowanie sprowadza się do podania podstawowych parametrów zasilacza i na tej podstawie program dobiera elementy i opisuje sposób wykonania transformatora. Musisz znać jednak wydajność prądową dla każdego wyjścia oraz uwzględnić odpowiednio wyższe napięcie przed stabilizatorami/filtrami. Rdzeń możesz wybrać taki, jak w zasilaczu ze zdjęcia (zwymiaruj) - program przeliczy trafo. Elementy znajdziesz w TME lub w Feryster. Tam też nawiną Ci taki transformator za niewielkie pieniądze...
    montertb
    Level 22  
    No własnie dzięki, nie wpadł bym na to sam. W weekend usiądę i spróbuję wygenerować jakieś wyniki, następne się tutaj pochwalę (z prośbą o sprawdzenie...).
    Program już pobrałem, zaglądnąłem także do noty tego układu i widzę że jest to chyba dość standardowe rozwiązanie zasilacza (typu Flyback)

Wydajność zasilacza dla +-15V powiedzmy +-1A, dla 5V, powiedzmy 0,5A, 48V, powiedzmy 100mA max.
    montertb
    Level 22  
    Minęły prawie 4 lata.. :D
    Strona http://investors.powerint.com/ już nie działa, ale dostałem się do oprogramowania "PI Expert Online" i zmajstrowałem taki projekt zasilacz jak w PDFie w załączniku (cały projekt wygenerowany w PiExp.)

Projekt zasilacza impulsowego na TOP245

W jakimś najbliższym czasie będę chciał wykonać PCB do tego zasilacza i nawinąć transformator.
    Teraz mam pytania, jaki karkas użyć, do rdzenia E25/13/7 wielkiego wyboru nie ma, ale jak już jest to mam do dyspozycji 1-dno sekcyjny i 2-wu sekcyjny, w projekcie na rysunku widzę karkas jednosekcyjny, ale poszczególne uzwojenia przedzielone są taśmą. Tak mam zostawić? nie rozdzielać uzwojenia pierwotnego i wtórnego (bezpieczeństwo...?).
    W tego typu przetwornicy i transformatorze nie używamy przekładki rdzeni?
    Jeszcze tak dla pewności, uzwojenie np. "Bias" to tak jak na rysunku widać - dwa druty obok siebie nawijane w 2 zwojach. Nie "na sobie" tylko obok siebie..?

Jak ma się taki zasilacz impulsowy domowego wykonania do przepisów, norm. Mogę go wykonać i bez stresu włączyć do sieci energetycznej, mając pewność że nie będę siał zakłóceniami do sieci? A mogę go masowo produkować, czy potrzebne są badania, certyfikaty odpowiednich instytucji itd...?